Поради

Чи варто видаляти гланди дитині?

Чи варто видаляти гланди дитині?

Запалення мигдалин, або, як в народі кажуть, – гланд, дуже поширене явище серед дітей. Але коли гланди стають небезпечними і їх потрібно обов'язково видалити?

 

 

Тонзилектомія – це повне видалення піднебінних мигдалин (гланд). Процедура, яка в кінці 80-х 20 століття мала шалену популярність. Однак користі такий підхід приніс мало. Горло все одно продовжувало хворіти. А ось ускладнень від операцій було чимало. Тому підхід був переглянутий.

 

Коли потрібно видаляти гланди?

Показанням до видалення гланд є: три епізоди ангіни щорічно протягом 3 років. П'ять епізодів щорічно, протягом 2 років. Або сім епізодів за рік.

Під словом «ангіна» тут мається на увазі бактеріальна інфекція гланд, а це далеко не кожен епізод болю в горлі. Бактеріальне походження ангіни має бути підтверджене лікарем і мазком із гланд, в якому повинен бути присутнім стрептокок, «винуватець торжества».

Ще одним поширеним страхом є виділення з гланд, так звані казеозні пробки. І багато хто переконаний, що їхня наявність разом зі страхітливим виглядом піднебінних мигдалин – це путівка до хірурга на стіл, для порятунку життя від хронічного тонзиліту. Це омана.

Наявність казеозних пробок – це чисто гігієнічна проблема, яка не загрожує здоров'ю, хоча неприємні симптоми викликати може (відчуття стороннього тіла в глотці, неприємний запах із рота). Наявність казеозних мас, якщо вони викликають сильно виражені скарги, може призводити до операції, але зазвичай це не повне видалення, а часткове або ж кріптоліз: розширення отворів, де цей казеоз збирається.

Отож приводом відрізати гланди є повторювані (і багаторазово!) бактеріальні запалення піднебінних мигдалин або розвиток ускладнень. У всіх інших випадках варто лікувати консервативно або шукати причину в іншому місці.

Ну і ще один нюанс наостанок. Навіть видалення гланд за показаннями несе достовірне (підтверджене в дослідженнях) зменшення кількості тільки бактеріальних тонзилітів, терміном аж на два роки.

Ось чому гланди краще лікувати, а видаляти – лише в особливих випадках після консультації з лікарем.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему

Останні матеріали