Життя

Продавала горілку, аж поки рідний син не помер від оковитої

Продавала горілку, аж поки рідний син не помер від оковитої

По суті, Галя виховувала Олега сама. Спершу молоде подружжя жило дуже щасливо. З нетерпінням чекали народження первістка, придумували ім’я, купували речі для немовляти. А якими щасливими були, коли народився Олежик!

– Знаєш, чоловіче, нам потрібно звести свій дім, – мовила якось вона Миколі. – Я от подумала, що то не діло жити то в одних батьків, то в інших. Треба тобі їхати на заробітки. Я переглядала сайти – і знайшла ось таке оголошення. У Польщу потрібні будівельники, а це твоя спеціальність. Їдь-но, зароби трохи грошей. Ти там, я тут щось зароблю. То й буде толк.

Так Микола опинився в Польщі. Поки він з ранку до ночі працював на будівництві, Галя не сиділа склавши руки. Пробувала вирощувати і продавати свиней, однак згодом знайшла значно легший спосіб заробітку грошей. Метка жіночка навчилась гнати самогонку – і  понеслась душа в рай. Рікою лилась і оковита, і гроші, які чоловіки, а подекуди і жінки, несли за неї Галі.

– Ото, я розумію, справжній бізнес, – тішилась жінка. – І горбатитися, як мій Микола, по світах не треба. Що там тієї роботи – запарила брагу, перегнала, додала смакоти – і купуйте, люди добрі.

І люди несли. Хтось гроші, а хтось не гребував приносити Галі речі з дому. Тож вслід за чоловіками до неї приходили і жінки. Влаштовували скандали, вимагали віддати назад речі, проклинали і оковиту, і її, Галю, яка гнала і продавала самогон.

– Ой, дитино, не роби ти цього, – не раз казала мати. – Людські сльози на землю не падають. А на небі за кожну сльозу доведеться  давати відповідь.

– Не сміши мене, мамо, – відповідала Галя. – То не сльози, то мій бізнес. Он Микола в тій Польщі спину гне-гне, а все одно не заробляє стільки грошей, як я.

То була правда. Галина горілка розходилась, наче гарячі пиріжки. Вже й з інших сіл до неї приїжджали купляти, замовляли на весілля та різні гулянки. Вона ж гнала самогонку на цукрі, столових буряках, пшоні. Додавала в готовий напій шматочки різних корінчиків, корицю, лимони та інші добавки. Якщо говорити відверто, то працювала не покладаючи рук – в оселі та літній кухні постійно щось булькало, капало, текло в трилітрові банки, з яких самогонку потім зливала в десятилітрові бутлі. А треба ж було купити цукор, потерти буряк, запарити, помити тару, прослідкувати за всім цим. Тож Галя добряче крутилась. Вечорами зазвичай падала з ніг від утоми.

Та тішило її, що ось звели коробку майбутньої оселі, ось накрили, ось і внутрішні роботи зроблені. А як привезли з райцентру нові меблі та побутову техніку, то жінка почувалася на сьомому небі від щастя.

– Ну, Галю, більше я не буду їздити по світах, – мовив Микола, в якого ті зарібки серйозно забрали здоров’я. – Хату маємо, в хаті маємо. Та й втомився я по пів року вас не бачити. Приїхав на два-три тижні – і знову на пів року їду. То не життя.

– А сина вчити? – аж верескнула жінка. – Про його майбутнє треба думати. Їдь, Миколо, і не комизься, наче дівка на виданні. Я з ранку до ночі працюю, а він, бач, відпочивати надумав.

І тут вона лукавила. Микола міг би бути й вдома. Проте тут він їй заважав. Річ у тім, що в Галі давно був коханець. Місцевий дільничний інспектор вподобав собі спритну молодичку, коли вперше прийшов до її оселі, отримавши скаргу від її ж сусідки про те, що Галя займається самогоноварінням і споює чоловіків.

– Ну, про який продаж мова? – зробила здивовані очі Галя, дізнавшись, чого до неї завітав правоохоронець. – Ой, вигнала тої оковитої трішки, аби було, чим гарних людей пригостити. До речі, а можна вас пригостити? Якраз і ковбаска в печі спеклась. А ви ж з морозу, мабуть, нині ще й не їли нічого.

Ковбаса, пальцем пхана, виявилась напрочуд смачною. Сподобалась дільничному і самогонка. Та ще більше – ласкава і привітна господиня. І довго-довго вони розмовляли того вечора. З її оселі Юрій Іванович вийшов аж вдосвіта. І відтоді частенько заходив до Галі в гості.

А коли хто й приходив до нього жалітися на самогонщицю, як почали  її називати в селі, то він швидко закривав їм роти. Мовляв, не плещіть язиками всіляких дурниць.

– Шкода, Юрко, що ти її захищаєш, – сказала якось йому баба Ніна, син та онуки якої з хати заради оковитої виносили все, що лише могли. – Але якщо й так, то пам’ятайте обоє, що є Бог. А він хоча з палкою з неба й не спуститься, однак точно покарає.

Галя кинула Миколу, коли Олег, їхній син, закінчував дев’ятий клас. Відсудила в нього усе, що лише могла. Тож колишній чоловік повернувся до батьків, у чому стояв. Ох, і кляла ж тоді Галю його мати! Та що з того?! Колишня невістка жила на широку ногу, а Микола поволі спивався. І тут, як грім серед білого неба, пролунала звістка про те, що Олега знайшли в стані алкогольної коми. Виявилось, що на випускному вечорі хлопці випили горілки. Коли закінчилась пляшка, Олег приніс два трилітрові бутлі.

– Він усе сміявся і казав, що один бутель точно сам вип’є, – розповідали його однокласниці. – І пив та пив. Навіть коли впав і його підняли, то простягав руку по горілку. І враз такий страшний став. А в очах якийсь нездоровий блиск з’явився. Випив ще гранчак – і звалився.

Медики сказали, що причиною смерті став алкоголь. Мовляв, після такої дози і здорові, сильні чоловіки хто знає, чи вижили б. А тут сімнадцятирічний юнак. В селі ж говорили, що то доля так покарала Гальку. Мовляв, повернувся бумеранг від тих жінок та матерів, батьків, чоловіків та синів, яких вона споювала.

 

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Таблоїд, Життя, алкоголь, алкоголізм
В тему