Поради

Як перестати заїдати стрес

Як перестати заїдати стрес

Смачна їжа - найлегший спосіб отримати задоволення і розслабитися. Але це небезпечний шлях, який веде до цієї залежності від їжі. Особливо часто таке бажання наздоганяє ввечері, коли жінка шукає забуття в черговій порції делікатесів після напруженого дня.

«Часто цей процес романтизують. Згадаймо хоча б стереотипне рішення проблеми: «Тобі сумно? Візьми відерце морозива, укутайся в плед і подивися серіал». Трохи математики і ми зрозуміємо, що це, як мінімум, півкілограмове відерце містить в собі денну норму калорій, а то і більше. Тобто воно просто не потрібно нашому організму», - навела приклад психологиня Вероніка Хацкевич.

Іноді їжа - це винагорода за успіх, іноді зайвий перекус - спосіб відкласти неприємне або нудне заняття. Але в будь-якому випадку так виникає РХП - розлад харчової поведінки, коли їжа використовується для чого завгодно, крім свого прямого призначення - тобто втамування голоду.

«Так, можливо, вам допомагає забути про якусь ситуацію сплеск серотоніну і ендорфіну від улюблених солодощів. Але справа в тому, що можна викликати виділення цих гормонів корисними для організму діями, наприклад, тренуванням або творчістю. Якщо ж не хочеться чи ні сил, настрою - спробуйте чесно поговорити з собою. Задайте питання - «Я зараз голодна?». Робіть так кожен раз, поки організм не стане «на автоматі» визначати це сам, і вже згодом подавати сигнал мозку, що потрібно поїсти », - пояснила психологиня.

Зазвичай почуття голоду приходить через 2,5-4 години після прийому їжі, якщо їсти хочеться частіше, то мова йде не про фізичний голод.

«Варто зауважити, що коли ви дійсно голодні, то хочете не тільки морозиво, а будь-яку їжу, яку зазвичай вживаєте. Застосуйте простий тест - хочете їсти, з'їжте яблуко. Якщо не хочете яблуко - не хочете їсти», - каже експертка.

Між нав'язливим бажанням є і нестачею сну існує прямий зв'язок. Тому зайва вага часто є наслідком безсоння.

«Важливо, що два джерела енергії - сон і їжа, необхідні для нормальної життєдіяльності організму. І нестача будь-якого з них є стресом. Тому, якщо вас переслідують хронічний недосип, то надмірний голод цілком нормальний в такій ситуації. Відбувається те ж саме заїдання стресу, отримання енергії з іншого джерела. Тому якщо ви помітили за собою переїдання, задумайтеся і про якість, і про кількість свого сну», - пояснила Хацкевич.

Вероніка Хацкевич виділила дві основні причини такого харчового поведінки.

  • По-перше, це дитячі звички. Дітей часто заохочують солодощами за хорошу поведінку і так виникає зв'язок: «Мені добре = смачна їжа». Часто саме тому вже доросла людина потребує солодкого, якщо сталося щось погане. Таким чином, їжа виступає як антидепресант. Але це лише тимчасове полегшення, оскільки потім приходить відчуття провини за з'їдене, яке лише посилює первинний стан.
  • По-друге, це серйозна травматична ситуація, яка впливає на всі сфери життя, в тому числі і на харчування. В цьому випадку стрес і почуття тривоги стають перманентними відчуттями, постійним фоном. Ці почуття не дають розслабитися ні на мить і підштовхують до переїдання, щоб придушити неприємний стан. Але це спрацьовує лише на час і скоро організму потрібна нова доза смачненького. Розірвати це замкнене коло можна тільки після визначення кореня проблеми і виключення її з життя.

Вероніка Хацкевич підкреслила, що звичка заїдати стрес не проходить сама і з часом зазвичай посилюється. Тому будь-яка ознака нездорового ставлення до їжі - привід звернутися до фахівця.

Як же впоратися з небезпечною звичкою?

  • По-перше, потрібно зрозуміти витік травми і пропрацювати її, з'ясувати в яких ситуаціях найчастіше влаштовується черговий перекус.
  • По-друге, потрібно нормалізувати сон. Краще зайва година сну, ніж ще одна булочка.
  • По-третє, варто налагодити режим харчування, найкраще харчуватися строго в один і той же час, і жорстко припинити перекуси між основними прийомами їжі.
  • По-четверте, замість їжі потрібно знайти будь-який інший спосіб знімати стрес - це може бути спорт, читання, медитація, рукоділля, малювання, спів і взагалі все, що завгодно, що не пов'язане з холодильником.
  • І останнє: не варто придушувати негативні емоції. Гнів, злість, образа, роздратування все одно будуть шукати вихід і знайдуть його - в зайвому бутерброді або коробці шоколадних цукерок. Тому все, що хвилює, потрібно промовляти вголос, відкритість лікує не гірше тортика.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: психологія, харчування, Поради
В тему