Життя

Кому протипоказана вакцинація від ковіду та як це визначити

Кому протипоказана вакцинація від ковіду та як це визначити

Сьогодні серед українців тільки й мови, хто вакцинувався від коронавірусу, де взяти сертифікат і як жити тим, хто на щеплення досі не погодився. Адже тепер без довідки про вакцинацію забороняється пересуватися на міжрегіональних маршрутах.

Особливо гостро проблема щодо сертифікатів стоїть в областях, які вже у червоній зоні. Адже там без щеплення неможливо зайти навіть до торговельного центру. І одне питання, якщо особа просто не хоче вакцинуватися, а зовсім інша, коли вона їй протипоказане. Бо в останньому випадку людина опиняється в безвихідній ситуації.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір". 

Зважаючи на це, Міністерство охорони здоров’я дещо змінило алгоритм заборон у червоних карантинних зонах. Відповідно до них, навіть коли людина не вакцинована, її не можуть обмежити в пересуванні, якщо в неї є офіційне підтвердження щодо протипоказань до щеплення.

Протипоказання до вакцинації від ковіду можуть бути тимчасовими та постійними, але обов’язково вони мають бути підтверджені офіційною довідкою (в тому числі – в застосунку «Дія»).

 

У цих випадках щеплення варто відкласти на потім

Серед тимчасових причин, у зв’язку з якими людині не можна вакцинуватися, – гостре захворювання, яке супроводжується підняттям температури тіла до 38 градусів та вище. За такої обставини недужий має право отримати відтермінування на вакцинацію тривалістю два тижні (від початку появи перших симптомів хвороби).

Так само протипоказане щеплення від ковіду, якщо людина щойно отримала дозу вакцини від іншого захворювання (але не грипу). В цьому випадку можна отримати відтермінування на 14 днів.

На 90 днів відкладається вакцинація від ковіду, якщо хворий проходить курс лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою чи йому роблять пробу з туберкуліном або проводять аналіз крові на туберкульоз (IGRA). За такої обставини щеплення слід відкласти до завершення проби.

Ну, і ще одна причина, за якої не проводять вакцинації, – коли людина щойно перехворіла на коронавірус. У такому випадку в її організмі достатньо антитіл, аби природним способом боротися з ковідом. Принаймні, наступні три місяці. Тож саме через такий проміжок часу можна повернутися до теми щеплення. А наразі потрібно мати офіційне підтвердження про те, що особа в такому-то проміжку часу перенесла коронавірус.

 

Хто в зоні вакцинального ризику?

Існують також фактори, за наявності яких людині або взагалі протипоказана вакцинація від ковіду, або проводити її потрібно лише після консультування з лікарем.

Головна пересторога до щеплення – гостра алергічна реакція організму на першу дозу вакцини. В цьому випадку лікарі радять другу дозу проводити іншим препаратом.

Серед вагомих причин для протипоказання Міністерство охорони здоров’я називає наявність у людини онкозахворювань. Вакцинація від COVID-19 таких людей є пріоритетною (адже в них послаблений імунітет до вірусних інфекцій), однак потрібно дотримуватися рекомендацій, які розробила Національна група фахівців із імунопрофілактики.

Відкласти вакцинацію щонайменше на місяць рекомендується пацієнтам, які мають аутоімунне захворювання та приймають препарат Ритуксимаб (щеплення проводиться не раніше ніж через чотири тижні після останньої дози цього препарату).

Поки що не достатньо даних, щоб оцінити ефективність і ризики вакцини для людей із важкими імунодефіцитними станами. Але оскільки вакцина не є «живою», а хворі з імунодефіцитом мають вищий ризик важкого перебігу коронавірусу, то фахівці все ж схиляються до думки, що таких пацієнтів можна вакцинувати.

До слова, вагітність та грудне вигодовування, запевняють у МОЗ, не є причиною не робити щеплення. Вагітним не рекомендована лише вакцина CoronaVac (Sinovac Biotech). Та й загалом, реальні протипоказання до вакцинації від коронавірусу мають не більше ніж 1% населення.

 

У кого взяти довідку?

Протипоказання до вакцинації може встановити або підтвердити сімейний чи лікуючий лікар. За потреби, він може направити пацієнта до профільного фахівця і після відповідного висновку остаточно вирішити, чи слід відкласти вакцинацію.

Однак форму довідки, яка має дати «зелене світло» людям без щеплення, МОЗ поки не затвердило. Відповідно, довідку наразі не можуть видати й лікарі. Хоча урядовці запевняють, що відповідний бланк стане доступним уже найближчими днями.

Аби антивакцинатори не сунули лікарям хабарів, а ті не видавали «липових» довідок, МОЗ обов’язково проводитиме перевірки та визначатиме обґрунтованість рішення про надання довідки.

Крім того, дані про пацієнтів із протипоказаннями будуть вноситися до електронної системи охорони здоров’я. Це, з одного боку, допоможе контролювати кількість виданих довідок. А з іншого боку – дасть можливість людині, яка справді не може вакцинуватися, отримати і зберігати відповідну довідку у застосунку «Дія».

Довідка

*Діагноз тромбоз із тромбоцитопенією означає у певних випадках абсолютні постійні протипоказання до вакцин на векторній основі (АstraZeneca та деякі інші).

*Наслідком міокардиту та/або перикардиту є абсолютні протипоказання для мРНК-вакцин (Pfizer/Moderna).

*У кожному конкретному випадку відповідність діагнозу протипоказанням, що вказані у переліку МОЗ, встановлює винятково лікар! Тож не намагайтесь самостійно вирішувати, чи є ваш діагноз або симптоми достатнім приводом для відмови від вакцинації!

З допису голова комітету ВР з питань здоров’я нації Михайла Радуцького.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, щеплення, Україна
В тему