Поради

Що не можна робити 23 листопада

Що не можна робити 23 листопада

Цього дня християни вшановують пам'ять п'яти апостолів: Олімпа, Родіона, Сосипатра, Ераста і Кварта. Вони були учнями апостола Павла. У народі виділяли лише двох: Ераста та Родіона. Цього дня було прийнято сидіти вдома та заборонялося прибирати.

Історія свята

Усі чоловіки належали до сімдесяти апостолів Христа. Вони вели праведне життя, але більшість із них загинули за віру та проповіді.

Олімп і Родіон вирушили разом з апостолом Петром до Риму для того, щоб проповідувати християнство. Там усі вони були схоплені імператором Нероном. Петра було розіп'ято, а Олімп і Родіон – усічені мечем того ж дня.

Сосипатр, як і інші апостоли, робив Апостольські подорожі. Якийсь час він займався проповідництвом, а потім став єпископом Іконійської церкви, яка розташовувалася на території сучасної Туреччини. Він помер у мирний час у старості.

Апостол Ераст був спочатку дияконом і стражником єрусалимської церкви, а потім єпископом у Панеаді – древньому місті, розташованому на території сучасного Ізраїлю. Помер у старості.

Кварт був проповідником і навертав у християнство багатьох греків, але за це сильно постраждав. Однак уникнув найвищої міри покарання і зміг стати єпископом у місті Веріта, де й провів усе своє життя.

Що можна робити

Однією з головних прикмет цього дня є випікання хліба. Сьогодні потрібно обов'язково спекти хліб, освятити його в церкві, а потім з'їсти із сіллю. Вважалося, що він притягує здоров'я, благополуччя та удачу. Кожному члену сім'ї потрібно було з'їсти по шматочку, половину віддавали тваринам, щоб вони не хворіли. Якщо ви посварилися з людиною і не можете примиритись, то дайте їй також шматочок хліба.

Усі люди намагалися сидіти вдома та будували плани на життя чи виконували роботу. Такий ритуал сприяв об'єднанню сім'ї. Якщо ваша родина дотримуватиметься цього правила, то весь наступний рік ви не сваритиметеся.

Що не можна робити

Незважаючи на те, що цього дня було прийнято робити домашню роботу, заборонено було підмітати підлогу. Люди вірили, що якщо винести сміття з хати, можна попрощатися зі своїм щастям.

23 листопада заборонено робити будь-які фінансові операції, інакше можуть розпочатися проблеми з грошима. Не можна робити великі покупки, а також брати і давати гроші у борг.

Не можна сумувати і сваритись, особливо з батьками. Якщо цей день пройде мирно, то й у майбутньому у вашому житті буде менше скандалів. Також з 23 листопада пов'язана заборона на сватання та одруження. Пара, яка вирішить провести майбутнє разом цього дня, розпадеться.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: прикмети, свято, Поради
В тему