Поради

Як перемогти стрес на роботі

Як перемогти стрес на роботі

Якщо стрес на роботі загнав вас у кут, починаємо боротися з ним просто зараз.

Стрес викликається безліччю причин: висока завантаженість, багатозадачність, організація робочого місця, стосунки з начальством та колегами.

Не можна скидати з рахунків і власний спосіб життя: хронічне недосипання, неправильне харчування. А тут ще підключається і негативний внутрішній настрій: страх припуститися помилки або зовсім не впоратися із завданням без підтримки колег, не отримати довгоочікуване підвищення. У малих дозах стрес навіть корисний: він тримає організм у тонусі, підвищує продуктивність праці, стимулює освоювати нові навички. У великій кількості, навпаки, веде до погіршення здоров'я та різкого зниження показників ефективності.

Людина в стресі відчуває широкий спектр негативних емоцій: тривогу, роздратування, безсилля чи гнів. Їй властиві перепади настрою, складнощі з концентрацією та прийняттям рішень. Якщо ситуація довгий час залишається напруженою, стрес накопичується і починає проявлятися фізично через:

  • головний біль або біль у шлунку
  • запаморочення
  • відчуття нестачі повітря або задухи
  • хронічну втому

Якщо стрес на роботі загнав вас у кут, починаємо боротися з ним прямо зараз.

  1. Наведіть порядок на робочому місці. Це трохи відволіче, приведе думки до ладу, ви відчуєте, що контролюєте ситуацію.
  2. Розставте пріоритети, розподіливши робочі завдання за рівнем терміновості та складності. Починайте щоранку з виконання найважливіших і неприємних, поступово розгрібаючи завали і не даючи утворюватися новим.
  3. Твердо кажіть «ні» роботі, яка не вміщається у ваш робочий графік. Якщо ви завантажені справами, а вам пропонують нове завдання, одразу ж уточніть, чи потрібно відкласти поточну справу заради нової. Не робіть 10 справ паралельно.
  4. Не переробляйте постійно і точно не беріть роботу додому. Адекватний начальник сприйме таку поведінку як невміння спланувати робочий день. Неадекватний - завантажить ще сильніше, якщо вам більше нема чим зайнятися.
  5. Підвищуйте кваліфікацію. Похід на курси чи участь у семінарі відволічуть від рутини в офісі, дадуть можливість поспілкуватися з колегами. Завдяки навчанню частина завдань перестане здаватися надмірно складною, і рівень стресу знизиться.
  6. Спілкуйтеся з колегами. Підтримка колективу та можливість поділитися емоціями знижують напругу та покращують настрій.
  7. Вчіться керувати емоціями. Не ставтеся до всього дуже серйозно — це просто робота, а не все життя. Не приймайте рішень на піку емоцій. Спробуйте відволіктися на щось приємне чи смішне, помасажуйте мочки вух протягом хвилини для відновлення спокою.
  8. Займіться собою та своїм здоров'ям. Відмова від великої кількості кави та сигарет позитивно позначиться на зовнішньому вигляді, а заняття спортом та піші прогулянки допоможуть позбутися напруги та розслабитися.

Якщо ви відчуваєте, що ці поради вже не допомагають і стрес на робочому місці сильніший за вас, що ж, значить, настав час міняти роботу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, робота, Здоров'я, Поради
В тему