Поради

Чому не можна приносити їжу на кладовище

Чому не можна приносити їжу на кладовище

На сучасних цвинтарях часто можна побачити їжу на могилі. Шматочки хліба, воду, цукерки і навіть дорожчі продукти – наприклад, червону ікру. Однак не всі знають, що традиція залишати їжу на могилах прийшла з язичництва. Суперечки про те, чи можна це робити, точаться досі.

Як з'явилася ця традиція

У язичництві було прийнято залишати їжу біля поховань, щоб задобрити язичницьких богів. Вважалося, що вони заберуть собі їжу і зроблять життя померлого на тому світі спокійнішим. Чим більшими і розкішнішими були підношення, тим кращим мало бути потойбічне життя.

З появою християнства на Русі ця традиція повністю викорінилася, але зберігся обряд поминок. Винятком лише стала традиція у вигляді поїздки на кладовище після церковної служби. Однак у цьому випадку люди досить довго добиралися місця поховання, тому ввечері трапеза відбувалася прямо на цвинтарі.

Зараз деякі люди залишають їжу, бо вірять, що покійнику потрібна фізична їжа для задоволення потреб, інші кладуть продукти на могилу, щоб їх забрали безпритульні і помолилися за упокій похованої людини, а інші не залишають нічого.

Що каже церква

Священники кажуть, що приносити їжу на цвинтар варто тільки в тому випадку, якщо на могилі плануються тривалі роботи – прибирання або висаджування рослин. Однак поминати померлого на цвинтарі не варто, але це й не забороняється.

Єдиним правилом залишається тільки те, що якщо ви принесли їжу на цвинтарі, то її варто там залишити. Або роздати жебракам, щоб вони згадали покійного. При цьому алкоголь на цвинтарі краще не виносити взагалі.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кладовище, Поради, церква
В тему