Поради

В Україні активізувалися нові види шахрайств: про що треба знати

В Україні активізувалися нові види шахрайств: про що треба знати

Нещодавно телеведуча Алла Мазур зізналася, що мимохіть стала причетною до шахрайських схем. Причому, дізналася вона про це завдяки людям, які отримали лист від телеведучої. Суть цього листа зводилася до того, нібито Алла Мазур закликає людей скористатися програмою повернення податків.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Потужна інформаційна кампанія щодо «повернення ПДВ» розгорнулася й у соціальній мережі фейсбук. А під цією новиною  чимало людей (насправді то були спільники шахраїв) ще й коментували: «Так, ми скористалися і отримали гроші», «Мені повернули 90 000 компенсації», «Дякую компанії і всім рекомендую її послуги».              

Чим ризиковано повідомляти свої персональні дані

Чимало українців, які побачили таке оголошення в інтернеті, справді зацікавилися можливістю повернути частину сплаченого державі податку. Вони переходили на портал «Єдиного компенсаційного центру повернення невиплачених грошових коштів», який їм «рекомендувала» Алла Мазур. Там у зазначеній графі люди вводили цифри свого ідентифікаційного коду, шість останніх цифр власної банківської картки, три цифри зі звороту банківської картки (це називається CVV-код) і натискали кнопку «Перевірити свою компенсацію». Після того система порталу повідомляла: «Ми можемо допомогти вам повернути 28 000 (35 000, 73 000 гривень)». Побачивши таку велику суму, чимало людей відразу ж телефонували за вказаним на порталі номером. І жіночка на тому кінці «дроту» зазначала: повернення компенсації можливе, але ця послуга коштує декілька тисяч гривень.

А далі – як кому щастило. Хтось не спішив купувати кота в мішку, а хтось таки спокушався заплатити меншу суму, аби отримати в декілька разів більші гроші. Втім в обох варіантах результат був тим же – ніяких податків ніхто й нікому не повертав. Крім того, люди, які повідомляли шахраям свої персональні дані, фактично опинялися на гачку шахраїв. Бо, отримавши від довірливих громадян номери їхніх банківських карток та ідентифікаційний код, злочинцям не завдасть труднощів набрати кредитів, а потім доведи, що «я не я і позика не моя».

До слова, злочинна схема щодо «повернення ПДВ» вже пройшла апробацію в Росії та допомогла ошукати тисячі тамтешніх громадян. А що ноги шахраїв ростуть саме з РФ, підказують і соцмережі (для цього достатньо зайти на сторінку шахраїв у фейсбуці і в розділі «Інформація» зауважити: сторінка створена у серпні 2021 року, місце створення – Росія, В’єтнам).

«Міський голова» виявився злочинцем

Але й в Україні вистачає не чистих на руку ділків. На гачок таких нещодавно потрапили пенсіонерки з Тернопільської області.

74-річна жінка з міста Борщів виставила в інтернет оголошення про продаж будинку. Невдовзі до неї зателефонував незнайомець, представився міським головою. Сказав, що готовий придбати будинок, але, відповідно до законодавства, жінка повинна провести оцінку майна. «Якщо хочете, можу пришвидшити процес. Ціна питання – п’ять тисяч гривень», – сказав чоловік.

Доки пенсіонерка думала, аналогічний дзвінок надійшов до ще однієї – 73-річної – мешканки Тернопільщини, яка теж продавала будинок. Тільки для неї оцінку майна «міський голова» оцінив у вісім тисяч гривень.

Обидві бабусі були приємно здивовані увагою «градоначальника» до їхньої персони. Та й ціну за будинок мер пропонував хорошу. Відтак жінки погодилися переказати на банківську картку незнайомця гроші за оцінку майна. Коли кошти надійшли «міському голові», пенсіонерки поспішили запитати в «чиновника», коли ж чекати результатів і як швидко мер купить у них будинок. Продавчині набрали той номер мобільного, з якого їм телефонував «мер», проте абонент виявився поза зоною досяжності.

Тільки після того жіночки збагнули, що повірили чоловікові, якого ніколи в очі не бачили і тим паче не перевіряли його документів. Збагнули, звернулися до правоохоронців. Але відшукати злочинця буде не так-то просто.

Добровільно віддала 180 000 гривень

У схожу халепу потрапила й жителька Тернополя. 62-річна жінка замовила через інтернет диво-препарат за 4 000 гривень. Коли завершувала курс лікування хворих ніг, до пенсіонерки зателефонував чоловік, представився працівником департаменту соціального захисту і повідомив: «Ви замовляли через інтернет такий-то препарат? Змушені повідомити, що це підробка. Використання цього препарату може завдати шкоди вашому здоров’ю, тому негайно припиніть курс лікування. Крім того, суд зобов’язав компанію-виробника повернути гроші всім, хто придбав у них препарат сумнівної якості. Щоб отримати 4000 гривень, вам необхідно оформити пакет необхідних документів, а для цього переказати в компетентні органи таку-то суму. Згодом ці гроші будуть приплюсовані до компенсації за підроблені ліки».

Пенсіонерка повірила. Переказала кошти на той банківський рахунок, який їй продиктував «працівник департаменту соцзахисту». Далі цей же чоловік телефонував до жінки і повідомляв: «Згідно з правилами, вам іще необхідно оплатити медичну страховку». Жінка сплачувала. «Перекажіть протягом дня кошти на судовий збір» – жінка переказувала. І так незнайомець, розповідаючи про всілякі податки та збори, видурив у тернополянки близько 180 000 гривень. Жінка беззастережно переказувала кошти, позичаючи їх у родичів та знайомих. Адже була переконана: компанія-виробник усе їй поверне разом із компенсацією за продану підробку. Та коли дійшла справа до виплат, жінка не отримала жодної копійки, а телефон «соціального працівника» виявився поза зоною досяжності.

Ошукана тернополянка звернулася до поліції. Втім затримати афериста досі не вдалося.

Отож, закликаю, вас, читачі: перш ніж віддавати комусь власні гроші, переконайтеся, з ким насправді стикнулися. Якщо незнайомці називають себе представниками якихось органів чи служб, знайдіть годину-другу й особисто прийдіть до офісу зазначеної структури та поспілкуйтеся з працівником, який до вас телефонував. Тільки так ви зможете переконатися, з ким маєте справу.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, шахрайство
В тему

Останні матеріали