Поради

Історія собачої моди. Коли з’явився одяг для собак?

Історія собачої моди. Коли з’явився одяг для собак?

Сталеві лати, накидки з грубої шкіри та нашийники прикрашені дорогоцінним камінням, – саме таким був перший одяг для собак.

 

Сьогодні, зустрічаючи песика у комбінезоні ніхто не дивується. Проте, ще декілька років тому, взуті та вдягнуті тварини на вулиці викликали справжній фурор. Багато хто вважає, що одяг для собак з’явився на початку XXI століття. Але насправді перші гардероби ведуть свій початок ще з сивої давнини.

 

Вірний друг на полі битви

Вже у 4 столітті до н. е. собаки почати виконувати функцію не тільки охоронця подвір’я, але і захисника свого господаря під час бою. Тоді друзі людини брали участь у справжніх війнах. Є документальні підтвердження цього факту. Пси-солдати були у арміях римлян. Для того, щоб тварина не постраждала під час сутички, на неї надягали сталеві лати або покривали її накидкою з грубої шкіри. Такий панцир був як перший своєрідний одяг для собак. Купити такі обладунки могли собі дозволити лише заможні персони. Виконували захисну функцію і нашийники з довгими шипами. Під час боїв один лише вигляд зубатого чудовиська в обладунках викликав страх у противника.

Є інформація, що одяг для собак купував і славнозвісний король Артур. Він брав тварин із собою на полювання та у бій. Для того, щоб вихованці не поранилися та не забруднилися, слуги одягали чотирилапих у костюми та комбінезони.

 

Примха королеви

Аксесуари для собак починають свою історію в Англії. Великою шанувальницею хвостатих була королева Вікторія. В той час до песиків ставилися з особливою повагою. На вулицях туманного та холодного Лондона улюбленців випускали тільки у плащах та балахонах. Така примха відразу стала модним писком. Знатні дами та шановані джентльмени прогулювалися вулицями, розглядали та хвалилися вбранням своїх вихованців. Але через те, що одяг для собак був не дуже гарний та мішкуватий, про таку тенденцію швидко забули.

Правителька ж відвела декілька кімнат у своєму замку для гардеробу песиків. У ошийники її вихованців вставляли дорогоцінне каміння. Цей приклад наслідували і придворні. Таким чином господар показував не тільки любов до тварини, а і свій статус.

 

Модний дім

Французи пішли ще далі. Компанія «GOYARD» стала першопрохідцем у цій сфері. Коли плащі вийшли з моди вони створили каталог, де багаті персони могли вибрати одяг для собак. У Парижі було відкрито 13 великих магазинів, де знать щось підшукувала для своїх песиків.

У цей період ветеринар Пол Мегнин видав книгу, в якій розповідалося про те, яке вбрання повинно бути у гардеробі кожного кошлатого друга людини. Він навіть запропонував відтінки та фасони, що будуть наймоднішими.

Пройшов десяток років і магазини, де продають одяг для собак з’явилися у інших країнах. Нині такий привілей доступний не тільки вищим шарам суспільства, а і людям із середнім заробітком.

 

Історична закономірність

Але одяг для песиків – явище, яке було продиктоване не тільки капризами багачів. На початку минулого століття почав розвиватися альпінізм. Часто люди потрапляли під сніжні лавини. Врятувати їх від смерті могли тільки навчені пси. Але шерсть тварини покривалася шаром снігу та перетворювалася на лід і чотирилапі були змушені припиняти пошуки. Для того, щоб собачка не замерзла її одягали у комбінезони. Такий одяг мав мало спільного з модою, зате був практичний та теплий.

Отже аксесуари та одяг для собак і котів це не тільки мода, а й історичні закономірності.

 

Щаслива випадковість

Проривом стала робота вигадливого японця Якіо Като. Цей чоловік працював модельєром, і, варто зазначити, не користувався популярністю серед місцевого населення. Відомим його зробила любов до вихованця. Одного дня Якіо зібрався вигуляти свого песика і подумав, що було б дуже цікаво одягнути його у маленький костюм. Декілька сантиметрів тканини та крихта таланту – і з під руки майстра вийшло елегантне вбрання. На вулиці собака спричинила справжній фурор. Кожен господар чотирилапого вихованця підходив до модельєра та просив пошити схожу одежину для його улюбленця.

Вже у 1981 році японець займався цією справою серйозно. Так Якіо став популярним. Його одяг для собак носять тварини світових знаменитостей. Але такий товар не тільки красивий, але і практичний. Наприклад, кофтинка захищає від холоду, а взуття береже подушечки лапок від гарячого асфальту.

Особливо сильно потребують такий одяг маленькі песики, шкіра та шерсть яких не може підтримувати температуру, потрібну для нормального життя.

 

Поради ветеринарів

Побачити одягнуту собачку на вулиці сьогодні – не диво. Прагнення дбати про свого вихованця, одягаючи його психологи називають «феноменом гуманізації».

Для декоративних песиків холодне повітря – справжнє випробування. Смертельно небезпечним для них може стати і бруд з доріг. Поранившись тварина заносить інфекцію, вилікувати яку потім не здатний жодний ветеринар. Взуття для собак взимку оберігає лапки від хімії, якою посипані тротуари. Влітку взутим песикам легше бігати по гарячих дорогах. Окрім цього, забруднений костюм легше вимити, аніж викупати собачку.

При купівлі віддавайте перевагу одягу, що має липучки чи кнопки. Не варто зайвий раз травмувати улюбленця та одягати йому кофтинку через голову. Вирізи мають бути широкі, тканина легка та приємна на дотик. Спеціалісти вважають, що привчати тварину до одягу варто з 3-х місяців. А от дорослу собаку краще не дратувати модним гардеробом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему

Останні матеріали