Поради

Чому ми стежимо в соцмережах за людьми, які нас дратують

Чому ми стежимо в соцмережах за людьми, які нас дратують

Ми стежимо в інтернеті за людьми, які відверто дратують: колишніми коханцями, однокласниками, блогерами та просто незнайомцями. Розповідаємо, чому люди продовжують стежити за тими, хто їх дуже дратує.

Ви коли-небудь спостерігали за новою жахливою дівчиною колишнього хлопця, за блогером-мільйонником, який і двох слів зв'язати не може, за знаменитістю, яка постійно виставляє неналежні голі фотографії?

Як це називається і що означає

Вітаємо, ви відчули те, що закордонні дослідники називають «Хейт-вотчінг» (від англійського hate - ненависть, watch - дивитися). Найчастіше під хейт-вотчінгом мають на увазі підписку в Instagram, рідше - в інших соціальних мережах.

Дженніфер Беккет, викладачка в сфері комунікацій та ЗМІ Університету Мельбурна, пояснює в інтерв'ю каналу ABC:

«Хейт-вотчінг - це рішення підписатися на когось в соціальних мережах, навіть якщо ви знаєте, що не згодні з тим, що вони говорять, або думаєте, що вони жахливі люди».

Соціологи стверджують, що хейт-вотчінг - нормальна і в якомусь плані навіть здорова практика. Людям цікаві люди: раніше спостереження за сусідами було необхідно для виживання в суспільстві. Найгірше для стародавньої людини було стати «білою вороною», яку виженуть з кола.

Ми і зараз дивимося на оточуючих, щоб упевнитися, що все з нами нормально і ми не відрізняємося від більшості. Або якщо відрізняємося, то в кращу сторону: ми красивіші, розумніші і багатші. А якщо ні, сердимося - ми що, гірші? Хіба ми не заслужили?

На жаль, особисто з ідеальними людьми зустрітися ми не хочемо або не можемо. А тому йдемо в інтернет, щоб виплеснути злість, гортаючи фото до останнього або пишучи гнівні коментарі.

Так навіщо ж ми стежимо за людьми, які нас дратують?

Уникнути нудьги

Нам важливо відчувати хоч якісь емоції, навіть якщо вони «негативні» і важкі - заздрість, гнів, обурення.

Відчувати ці почуття в реальному світі страшно. А раптом мені дадуть відповідь на моє обурення? А раптом я когось ображу?

Наштовхнутися на неприємну людину віч-на-віч - не те ж саме, що в інтернеті. Ми перегортаємо стрічку Instagram в безпеці ліжка або ванни. За негативні емоції ніхто не вилаяв, у заздрості не буде наслідків. Ми повністю контролюємо ситуацію: можемо вийти з інтернету, коли хочеться, і знову зайти, коли стане нудно.

В якомусь сенсі це схоже на перегляд фільму жахів. Зрозуміло, що буде страшно - але тому ви фільм і дивіться.

Порівняти себе в кращу або гіршу сторону

Людина, за якою ми стежимо регулярно, стає кимось на кшталт «сусіда». Нам цікаво, як у сусіда справи: з ким він живе і спить, які секрети зберігає, в чому його недоліки.

Тим більше нам цікаво, коли у сусіда справи йдуть неймовірно добре чи неймовірно погано.

Заздрість вказує на приховані бажання і потенціал, на «забаганки», які ми самі собі забороняємо. Наприклад, ви дивитеся на фото жінки в короткій сукні і обурюєтеся - як же так, їй 40 років, а виглядає в цьому міні як підліток. Можливо, ви б хотіли виглядати так само. Або шкодуєте, що в підлітковому віці так не одягалися. Дивитеся на тіктокера, який нерозумно танцює, і в глибині душі розумієте, що з задоволенням не працювали б 12 годин на день, а танцювали б, також отримуючи мільйони.

Ми стежимо за людьми, щоб самоствердитися в порівнянні. Це схоже на гумор клоуна. Коли клоун падає обличчям в торт, ми сміємося, бо розуміємо, що ми розумні, ми в таку ситуацію не потрапимо ніколи - і це розслабляє. З тієї ж причини люди стежать за акаунтами багатих людей, які виставляють напоказ своє майно і люксові речі. Приємно думати, що «я-то все заробив чесною працею і так хвалитися своїми грошима ніколи не буду».

Втекти від проблем

Ми знаємо, що будемо відчувати, переглядаючи фото «негарних» колишніх однокласниць і моделей, які «точно з кимось переспали, щоб отримати роботу». Заздрість, роздратування, зарозумілість - зазвичай це одні і ті ж повторювані почуття.

Парадоксально, але іноді таке токсичне середовище служить комфортною зоною. Ми часто не знаємо, як вибратися зі своїх негараздів, позбутися шкідливих звичок, боїмося нових проблем і майбутніх наслідків рішень. А тут все просто і однозначно - вона погана, тому що я на неї дивлюся і відчуваю себе погано.

Але коли ми стежимо за життям інших, є ризик перестати стежити за своїм. Люди, які викладають ці фото і відео, взагалі не думають про вас. У них повно своїх турбот.

Як зрозуміти, що вам шкодить хейт-підписка

  • Після перегляду стрічки ви відчуваєте себе гірше, ніж до того;
  • Ви думаєте про цих людей, коли проводите час з близькими;
  • Люди, які вам не подобаються, - це більшість ваших підписок.
  • Ви не пам'ятаєте, коли в останній раз займалися хобі без телефону;
  • Ви помічаєте, що все одно наслідуєте людям, які вам не подобаються: вибираєте схожі зачіски, манікюр, стиль.

Як від цього позбутися

Памела Ратледж, професорка психології ЗМІ Університету Філдінга стверджує, що не варто кидати звичку, тільки тому що вона соромно звучить. Професорка стверджує, що якщо включити цікавість, то хейт-вотчінг підштовхне до нестандартних рішень своїх проблем.

«Нам може бути цікаво, що робить їх популярними, тому що нам потрібне розуміння, що подобається оточуючим і допомагає вижити нам в соціумі».

Щоразу, коли дивитеся сторінку людини, яка вас дратує, задавайте собі питання. Що ви відчуваєте в даний момент? Що саме змушує вас заздрити/скаженіти/насміхатися? Чи можете ви сказати або написати в її сторону щось хороше?

Зрештою від дратуючих людей завжди можна відмовитися від підписки та зайнятися тим, що зробить життя кращим насправді, а не в думках.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: соцмережі, інтернет, психологія
В тему