Життя

15 років не могла завагітніти і з діагнозом безпліддя народила двоє здорових діток

15 років не могла завагітніти і з діагнозом безпліддя народила двоє здорових діток
ілюстративне

Подружжя Потирайлів з Києва, здавалося б, мало усе: достаток, власний будинок, але через відсутність дітей він здавався пусткою. Лікарі не знаходили у пари ніяких проблем зі здоров'ям.

І якщо перші роки після одруження щасливі закохані не надавали цьому особливого значення, то, коли прожили у шлюбі 8 років, почали серйозно хвилюватися, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Ольга Потирайло з чоловіком одружилися в 1990 році, будучи студентами другого курсу Київського політехнічного інституту. У 1998 році з нуля почали власний бізнес. Дуже важко давалася їм ця справа, адже обоє не були із забезпечених сімей, тому усього досягали власною працею. Зараз «Заповіт»,  як називається їхня компанія, нараховує 180 працівників. Фірма займається постачанням медобладнання  в Європу та Україною.

Лікар сказав, що серце дитини не б'ється…

– Лікарі мені поставили  діагноз безпліддя, але лише на основі того, що не було самого факту вагітності, – розповідає Ольга.

Дуже важко було молодій жінці чути такий вердикт медиків, а ще важче – усвідомлювати, що вона дійсно може ніколи не стати мамою. Ольгу рятувало те, що поряд завжди був люблячий чоловік, а ще – віра в Бога і молитва.

Минав час, сплинули 15 років подружнього життя, і, о диво, – наша героїня завагітніла! Подружжя не тямилось від щастя, поділилося радісною звісткою з усіма друзями, рідними, знайомими. Ольга навіть придбала собі одяг для вагітної, адже вона стільки років мріяла про це!

Але, коли на 12 тижні вагітності ставала на облік в жіночу консультацію, лікар під час УЗД сказав, що серце дитини не б'ється…

– Я в це не повірила, навіть спочатку відмовилася від чистки, бо думала, що це якась помилка. Але, коли почалося відторгнення плоду, сумнівів уже не могло бути, – розповідає наша героїня.

Годі  й говорити, який розпач переживала тоді молода жінка. Але слова коханого чоловіка: «Все буде добре, довірся мені», – оживляли її. Великим підбадьоренням стала настанова психолога, яка звучала так: «Не дозвольте своєму минулому вбити ваше майбутнє. Просто почніть мріяти про те, як буде, коли у вас буде дитина. Мрійте постійно».

Ольга Потирайло з родиною
Ольга Потирайло з родиною

Вперше народила у 37 років – самотужки

Через рік Ольга знову завагітніла. Жінка дуже переживала, їй постійно здавалося, що знову щось може піти не так. Але свої страхи вона старанно приховувала від чоловіка. Він, як виявилося потім, теж дуже переживав, але дружині не зізнавався. І, лише коли народилося маля, вони розповіли одне одному про свої хвилювання.

Так,  у 37 років Ольга вперше стала мамою, пологи були важкими, але народжувала вона сама. На світ з'явилася донечка, назвали Марією. Ім'я було приготоване ще задовго до її народження. Нині дівчинці майже 13 років. Але, як не дивно, поява малюка призвела до кризи у раніше ідеальних сімейних стосунках.

Ольга Потирайло з родиною
Ольга Потирайло з родиною

– Після народження першої дитини у нас із чоловіком вперше за роки подружнього життя сталася криза, мало не доходило до розлучення. Бо дитина стала центром усього, я так довго чекала її і стала такою матусею-матусею, що геть забула, що я ще й дружина. Наші стосунки охололи, ми дуже віддалились одне від одного. Але ми вчасно виявили проблему та подолали її, і знаєте, наші стосунки стали ще кращими, – каже жінка.

Другий раз перевірка сім'ї на міцність пройшла у 2014 році, коли в країні почалася війна. Подружжя тоді активно допомагало на Майдані, а, коли почалися бойові дії, Ольга з коханим стали волонтерами, а чоловік ще й почав служити капеланом. Багато гарячих боїв відбулись на його очах, він бачив смерть хлопців, і це все не пройшло повз нього просто так. Одного дня він сказав дружині, що йде на фронт не служити, а воювати.

Це був важкий період для Ольги, як мудра дружина вона повинна була прийняти таке рішення чоловіка. І, коли вона таки змирилася, через певні причини чоловік так і не зміг стати військовим. І знову ж таки, це випробовування тільки зблизило їх іще більше. А на той час у них було уже двоє діток.

Вдруге Оля  стала мамою в 42 роки. На світ з'явився хлопчик Максим. Його ім'я мама виношувала аж 20 років і таки дочекалася народження сина. Незабаром йому виповниться 7 років.

Ольга пригадує, коли вона після невдалої першої вагітності почала в інтернеті шукати причини, чому так могло статися, то натрапила на жіночий форум. Там були молоді жінки, які втратили діток. Цей форум, як наголошує жінка, буквально дихав смертю, там всі були у відчаї.

Оля почала писати їм, що вона сама щойно втратила дитину, хоча чекала на вагітність аж 15 років. Вона підбадьорювала їх і казала, що потрібно разом молитися і вони обов'язково стануть мамами. «Вони мене послухали, тільки тому, що я сама пережила те, що й вони», – каже наша героїня. А через рік завагітніла не лише вона, а й її подруги з форуму...

Ірина Бура

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: діти, вагітність
В тему