В центрі уваги

Етапи первинної хірургічної обробки ран обличчя

Етапи первинної хірургічної обробки ран обличчя

Під ПХО рани розуміють оперативне втручання, що полягає в розсіченні рани, висіченні нежиттєздатних тканин, видаленні сторонніх тіл, гемостазі, дренуванні та закритті рани за допомогою накладання швів.

Первинна хірургічна обробка ран обличчя (ПХО) — це сукупність заходів, спрямованих на створення оптимальних умов для загоєння рани. Необхідний індивідуальний підхід до лікування ран щелепно-лицевої ділянки, оскільки є ряд особливостей:

  1. Спотворення обличчя.
  2. Порушення функції мовлення, прийому їжі.
  3. Про тяжкість ушкодження може не свідчити сам вид постраждалого.
  4. Рани розташовані на близькій відстані до життєво важливих органів (вуха, очі, мозок, кровоносні судини, органи дихання).
  5. Каріозні зуби, які містять інфекцію, а иакож можуть поранити м’які тканини рота.
  6. Паціент, який має рани на обличчі потребує особливого харчування та догляду. Він отримує їжу за допомогою поїльника, іноді застосовується зонд.
  7. При пошкодженні приротової області, відбувається швидка регенерація ран, завдяки великій кількості сполучної тканини з низькодиференційованими клітинними елементами.

Обробка ран

Рани на обличчі обробляються відповідно до хірургічних правил, х врахуванням особливостей щелепно-лицевої ділянки. З огляду на функціональні та косметологічні причини тканини потребують більш уважного ставлення.

Вчасне та якісне накладання швів запобігає утворенню спотворюючих рубців. При здійсненні обробки ран на обличчі лікар першочергову увагу звертає на такі зони, як приротова область, зовнішній ніс, повіки, тому що наявність деформацій на них може стати причиною косметичних та функціональних порушень. Обробка рани повинна проводитися в умовах асептики і атравматично.

Ушивання рани

Ушити рану можна, просто зблизивши її краї (якщо це не викличе порушень функціональності або  косметичних вад) чи за рахунок проведення місцево-пластичних прийомів. Шви накладають на слизову оболонку порожнини рота, і тим самим від’єднують рану від порожнин щелепно-лицьової області. Потім рану вшивають пошарово:

  • м’язи;
  • підшкірно-жирову клітковина;
  • шкіра.

Дренаж здійснюють з боку шкіри. Як шовний матеріал на слизовій оболонці може використовуватися шовк, але краще лавсан або інший штучний матеріал.

Накладення безперервного шва вкрай небажане, оскільки при розвитку запалення показано часткове видалення швів з наступним розведенням країв рани. Накладення косметичних швів не рекомендується на вогнепальні рани, оскільки вони завжди інфіковані, і гарантувати відсутність розвитку запального процесу неможливо.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему