Поради

Де взяти гроші на відпустку: три варіанти відпочинку в борг

Де взяти гроші на відпустку: три варіанти відпочинку в борг

Що робити, якщо відпочити хочеться, а грошей немає? Є кілька варіантів: взяти розстрочку в турфірмі або кредит у фінансовій установі. Тож на яких умовах дають кошти і скільки переплатимо?

Кредитні спілки

Кредитні спілки мають численні програми для кредитування. Відсоткова ставка по кредитах коливається в залежності від забезпечення і підвиду кредиту і в середньому становить від 60% до 78% річних. Одні з них орієнтовані на членів організацій, інші – на громадян, які не є такими. У другому випадку, за словами голови наглядової ради кредитної спілки «Супер Кредіт» Олега Забузного, «кредит в розмірі 15 – 20 тис. грн видається при наявності у позичальника постійного джерела доходу і, в якості забезпечення, – одного поручителя. Це може бути родич або знайомий. При цьому в обох не повинно бути негативної кредитної історії». При кредиті в 15 тис. грн і погашенні рівними платежами протягом року переплата складе в різних кредитних спілках від 4 000 до 7 000 грн. Той же кредит, але з терміном погашення в шість місяців, додасть до суми кредиту в середньому 3 300 грн.

Кредит у банку

Банки пропонують два основні варіанти кредиту: кредит без застави і кредит на картку. Кредит готівкою без застави банки видають в середньому під 36 – 40% річних. При цьому ефективна ставка за такими кредитами – від 70%. До позичальника висуваються стандартні вимоги: офіційне працевлаштування з доходом, який безпосередньо впливає на максимально можливу суму позики, паспорт, ІНН.

Так, банк розраховує кредитний ліміт, виходячи з розміру доходу клієнта і наявного кредитного навантаження за чинними кредитами (якщо такі є). Для кредиту готівкою ліміт розраховується, як правило, до дев'яти окладів. Таким чином, при мінімальній зарплаті в 3 200 грн ваш кредитний ліміт готівкою складе до 30 тис. грн.

Розрахунок: ви берете в банку 15 тис. грн готівкою з терміном погашення три місяці. Переплата по кредиту в середньому складе від 1 500 до 2 166 грн. Якщо візьмете таку ж суму на рік, переплата обійдеться приблизно в 7 тис. грн.

Другий варіант – кредит на картку. Середня по ринку ефективна ставка по карткових кредитах становить 55,48%. Однак є можливість добре заощадити на відсотках, скориставшись пільговим періодом по карті, який у різних банків становить в середньому 50 – 55 днів. Якщо пошукати, можна знайти і до 90 днів. У разі, якщо ви не встигли вкластися в пільговий період, який в різних банках встановлюється по-різному, то будете гасити кредит з урахуванням мінімального платежу. В середньому мінімальний щомісячний платіж становить від 5% суми кредиту, що залишилася, плюс відсоток банку за користування кредитом (в середньому 3% річних).

Для оформлення картки з мінімальним кредитним лімітом досить надати паспорт і податковий номер. Якщо сума кредиту велика, знову буде потрібно довідка про доходи. У різних банках ця сума різна, але мінімальна – 16 тис. грн.

При оформленні такого кредиту пам'ятайте: якщо знімати гроші в банкоматі, банк візьме за це свій відсоток. Картою краще виробляти безготівковий розрахунок. Також варто уточнити в банку, чи можливе використання карти в країні вашого візиту і чи відкрито її використання там. Так, клієнту перед закордонною поїздкою рекомендується проінформувати про це банк і перевірити ліміт на розрахунок у валюті, інакше при першому використанні карта може бути заблокована.

Розрахунок: Якщо погашати кредит в 15 тис. грн протягом року рівними платежами, переплата складе близько 5 тис. грн. Якщо гасити цей же кредит за півроку – приблизно 2 800 грн.

Кредит від турфірми

Тури в кредит надають багато туристичних компаній. Середній ціновий діапазон – від 10 до 18 тис. грн. Хоча обмежень ніяких немає.

Для оформлення такої поїздки досить надати турагенції паспорт і ІПН. Далі укладається договір на туристичне обслуговування та додаткову угоду про розстрочення або кредит. Агентство передає дані туриста в банк або процесинг-центр.

Протягом доби приходить відповідь. Якщо вона позитивна, то фінансова установа перераховує всю суму турагенції, і всі наступні фінансові відносини ви ведете з банком або процесинг-центром.

Якусь частину суми, зазвичай 10 – 20%, потрібно внести відразу. На сайтах більшості турагентств є калькулятор, який дозволяє прорахувати вартість туру з комісією. При цьому комісія за розстрочку включається у вартість туру і складе 10 – 20% від суми.

Так, туристи найчастіше обирають три-чотири платежі. Якщо більше, то значно збільшується переплата, і це вже невигідно. В середньому кредит надається на п'ять місяців.

Залежно від терміну та початкового внеску за тур вартістю 15 тис. грн ви переплатите від 1 666 (три місяці) до 6 400 грн (10 платежів). Наприклад, при вартості туру 15 тис. грн, первинному внеску 50% від вартості туру та розстрочення на два місяці, переплата складе 790 грн.

Думка експерта

Як зазначає економіст Олександр Охріменко: «Ставки по будь-якому кредиту досить великі – від 30%. Навіть якщо рекламується кредит під 0%, потрібно уважно дивитися на пропорцію суми, яку вилучають, і розмір кредиту. Якщо все плюсувати, виходять ті ж 30 – 40%. Навіть рекламований банками пільговий період має підводні камені. З вас можуть брати мінімальний відсоток – 0,01%, наприклад, за користування кредитом або за обслуговування картки тощо. Методів багато».

 

 

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему

Останні матеріали