Поради

Аптечка на осінь: як зміцнити імунітет і допомогти організму

Аптечка на осінь: як зміцнити імунітет і допомогти організму

Холодної та дощової осені, коли діти повертаються до навчання, дорослі глибоко занурюються в роботу, а за вікном то дощ, то сльота, в рази збільшується ризик застудитися або підхопити вірус.

По-перше, тому сприяє погода: при низьких температурах активізуються віруси і бактерії, які  «заснули» на літо. Тож злегка промоклі ноги і волосся можуть забезпечити постільний режим на тиждень. По-друге, збільшується контактність між людьми, і збудники хвороб передаються один одному зі швидкістю звуку.

«Найнебезпечніший вірус, який очікує нас до кінця листопада-початку грудня (і буде тримати всіх «в тонусі» мало не до березня) – грип «Мічиган», – попередила заввідділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології інфекційних хвороб імені Громашевського Алла Мироненко. – Цей новий штам вірусу, який раніше нас не атакував, якщо ігнорувати лікування, може призвести до летального результату або залишити важкий відбиток на легенях і обміні речовин. В першу чергу під загрозою здоров'я вагітні, літні люди, діти до п'яти років, а також ті, хто страждає хронічними захворюваннями (ендокринними, серцево-судинними тощо)».

За словами експерта, найнадійніший спосіб профілактики цього захворювання – вакцинація, яку варто пройти в жовтні-листопаді (організму потрібно 3 – 4 тижні на вироблення антитіл). «Правда, поки в аптеках вакцин немає, але до кінця жовтня вони вже повинні з'явитися», – додала Мироненко.

Від грипу можна зробити щеплення, але від застуди вакцин немає. Тому важливі профілактика (дотримуватися гігієни і одягатися по погоді) і своєчасне лікування. У домашніх умовах (всім, крім вагітних, маленьких дітей і людей з хронічними захворюваннями) можна лікуватися самостійно до трьох днів, але якщо поліпшення не настає, необхідно звернутися до лікаря.

Разом з нашими експертами ми склали домашню аптечку, вміст якої допоможе уникнути поганого самопочуття в сезон застуд або полегшити стан, якщо хвороба все-таки наздогнала.

Для горла

Швидко вгамувати біль в горлі допоможуть засоби на основі речовин з анестезуючою властивістю і пом'якшувальною дією на слизові оболонки. До таких належать: Аджісепт (18 – 36 грн), Інгаліпт (22 – 30 грн), Орасепт (120 – 160 грн) тощо.

Назальний спрей

Нежить практично завжди супроводжує респіраторні захворювання. Полегшать дихання судинозвужувальні препарати з вмістом, наприклад, ксилометазоліну (строго дотримуйтеся інструкції – приймати можна до п'яти днів, інакше це може призвести до вазомоторного риніту, з яким згодом дуже проблематично впоратися). Ріназал (14 – 16 грн), Длянос (33 – 36 грн), Евказолін Аква (43 – 46 грн).

Жарознижувальні

Лихоманка – постійний супутник ГРВІ. Полегшить самопочуття в такому випадку засіб на основі ібупрофену або парацетамолу. Приймати жарознижувальні засоби варто при підвищенні температури до 38,5 градуса у дорослих, 38 градусів у дітей і 37,5 – у вагітних.

Для дорослих: Парацетамол (3 – 8 грн), Ібупрофен (14 – 17 грн), Панадол (18 – 26 грн). Для дітей: Парацетамол сироп (15 – 20 грн), Панадол Бебі (43 – 45 грн), Ібуфен  суспензія для дітей (76 – 88 грн).

Антигістамінні засоби

На тлі інтоксикації і активної боротьби імунітету з хворобою організм може недоброзичливо сприймати деякі продукти і складові ліків, що може викликати алергічні реакції (висипання, шкірна сверблячка тощо). Щоб їх уникнути, варто приймати протиалергічні препарати. Лоратадин (10 – 12 грн), Супрастин (55 – 70 грн), Кларитин (50 – 80 грн).

Вітамін С

Це один з головних помічників імунітету в профілактиці і боротьбі з вірусами. Вітамін С не накопичується в організмі, тому важливо його регулярне заповнення. Якщо щодня не вживати близько 200 г фруктів-овочів з високим вмістом цієї речовини (цитрусові, яблука, перець тощо), потрібно приймати вітаміни у вигляді таблеток (згідно з інструкцією). До таких належать: аскорбінова кислота (3 – 5 грн), вітамін С (4 – 7 грн), Упсавіт вітамін С (23 – 25 ??грн).

Сорбент

Віруси і бактерії, перебуваючи в організмі, виробляють токсини, які провокують нудоту і діарею. Тому в процесі лікування і реабілітації варто допомогти з їхнім виведенням, приймаючи сорбенти. Активоване вугілля (2 – 5 грн), Біле вугілля (15 – 20 грн), Сорбекс (39 – 45 грн).

Противірусні

Якщо у вас кашель, чхання і хворе горло, можна допомогти організму швидше оговтатися, приймаючи противірусні засоби (відповідно до інструкції). Вони впливають на вірус і не дають йому розмножуватися усередині організму. Новірін (84 – 161 грн), Гропівірін (88 – 98 грн), Неопрінозін (133 – 143 грн).

Оксолінова мазь

При високому ризику заразитися (кашляють співробітники, поїздки в міському транспорті тощо) варто обробити слизову носа оксоліновою маззю. Вона покриває слизову оболонку захисною противірусною плівкою і блокує віруси і бактерії ще на підступах. Обробляти ніс потрібно кожні 40 хвилин, поки ви перебуваєте поза домом. Оксолінова мазь (8 – 10 грн).

 

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему