Поради

Як розпізнати катаракту і глаукому на ранній стадії

Як розпізнати катаракту і глаукому на ранній стадії

Офтальмолог Костянтин Пятковский зазначає, що найпоширенішими причинами втрати зору стають такі захворювання, як глаукома, катаракта і порушення структури сітківки.

З віком організм змінюється. І чим більше прожитих років позаду, тим більше він зношується: порушується обмін речовин, кровообіг, внутрішньоклітинні реакції, регенерація тканин тощо. Стосуються вікові зміни і очей – багато пацієнтів до 70 років втрачають близько 80% зору.

«І в 60% випадків повної або часткової сліпоти можна було б уникнути, якби пацієнти вчасно звернулися до офтальмолога. Адже кожне з цих захворювань розвивається десятиліттями – приблизно з 40 – 50-річного віку», – зазначає лікар.

За якими ж першими ознаками варто запідозрити недобре і позапланово звернутися до лікаря за допомогою, щоб зупинити або пригальмувати «сліпучі» процеси? Давайте розберемося.

Головний біль

При глаукомі через порушення рівноваги між виробленням і виведенням слізної рідини підвищується внутрішньоочний тиск. Іноді це проявляється головним болем з однієї (правої або лівої) сторони з відчуттям тиску на очі. Якщо це турбує вас раз в два тижні, зверніться до сімейного лікаря або офтальмолога для вимірювання внутрішньоочного тиску.

Відчуття печіння

Періодично відзначаючи у себе печіння в очах, яке проходить через деякий час, насторожіться. Цей симптом у більшості випадків спровокований висиханням поверхні очей через порушення виділення слізної рідини, що призводить до дистрофічних змін рогових оболонок очей. Печіння відчувається лише періодично і недовго, тому часто цей симптом залишається без уваги.

Райдужні ореоли

При погляді на джерела світла (ліхтар, світильник, екран мобільного) в нормі в очах не повинні бути присутніми різнокольорові обідки навколо них. Однак якщо в очних структурах вже почалися негативні вікові зміни (наприклад, мутніє кришталик), досить часто будуть відзначатися райдужні ореоли. Причина цьому, знову ж таки, порушення проходження світла через прозорі структури очей: потік світла розсіюється помутніннями і навколо предмета, що світиться, видніється додаткове різнобарвне сяйво.

Туман в очах

Затуманення зору або, як багато хто говорить, пелена в очах, періодично трапляється у кожного. Найчастіше до цього призводить перевтома або тривала робота за комп'ютером, після якої порушується природне зволоження очей. Однак якщо цей симптом дає про себе знати щодня і незалежно від навантаження, не варто грішити на роботу – це вірна ознака початку розвитку захворювання. При катаракті це виникає через зниження прозорості кришталика, при глаукомі – через порушення кровообігу в зоровому нерві з наступною атрофією зорового нерва.

Почервонілі білки

Почервонілі білки очей – часте явище. Це відбувається через недосипання, тривалу роботу за комп'ютером, довгі години, проведені за кермом тощо. Але при розвитку глаукоми почервоніння очей може статися і без попереднього навантаження на очі або роздратування (димом, вітром і т. д.). Симптом іноді з'являється навіть вранці і на нетривалий період: при різкому підвищенні внутрішньоочного тиску судини розширюються, а коли тиск стабілізується – повертаються в нормальний стан.

ДОМАШНЯ ДІАГНОСТИКА

Щоб вчасно помітити недобре, потрібно регулярно (раз на рік) відвідувати офтальмолога для вимірювання внутрішньоочного тиску і огляду за допомогою офтальмоскопа. Крім того, самостійно раз на місяць проводьте для себе нескладний тест, який допоможе вчасно визначити, що вам потрібно звернутися до лікаря позапланово.

- Закрийте праве око правою рукою, а вказівним пальцем лівої доторкніться до перенісся і подивіться вперед – в нормі ви повинні бачити свій палець. Повторіть ту ж процедуру для лівого ока.

- Подивіться на яскравий предмет кожним оком окремо. Якщо колір сприймається очима по-різному – ознака патології.

- Виберіть будь-який об'єкт (іграшку, квітка, картину тощо). Подивіться на нього прямо (центральним зором), потім боковим зором лівою і правою сторонами. У нормі ви повинні бачити цей предмет однаково чітко з різних положень.

- Закрийте очі, на секунду злегка натисніть на повіки долонями, відкрийте очі і подивіться на однотонну світлу стіну. Зір в нормі повинен відновитися протягом двох секунд.

- Візьміть дзеркало і розгляньте білки очей, райдужку і зіниці. На них не повинно бути судинних зірочок, жовтих або білих плям.

Виявлення відхилень по кожному з пунктів – привід пройти обстеження.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему

Останні матеріали