Поради

Як впоратися з тривогою під час пандемії: 5 порад від психологів

Як впоратися з тривогою під час пандемії: 5 порад від психологів

За даними психологів, на пострадянському просторі кожен третій скаржиться на симптоми депресивних і неврологічних розладів через пандемію: головні болі, порушення сну, слабкість, апатію, нервозність, дратівливість і панічні атаки.

Ми боїмося захворіти, втратити близьких, роботу і стабільний дохід. І навіть зняття обмежень не вирішує проблему: багато хто продовжує відчувати страх, перебуваючи серед людей в офісі і громадському транспорті. Як позбутися від тривоги і почати жити заново - розповідає експерт.

Психотерапевтка Міжнародного медичного центру Юлія Ковальчук пояснює:

Пік тривоги припав на середину першої хвилі, коли люди усвідомили загрозу життю і опинилися в стані повної невідомості. Це так званий «гострий стрес». За наступні півтора року весь світ трохи адаптувався до ситуації, і стрес перейшов в стадію хронічного. Тобто він став менш інтенсивним, але більш виснажливим. Як тоді перестати тривожитися і відчувати роздратування від того, що відбувається?

Насамперед:

Перетворити примусові правила в повсякденну звичку

Перш за все, необхідно бути уважним. Тобто виробити якийсь звід правил, який зменшить ризик заразитися і довести його виконання до автоматизму. Наприклад, носити маску, використовувати санітайзер, мити руки і т.д. Це допоможе не думати постійно про існуючу загрозу.

Менше негативного контенту

Менше дивіться новини і будь-який інший негативний контент. Якщо інформація не надходить, мозок не відчуває додаткове стресогенне навантаження. Подумайте, де можете отримати позитивні емоції. Дивіться не трилери, а легкі комедії.

Спорт

Для психіки було б корисно зайнятися спортом. Рух і будь-яка фізична активність допомагає зняти напругу як з тіла, так і з голови. Або займіться новим видом діяльності. Наприклад, творчістю - вона дає багато енергії і відволікає від реальності. Або вивчити нову для вас іноземну мову чи відправитися в подорож.

Скласти графік справ на кожен день

Додатковим стресовим чинником стала зміна способу життя: багато хто перестав їздити на роботу, ізолювався. В цьому випадку рекомендується складати графік справ на кожен день. Це може бути прибирання, дрібний ремонт, зміна дизайну, покупки, поїздки на вихідні. Дуже важливо, щоб кожен день приносив задоволення і свободу від ваших дій. Не намагайтеся будувати глобальні плани - це лише посилить тривогу. Головний сенс в цій пораді - щодня виходити з дому.

Звернутися до фахівця

За останні два роки багато хто втратив близьких, декому не вдалося з ними навіть попрощатися з-за нових правил і обмежень. У цій ситуації вже слід звернутися до психотерапевта, який допоможе впоратися з горем і навчить жити заново.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, психологія, Поради
В тему