Життя

Ця хвороба вражає 70 відсотків жінок

Ця хвороба вражає 70 відсотків жінок

Міома матки, вузол на матці, фіброміома матки, лейоміома –  назв безліч, але все це одна назва найпоширенішого доброякісного захворювання жіночої статевої системи. Хвороба настільки поширена, що до віку 50 років міому можна спостерігати у 70% жінок. Як поводитись із цим захворюванням – у інтерв’ю з лікарем акушер-гінекологом Тетяною Русланівною Васильчук.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Чому виникає це захворювання?

До кінця не вивчено, яка ж причина є пусковим механізмом розвитку міоми матки. Відомо, що ця доброякісна пухлина розвивається з однієї м’язової клітини тіла матки, яка набула можливості до неконтрольованого росту і розмноження. Дуже вагомий вплив на цей процес має гормональний фон жінки, адже після менопаузи спостерігається зупинка росту лейоміоматозних вузлів.

– Чи є особливі симптоми, які супроводжують появу міоматозних вузлів?

У 25% жінок захворювання протікає безсимптомно, а наявність міоми матки підтверджується на профілактичному огляді у гінеколога під час вагінального і ультразвукового обстеження, бажано вагінальним датчиком. Саме тому щорічні профілактичні огляди у гінеколога є такими важливими.  В інших поява симптомів залежить від локалізації міоматозного вузла.

– Як можуть бути локалізовані вузли? І яке це має значення?

Тип міоми розрізняють за напрямком росту вузла щодо м’язового шару тіла матки. Внутрішня міома, або інтрамуральна, росте в м’язовому середньому шарі матки, не деформує порожнини  матки та її зовнішнього контуру. Субсерозна міома росте з тонкого серозного шару тіла матки, деформує форму матки ззовні, при досягненні великих розмірів може здавлювати суміжні органи, що супроводжується порушенням функції здавленого органа, больовими, тиснучими  відчуттями у стані спокою, при фізичному навантаженні, також при статевому акті, зміною форми живота. Підслизова міома, або субмукозна, росте  в порожнину матки і деформує її, може проявляти себе затяжними і болісними менструаціями,  аномальними матковими кровотечами, безпліддям і невиношуванням вагітності. Діагностика типу і локалізації міоматозних вузлів є важливою для вибору подальшої тактики лікування.

– Як лікувати це захворювання?

Варто пам’ятати, що не існує магічної таблетки, випивши яку, міоматозний вузол зникне. На сьогодні, залежно від типу вузла, лікування спрямоване на зупинку росту міоматозного вузла та ліквідації патологічних симптомів. У сучасній клінічній практиці існують три підходи до лікування міомами матки. Перший полягає у динамічному спостереженні. Цей підхід не потребує лікування, особливо якщо жінка близька до клімаксу. Пам’ятаємо, що міоматозні вузли припиняють свій ріст і симптоматику при досягненні менопаузи. Профілактичні гінекологічні огляди і УЗД-обстеження  у динаміці допоможуть контролювати стан речей. Медикаментозна терапія, а це другий підхід, представлена гормональними препаратами, які, залежно від індивідуальної ситуації жінки, призначає лікар на очному прийомі. Третій – хірургічне втручання – призначається у разі швидкоростучої міоми, при сильних маткових кровотечах, що призводять до анемії, при підозрі на злоякісне переродження пухлини, її некроз чи перекрут ніжки вузла, при множинній міомі матки і при її великих розмірах, також при безплідді, асоційованому з атиповою локалізацією міоматозного  вузла.

– Лікування шляхом хірургічного втручання означає видалення матки?

– Звісно, ні! Хірургічне лікування представляє собою багато варіантів, від менш інвазивних до більш агресивних. Метод втручання залежить від клінічного випадку і обговорюється з кожною жінкою індивідуально. Гітерорезектоскопія як метод хірургічного лікування може застосовуватись при підслизовій або субмукозній, що деформує порожнину матки, локалізації міоматозного вузла. При цьому операція виконується за допомогою спеціального інструмента-гістерорезектоскопа, що вводиться через піхву, циліндричний канал шийки матки у порожнину тіла матки, і там електрохірургічним шляхом забирається пухлина або її частина, що деформує порожнину матки. Лапароскопічна міомектомія може бути запропонована у випадку множинних субсерозних вузлів невеликих розмірів, видалення вузлів проводиться через три невеликі розрізи для інструментів та під контролем камери.

Лапаротомна міомектомія – видалення міоматозних вузлів – виконується шляхом розрізу передньої черевної стінки, використовується при множинних міомах матки  та міомах дуже великих розмірів, при протипоказах до проведення лапароскопічної операції. Емболізація маткових артерій – відносно новий метод лікування, при якому під контролем рентгену в артерію, що живить міоматозний вузол, вводиться спеціальній препарат, що емболізує цю судину і зупиняє живлення вузла, викликаючи його відмирання. І, як результат, – значне зменшення або зникнення міоматозного вузла. Гістеректомія – хірургічне видалення матки. Гістеректомія являється єдиним методом лікування, що дає гарантію, що міома матки не рецидивує, і є варіантом вибору, якщо інші види лікування не дали результату.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Життя, жінки, Здоров'я
В тему