Життя

Продала дитину за пляшку горілки і 40 тисяч гривень

Продала дитину за пляшку горілки і 40 тисяч гривень

31-річна Христина прийшла до сусідки Оксани і каже: «Не хочеш купити моїх малих?» Старшій дівчинці, Валерії, на той момент виповнилося 10 років. Меншій, Ніколь, – усього рік.

Кожну з дівчаток горе-мати оцінила в 20 тисяч гривень. А оскільки ціна невисока, то Христина попросила бонусом ще пляшку горілки: щоб відсвяткувати вдало проведені торги.

Про це повідомляє газета "Твій вибір".

На щастя, сусідка Оксана Данилова виявилася при своєму розумі. Тож відразу заявила в поліцію. Правоохоронці повідомили Службу у справах дітей. І соціальні працівники вилучили дівчаток із сім’ї та повезли до реабілітаційного центру.

Та, щойно Христина і її співмешканець Микита лишилися без дітей, як почали всім доводити: мовляв, ми сумлінні батьки, сусіди проти нас змовилися, а Оксана Данилова давно вже поклала оком на чужих дітей:

«Вона зі своєю матір’ю не раз пропонували нам віддати або продати наших дочок, – заявило подружжя. – Бо Оксана у свої 35 років не має дітей і навряд чи матиме через «проблеми по-жіночому». От вони й поласилися на наших дівчаток».

Поки батьки домагалися повернення дітей, майже рік дівчатка перебували під опікою держави. Проте цієї весни одеський суд прийняв рішення повернути матері Валерію та Ніколь.

Попечене дитя кричало, а п’яна мати спала

Дізнавшись про таке, сусіди були шоковані. Адже Христина і її 28-річний співмешканець (він же – біологічний батько Ніколь) безпробудно пиячать.

Сусідки із одеської 5-поверхівки Жанна Чабан і Лариса Швецова навіть звернулися до журналістів, аби надати цій справі розголосу і врятувати дітей.

– У цій квартирі – повна антисанітарія. Донедавна вони не мали ні холодильника, ні пральної машини. Коли народилася Ніколь, то саме Лєра, якій було десять років, варила малій кашки, прала її одяг, – розповідає Жанна Чабан. – Діти постійно плакали. Бо дорослі вдень і вночі влаштовували то сварки, то бійки, то пиятики. В них удома ночували якісь бомжі, алкаші. У тій кімнатці на 12-ти квадратах Христина з Микитою влаштовували оргії, а Лєра потім жалілася подружці, що через статеві ігри дорослих вона всю ніч не могла спати.

– Ця дитина не ходила до школи, бо не мала у що взутися. Вона просилася до мене в гості і нюхала хліб! – не стримує сліз Лариса Швецова. – Ми з дочкою Оксаною взяли опіку над цією дитиною. Ми купили їй велосипед. Улаштували їй день народження. А рідна мама навіть в той час не підійшла не привітала дитину: нащо. Вона била Лєру, змушувала доглядати за кількамісячною Ніколь, вставати по ночах колихати. Якось Лєра прийшла до нас – синець під оком, вся дупа синя. «Мама так мене била, що я впісялася», – зізналася дівчинка. Ми вже не витримали, сфотографували синці – і сказали: «Ще раз зачепиш дитину – ми тебе саму ізуродуємо!» Христина пообіцяла, що більше такого не буде. Але…

Влітку горе-батьки вивезли Ніколь у візочку на вулицю, Лєрі сказали дивитися за малою. Самі пішли за пивом і пропали. Коли менша дівчинка почала кричати через сонячні опіки, позбігалися люди, викликали поліцію. Та, поки правоохоронці їхали, прибігли Христина з Микитою, вхопили попечену Ніколь і втекли. Навіть візочок залишили.

– Втекти втекли, – додає Лариса Швецова. – Але маленьку Ніколь від опіків лікувала моя дочка Оксана. Бо дитина кричала не своїм криком, мати тим часом уже п’яна спала, ми забрали дівчинку, помазали кремом – і дитя заснуло.

Невістку в кущах пів села «совало»

Завдяки постійним дзвінкам сусідів до поліції та Служби у справах дітей ця неблагополучна сім’я постійно перебувала на контролі. Знаючи, коли мають прийти інспектори соцслужб, Христина з Микитою завчасно прибирали у квартирі, не вживали спиртного. Навіть купили холодильник і пральну машину. Та варто було інспектору піти, як батьки знову бралися за пляшку.

Якось працівник Служби у справах дітей прийшов без попередження і побачив, як Христина п’яною лежить під деревом у дворі. «Я даю вам останній шанс, – попередив уповноважений. – Іще раз побачу вас у такому стані – дітей нам доведеться вилучити із сім’ї».

Проте Христина все одно зривалася. І не раз сусіди знімали на телефон, як жінка п’яна до безпам’ятства лежить то на сходовій клітці п’ятиповерхівки, то на вулиці.

Але це не епізодичні моменти. Це проблема, яка зруйнувала ще перший шлюб Христини.

– Про цю жінку я жодного хорошого слова не можу сказати, – зізналася свекруха від першого шлюбу, Фаїна Ханюк. – Колись я пробувала помогти Христині, бо її дуже кохав мій син. Забрала невістку до себе в село. Але вона перетворила наше життя на пекло. Наведу один такий приклад: посеред дня прибігає до мене односелець – і каже: «Там твоя внучка Лєра лишилася сама біля магазину (дівчинці був рік і два місяці). А твою п’яну невістку в кущах пів села «соває». Або ще один епізод – прибігають до мене люди і кажуть: твоя внучка сама ходить по залізничній колії. Я побігла, забрала дитину, а Христина тим часом десь валялася п’яна.

 Більше хотіла випити, ніж повернути доньок

І ось через той-таки алкоголізм Христини діти опинилися в реабілітаційному центрі. Тільки після цього жінка згадала, що вона ще й мама. І, на диво сусідам та соціальним службам, Христина таки відстояли в суді своє право на дочок.

«Та їм не діти треба, а гроші, які держава платить на них! – не стримують емоцій сусіди. – Бо ми цих дітей годуємо, вдягаємо. А вони, батьки, просто пропивають дитячі гроші».

Аби врятувати 31-річну Христину від згубної звички, а її дітей – від сирітства, керівник одного з реабілітаційних центрів запросив Христину пролікуватися від алкогольної залежності. Жінка погодилася. У великому будинку, більше схожому на віллу, ніж на клініку для залежних, Христина отримала окрему кімнату. Втім уже через тиждень бажання напитися виявилося сильнішим, ніж бажання повернути двох доньок. Жінка покинула центр. А Одеський суд днями повторно розгляне справу щодо позбавлення Христини батьківських прав.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія
В тему