Життя

Злочинниця у білому халаті

Злочинниця у білому халаті

– Добрий день, до вас можна?

– Так, заходьте.

До кабінету в дорогій приватній клініці зайшла подружня пара. Обом – років під тридцять. Жінка – доволі симпатична, але дуже скромна. Чоловік – повна її протилежність: лаковані чорні туфлі, товстелезний золотий ланцюг на шиї, печатка на пів пальця.

– Я вас слухаю, – звернулася лікарка Марта Олегівна до відвідувачів, а її професійне око тут же вирахувало ступінь платоспроможності клієнтів.

– Ми хочемо мати дитину. Гроші не питання. Але нас цікавить 100-процентний результат, – діловито розпочав чоловік на ім’я Ігор.

– Ми вже п’ять років у шлюбі, а діток чомусь нема, – тихо додала його дружина Леся.

– Що ж, тоді ви за правильною адресою. Я вам даю скерування на обстеження, аналізи. Вас, – звернулася лікарка до Ігоря, – огляне мій хороший знайомий, висококласний лікар-проктолог. А вас, – поглянула на Лесю, – запрошую до сусідньої кімнати на гінекологічне крісло.

«У вас передраковий стан. Потрібен аборт»

Увесь рік Ігор та Леся лікувалися у приватній клініці. Грошей потратили стільки, що можна було купити автомобіль. Але знайомі (не останні люди в місті) рекомендували саме Марту Олегівну: мовляв, дорога, але толкова. Тож пара вирішила йти до кінця.

– Ой, як я рада вас бачити! – такими словами тепер їх зустрічала Марта Олегівна. – Лесюню, ви до мене на крісло. А вас, Ігорю, я тим часом пригощу кавою, – та усмішкою обдаровувала чоловіка.

Нарешті подружжя дочекалося своєї мрії. Леся завагітніла. Але на черговому прийомі в Марти Олегівни її чекало потрясіння.

– Лесю, ситуація серйозна. Як я й підозрювала, у вас виявлено захворювання, яке по-простому можна назвати передраковим станом. Якщо відразу не взятися до лікування, хвороба може перерости в дуже агресивну злоякісну пухлину. Тому вже зараз я приписую вам сильні, але дієві препарати.

– А вагітним їх можна? – злякалася Леся.

– У першому триместрі вагітності ці препарати протипоказані. Але зараз стоїть питання зберегти життя вам. Тому вагітність доведеться перервати.

У Лесі земля пішла з-під ніг. Ні! Тільки не це!

– Знаю, дорогенька, це непросте рішення. Але в період вагітності в організмі жінки відбуваються такі гормональні зміни, що злоякісна пухлина буде рости в геометричній прогресії. Це раз. А по-друге, після прийому таких препаратів в дитини можуть розвинутися серйозні патології. Вам же не треба вдома каліка? Тим більше, чоловіки після такого, як правило, кидають сім’ю.

– Мені треба подумати, – побілілими губами прошепотіла Леся.

– Думайте, але недовго. До лікування треба братися вже, – холодно зауважила лікарка. – Ось телефон до мого хорошого знайомого. Він так професійно робить аборти, що жінки потім іще по троє дітей народжують. Адреса клініки тут же, у візитівці. Навіть сьогодні можна туди з’їздити. А я вже телефоную, щоб вас прийняли без черги.

Мама-рятівниця

Леся вийшла з кабінету і не знала: що робити? Весь світ перевернувся з ніг на голову. Її мрії, плани, сподівання – все рухнуло у прірву. Першим ділом узяла мобільний, щоб набрати Ігоря. Але він постійно був поза зоною досяжності. Телефонувати до мами не хотіла: ще не дай Бог серце схопить. Приклала руку до живота і заплакала: там, усередині, живе малятко, про яке вони з Ігорем стільки років мріяли, і там же сидить пухлина, яка щомиті росте, щоб убити.

Леся вирішила цього ж вечора поговорити з чоловіком і спільно прийняти рішення. Але під вечір зателефонував Ігор: «У мене аврал на роботі. Мушу їхати у відрядження. Так що буду завтра».

«О, ні-і-і! – поклавши трубку, заплакала Леся. – Як мені все це витримати…»

Аж тут на екрані мобільного висвітилося «МАМА».

– Привіт, доню, як твої справи? – піднявши слухавку, почула Леся рідний голос. – До лікаря ходила?

– Ходила.

– І що, все добре? – дещо схвильовано стала розпитувати мама.

Леся не знала, як бути. Сказати про свій діагноз – розтривожити маму. Не сказати – як потім пояснити появу раку чи відсутність вагітності?

– Якщо, мам’, чесно, мені зараз так погано…

– Для вагітних це нормально. Потім усе мине.

– Та ні, на душі погано.

– А що, знову Ігор у загулі?

– Чому зразу «в загулі»? Поїхав у відрядження, завтра буде.

– Ти головне – не хвилюйся. Я з ним сама поговорю. Бо ті його нічні відрядження мені ніколи не подобалися. А зараз, коли дружина вагітна, він тим більше має бути поруч, – строгим тоном заявила мама. – Хочеш, я приїду до тебе? Бо щось останнім часом якась тривога в мене на серці.

Леся думала відмовити маму. А потім вирішила: якраз буде нагода про все розказати.

Чоловік як із ікони святого Миколая

Коли ввечері Леся розповіла про свій візит до лікарки, думала, зразу буде крапати мамі заспокійливе. Але вийшло не зовсім так.

– То от до чого був мій сон… – задумалася мама. – Уяви, минулої ночі мені приснилося, ніби ти приходиш до мене і простягаєш маленьку дитину – всю в крові. Я боюся взяти її на руки. Плачу. Аж тут біля нас з’являється сивий чоловік. Дивлюся: а він наче з ікони святого Миколая. Заглядає до дитини, усміхається. І вона стає вся чистенька, лежить на білосніжній пеленочці й агукає до нас…

– Мамо, я не знаю, що мені робити! – заплакала Леся. – Я не хочу вбивати свою дитину.

– І не треба, – впевнено відповіла жінка. – Ти забула, яке завтра число?

– Ну?

– Шосте грудня! За новим календарем – Миколая-Чудотворця. От і поїдемо зранку на службу. Підійдемо до сповіді, до причастя. А після того й приймемо рішення.

Коли наступного дня Леся з мамою після святої літургії виходили із собору, на душі в обох і справді стало легше та спокійніше.

– Я оце стояла на службі, і знаєш, що подумала? А давай-но ми з’їздимо на обстеження до моєї лікарки. Я до неї ходжу років тридцять. Так що нічого поганого вона не порадить.

– Мам’, ну то ж у приватній клініці працюють найкращі спеціалісти, – пробувала заперечити Леся.

– Найдорожчі – не означає найкращі. Поїхали, – і з маминого тону Леся зрозуміла: сперечатися марно.

Після прийому в гінеколога обидві жінки поверталися в стані легкого шоку. «Який передраковий стан?! Який аборт?! Хто вам таке наговорив?! – не могла повірити лікарка. – Так, є певні нюанси. І їх треба підлікувати. Але це жодним чином не завадить вам виносити й народити здорову дитину!»

Переварюючи в голові все почуте, мама промовила:

– Слухай, Лесю, щось у цій ситуації мені все підозріле. Увесь рік ваша лікарка доїла з вас гроші, обіцяла найкращий результат, щебетала солов’єм. А коли ти завагітніла, вона ледь не вбила тебе морально. Від такого стресу ти могла втратити дитину навіть без аборту. Ти могла приймати препарати, які покалічили б майбутню дитину. Мені це все в голові не вкладається! 

«Я зроблю все, щоб посадити її в тюрму

Коли ввечері Ігор повернувся з відрядження, Леся розповіла йому про все, що пережила за останні два дні. А коли вона закінчила, Ігор несподівано впав перед дружиною на коліна:

– Пробач. Я не знав, що так вийде. Навіть подумати не міг, до чого це може докотитися.

А потім зізнався… Виявилося, за той рік, скільки Ігор із Лесею лікувалися від безпліддя, Марта Олегівна неодноразово пробувала затягнути чоловіка в ліжко. Починала із зустрічей у кав’ярні. Потім були вечері в ресторанах, пропозиції заїхати в гості. Ігор не шкодував на лікарку грошей. Та, щойно Леся завагітніла, сказав Марті: надалі – ніяких зустрічей, бо тепер єдине, що його цікавить, – дружина і майбутня дитина.

– То це для того вона збрехала про мій передраковий стан? Для того сказала зробити аборт?! – не могла повірити Леся.

– Я сам шокований. Вона злочинниця в білому халаті. І я зроблю все, щоб посадити її в тюрму!

Полінка Костюк

 

Любите читати про долі людей?

Тоді найцікавіші історії знайдете в газеті «Твоє життя». Як її передплатити

 дивіться на сторінці «Корисно знати»

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Життя, вагітність, Лікарі
В тему