Життя

Люди досі припускаються помилок, рятуючись від укусу гадюки

Люди досі припускаються помилок, рятуючись від укусу гадюки

Цього року змії наче сказилися. Вони вилазять із лісових хащ і підповзають упритул до людей. «Шукають поживу, – пояснюють дослідники плазунів. – Адже саме поблизу будинків та засаджених городів можна знайти мишей, кротів та іншу живність».

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

Натомість людей такі пояснення не надто заспокоюють. Особливо коли зважати на чималу кількість українців, які лише цьогоріч були госпіталізовані через небезпеку загинути від отрути плазунів.

У спекотну, як зараз, погоду, гадюки не агресивні, навпаки. Внаслідок високих температур вони стають млявими і атакують лише тоді, коли на них наступити чи їх ухопити – тобто в моменти, які загрожують життю гадюки (саме так, до речі, сталося на Івано-Франківщині, де приїжджа школярка вирішила похизуватися перед хлопцями своєю сміливістю, взяла в руки гадюку та опинилася в лікарні).

Нерідко порцію отрути отримують також шукачі грибів та ягід або просто любителі погуляти лісом.

Торік ми детально розповідали вам, як правильно діяти, коли атакує гадюка. Проте останні випадки показують: люди все ще припускаються типових і дуже небезпечних помилок.

 

Отруйну змію визначають за слідами укусу

Перше, на чому варто акцентувати, – укус змії вкрай рідко призводить до летальних наслідків. Адже в медичних закладах України є протиотруйна сироватка. Якщо протягом кількох годин після укусу ввести її постраждалому, життя врятоване.

Але, щоб отрута не поширилася організмом та не завдала шкоди нашим системам і органам, варто якнайшвидше звернутися до лікарів. Особливо важливо це для дітей, людей похилого віку й тих, хто має знижений імунітет.

Перш ніж панікувати, придивіться до місця укусу. Якщо чітко простежуються два великі проколи – це і є сліди отруйних зубів. Якщо ж усі проколи однакового розміру – плазун був цілком безпечним.

Після укусу гадюки найпоширеніші симптоми в людини – поява болючого набряку із множинними крововиливами (отрута руйнує червоні кров’яні тільця), загальна слабкість, падіння тиску, запаморочення, головний біль, нудота і блювання, підвищення температури тіла, можуть виникати задишка та збільшення лімфатичних вузлів.

 

Не повторюйте цих помилок!

Дуже часто люди з бажанням урятувати постраждалого кидаються відсмоктувати з рани отруту. Цього робити не варто! Бо тоді ще більшого отруєння може зазнати сам рятівник. Не треба також накладати джгут, припікати місця укусу.

Ліпше покласти постраждалого, підняти кінцівку, яку атакувала змія, звільнити цю частину тіла від одягу, взуття, прикрас (бо якщо розпухне, то зняти речі буде проблематично). Покласти на ранку лід чи накласти пов’язку з антисептиком та дочекатися приїзду «швидкої».

Доки мчатимуть лікарі, постраждалому треба багато пити рідини (але не алкоголю!), щоб зменшити концентрацію отрути в крові. Аби запобігти спуханню, дайте постраждалому 1 – 2 таблетки від алергії.

Якщо викликати лікарів неможливо, самі поспішіть до них. Постраждалий при цьому має лишатися спокійним. Бо від хвилювання чи бігу кров буде активно циркулювати й розносити отруту організмом.

 

Плазуни не нападають першими

Ну а найкращий захист від змій – уникнення контакту з ними. Тож прогулянку лісом або збирання ягід краще здійснювати у гумових чоботах, високих черевиках та в одязі із цупкої тканини.

Перш ніж ступати в зарості чи на старі пеньки, сідати на камені, у високу траву або моститися в копиці сіна, постукайте там палицею: змії особливо полюбляють відпочивати в перелічених місцях. Плазуни глухі, але щойно вони відчувають вібрацію від тупотіння ніг або гупання палиці – миттю втікають від потенційної небезпеки. У спеку плазуни в’ялі, тому дайте їм час, аби відповзли.

Якщо ж ви все-таки зустрілися з гадюкою – не панікуйте, не втікайте, не бийте її. Експерти радять просто завмерти. Бо коли змія не вбачатиме агресії у ваших діях, то й сама не буде нападати першою.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія
В тему