Відео

У Київ їдуть Deep Purple: у чому фішка стилю гурту, який слухають півстоліття (відео)

У Київ їдуть Deep Purple: у чому фішка стилю гурту, який слухають півстоліття (відео)

Півстоліття тому була утворена і випустила свій перший альбом британська група Deep Purple (темно-пурпурні). Засновники стилю хард написали і, напевно, найбільш популярну в жанрі композицію Smoke on the Water. Визнано, що в ній найбільш упізнаваний програш у року. 6 червня вони виступлять на сцені київського Палацу спорту із шоу «50 років на сцені» – пише vesti-ukr.com.

«Це, звичайно, унікальний супергурт, який гастролює 50 років, адже старші за них тільки The Rolling Stones (утворені в 1962-му), – каже концертний менеджер Юрій Гулевич, який зустрічав «Пепл» у їхній перший приїзд до столиці України в 2011 році. – Тоді в Києві в аеропорту їх стрічала сотня байкерів на чолі з уже покійним Шоном Карром – екс-чоловіком Євгенії Тимошенко, який був їхнім фаном. Рокерам дуже сподобалася ця свита, яка супроводжувала їх у готель «Хаят».

Цьогоріч, як і сім літ тому, в колективі будуть три людини із «золотого складу» – вокаліст Ян Гіллан, басист Роджер Гловер і ударник Ян Пейс. Гітарист Річі Блекмор покинув групу в 1997 році, створивши зі своєю подругою Кендіс Найт фолк-рок-дует Blackmore’s Night. Клавішник Джон Лорд пішов з колективу в 2002 році в сольне плавання, а в 2012-му помер.

Читайте також: Головні концерти літа в Україні: Jamiroquai, GORILLAZ, Deep Purple, DZIDZIO, Yurcash

У чому фішка стилю групи, яку слухають півстоліття? У музиці темно-пурпурових завжди присутня тема настання якоїсь нещадної, тотальної сили. Запальності їхній музиці надає гітара Блекмора, а містичності й похмурої величі – синтезатор Лорда, який у юності грав у церкві на органі. До речі, вокаліст Ян Гіллан, крім участі в цьому рок-колективі, прославився ще й виконанням партії Ісуса в класичній рок-опері «Ісус Христос – суперзірка» (1971 рік).

Як була написана пісня Smoke On The Water

Група в 1971 році поїхала до Швейцарії записувати новий альбом. Deep Purple домовилися з Rolling Stones про використання їхньої пересувної студії Mobile, яку зібралися встановити біля концертного залу «Казино». А там під час концерту Френка Заппи сталася пожежа, викликана ракетницею, яку вистрілив у стелю один з глядачів. Пепл дивилися, мов зачаровані, на клуби диму, що йшли хвилями по Женевському озеру. Соліст Ян Гіллан накидав тут же на серветці текст про це.

А Роджеру Гловеру під враженням від пожежі привидівся кошмарний сон. Він так описав його: «Я був один у ліжку. У той містичний час між глибоким сном і пробудженням я почув власний голос: «Дим над водою, вогонь у небі...» Я прокинувся і запитав себе, чи дійсно я це сказав, і вирішив, що так і було. Я гарненько обдумав ці слова й усвідомив, що це може бути потенційною назвою для пісні». Знаменитий музичний програш придумав гітарист Блекмор уже на репетиції – і шедевр був готовий. Незважаючи на те, що цій пісні 47 років, у неї в YouTube понад 70 млн переглядів. І на сьогодні на неї записано понад 50 кавер-версій.

Так, організатори концерту Пепл у Києві 6 червня в Палаці спорту сказали: «Музиканти назвали цей тур прощальним – The Long Goodbye Tour. Але все-таки прощання це довге – три роки. Почався тур у травні 2017 року. В гастрольний графік входять, крім України та Росії, країни Прибалтики, Фінляндія, Польща, Німеччина, Франція, Італія, Мексика». Вони прощаються, але не йдуть...

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Україна
В тему