Цукор назвали причиною розвитку агресивного типу раку
Фахівці Фламандського інституту біотехнологій (Бельгія) розповіли про масштабне дев'ятирічне дослідження, яке дозволило продемонструвати ефект Варбурга - феномен, що виявляється у високому споживанні цукру раковими клітинами - стимулює ріст злоякісної пухлини.
В онкології ефектом Варбурга називають особливість метаболізму ракових клітин, при якій вони, на відміну від здорових клітин, виробляють основну частину енергії за рахунок розщеплення глюкози.
В рамках нового дослідження бельгійські вчені змогли встановити зв'язок між метаболічним відхиленням і онкогенною активністю в ракових клітинах.
- Наша робота показує, як "споживання" цукру пухлинними клітинами призводить до порочному циклу безперервної стимуляції розвитку і росту раку. Що може пояснити кореляцію між силою ефекту Варбурга і агресивністю пухлин, - говорить професор Йохан Тевелейн.
Закономірність була виявлена ??в рамках дослідження дріжджів, клітини яких містять ті ж білки, що і ракові пухлини.
- Ми спостерігали на прикладі дріжджів, що через фруктозо-1,6-дифосфат походить активація білків, які стимулюють розмноження як дріжджових, так і злоякісних клітин, - пояснює Йохан Тевелейн.
Вчений зазначив, що відкритий фахівцями механізм допоможе, в тому числі, виготовити індивідуальні дієти для хворих на рак.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.