Поради

Жіночі статеві гормони і їхня роль в організмі

Жіночі статеві гормони і їхня роль в організмі

Які бувають гормони? Які функції вони виконують та як підготуватися до здачі крові на гормон? Про все це коротко та докладно розповість стаття.

 

Яку роль відіграють гормони в роботі організму? Не має жодного органа, функціонування якого не було б пов’язане з гормонами. Ці біологічно активні хімічні речовини регулюють обмінні процеси, від них залежить репродуктивна функція жінки, контролюють ріст клітин і тканин і впливають на психоемоційний фон. Їхній надлишок, як і недостача – відхилення від норми, що може привести до поганого самопочуття та захворювань.

 

Організм виробляє гормони статевими залозами. Вони поділяють на чоловічі та жіночі. До чоловічих статевих гормонів належать андроген і тестостерон. Жіночі – естроген та прогестерон.

 

Отже за що відповідають різні жіночі статеві гормони?

 

Естроген – найвідоміший жіночий статевий гормон

В зв’язку з тим, що цей гормон розділяється на три види (естрадіол,  естріол и естрон), назву вживають у множині. В залежності від фази менструального циклу кількість гормону коливається. Естроген виробляється яєчниками з появою перших полових ознак у дівчинки і спонукає ріст полових органів, формування молочних залоз, ріст волосся під пахвами та на лобку. Головний жіночий статевий гормон виробляється аж до настання клімаксу. Естроген відповідає за цикл місячних, регулює холестерин в судинах, контролює надходження кальцію та фосфору до кісток, робить форми жіночого тіла округлими, відповідає за здоров’я волосся та шкіри, впливає на емоційну стабільність.

Причиною надлишку естрогену може бути зайва вага. Є ймовірність виникнення міоми матки (пухлина доброякісна).

Брак гормону пов’язаний впливає на овуляцію. Порушується цикл, збільшується волосяний покрив на ногах, руках і обличчі.

 

Прогестерон – жіночий статевий гормон потенційної вагітності

Ще один жіночий статевий гормон, відомий під назвою «Прогестерон». В організмі він з’являється за рік-два після естрогену.

Саме від рівня цього гормону залежить здатність народжувати. Дефіцит прогестерону призводить до викиднів. Гормон залежить від овуляції і менструації і формується коли яйцеклітина покидає фолікул, а організм виробив жовте тіло. Гормон грає важливу роль при вагітності: бере активну участь у вироблені грудного молока. Зниження цього гормону призводить до порушення функції щитовидної залози, ревматизму, незасвоєння вітаміну В, страждає печінка та нирки. Надлишок норми веде до припинення менструацій та зникнення овуляції.

 

Тестостерон - чоловічий гормон у жіночому організмі

Тестостерон вважається чоловічим гормоном, але він є і в організмі жінки.

Жіночий статевий гормон тестостерон виробляється в нирках та яєчниках. Відповідає за сексуальну стимуляцію, ріст мускулатури та підвищення фізичних можливостей. Надлишок гормону веде за собою агресивність та нестриманість характеру, бажання ризикувати. Зовнішній показник – вугрі. Менша кількість від норми зменшує сексуальне бажання.

 

Жіночі статеві гормони. Норма та відхилення

Надлишок або не достача естрогену чи прогестерону може згубно впливати на здоров’я жінки. Тому лікарі радять з першими відхиленнями робити аналіз на жіночий статевий гормони.

Під відхиленнями варто розуміти:

  • Зниження сексуального потягу (лібідо);
  • Відсутність овуляції;
  • Порушення циклу місячних;
  • Проблеми з зачаттям дитини;
  • Безпліддя;
  • Ріст волосся на лиці та грудях;
  • Затримання росту у підлітків.

Все вище сказане є причиною порушення норми гормонального складу.

 

Аналіз на жіночий статевий гормони та рекомендації перед здачею крові на гормон:

Аналіз на різні групи гормонів роблять за один день (за винятком аналізу на тестостерон, що проводиться 6 днів). Загалом процедура потребує такої підготовки:

1. Аналіз крові на гормони роблять на пустий шлунок. Після останнього прийому їжі повинно минути не менше 8 годин;

2. Три дні до аналізу відмовитися від фізичних навантажень та спортивних тренувань;

3. Мінімум годину до здачі крові не можна курити;

4. Стрес перед аналізом може дати невірні результати, тому варто, окрім фізичних навантажень, уникати емоційних зривів;

5. Залежно від аналізу на гормон, кров здають в різний час циклу місячних. Перед здачею краще порадитися з лікарем, який призначить день аналізу;

6. Не слід вживати гормональні препарати, що змінюють склад крові;

7. До здачі аналізу варто обмежити вживання алкоголю;

8. Секс також порушує гормональний склад, тому до процедури варто утриматися від інтиму.

Лікар може запитати про перебіг вагітності, місячні та інтимне життя. Відтак, варто підготовитися до таких питань.

 

Статеві жіночі гормони. Норма та стабілізація

Щоб стабілізувати гормони у норму, лікар приписує препарати жіночих статевих гормонів. Наприклад, при недостачі естрогену спеціалісти часто приписують вітамін Е. Але підвищити рівень гормонів можна і при правильному харчуванні та дотриманні декількох правил у дієті. Потрібно більше продуктів де є фитоестрогени. Ця речовина за структурою близька до людських гормонів.

Вона міститься у соєвих продуктах, таких як молоко, мука, у бобових культурах, в м’ясі, рибі, молоці. Фитоестрогени є у моркві, баклажанах, винограді та навіть каві.

Прогестерон в організмі піднімуть горох, чечевиця та квасоля, оливки та авокадо. Також допоможуть підвищити гормон в крові різновиди горіхів, печінка і нежирне м’ясо, жовток перепелиних і курячих яєць.

Загалом, гормони прийдуть в норму, якщо менше хвилюватися, уникати стресу. Допомагає правильне харчування та позитивні настрої.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему