Поради

Грибок у вухах. Причини захворювання

Грибок у вухах. Причини захворювання

Ваші діти не уявляють відпочинку без води? Тоді підготуйтеся, адже в річкових хвилях вас підстерігають грибні спори…

Отомікоз, або грибок вух, – дуже підступне захворювання, на яке страждають майже 20% землян. Недуга розвивається у зовнішньому слуховому проході, проникає далі та вражає внутрішнє вухо, гортань і горло.

Хвороба супроводжується свербежем, шумом, закладенням, утворенням пробок, зниженням слуху та мокрими виділеннями. Можуть турбувати мігрені, проте саме вухо не болить.

Що стає причиною захворювання?

  • Ослаблення імунітету. Спори в організмі людини є постійно. Проте діяти вони починають тоді, коли система втрачає свої захисні функції.
  • Недотримання правил особистої гігієни. Навушники, головні убори, слуховий апарат і навіть постільна білизна інфікованої людини можуть призвести до захворювання.
  • Пошкодження зовнішнього проходу вуха, мікротріщини, які виникають внаслідок неправильної гігієни.
  • Курс антибіотиків та гормональних препаратів.
  • Домашні тварини, які є переносниками спор.
  • Потрапляння у вуха інфікованої води.

Останній пункт особливо актуальний у літній період, коли маса людей проводять вільний час у воді. Саме басейни та водойми найчастіше стають причиною інфекції. Особливо вразливі перед грибком ті, хто найбільше любить бавитися з хвильками, – діти.

Зазвичай видалити воду з вуха можна самостійно. Для цього варто лише пострибати на одній нозі, опустивши голову на бік, або видути повітря через вуха, затиснувши ніс.

Якщо вуха дитини здорові, то потрапляння води у раковину не катастрофа. Завитки та змазка захистять від переходу речовини зі зовнішнього вуха у внутрішнє. Бити тривогу слід, якщо малюк перехворів гострим отитом, адже тоді барабанна перетинка може мати отвори.

Затримка води у вусі може викликати запалення. Сірка набухає, збільшується у розмірах, закупорює слуховий прохід та перешкоджає витіканню води. Відповідно, у групі ризику знаходяться і надто охайні люди, які постійно видаляють сірку, що перешкоджає поширенню стор.

У дітей до чотирьох років слухова труба коротка та широка. Це збільшує ризик потрапляння інфекції разом з водою. Тому малюків краще відразу відвести до лікаря.

Отомікоз можна діагностувати і в домашніх умовах. Проте тільки ЛОР здатен визначити першопричину виникнення хвороби та, відштовхуючись від цього, назначити відповідне лікування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему