Поради

Як знизити шкоду від сидячої роботи: 6 практичних порад

Як знизити шкоду від сидячої роботи: 6 практичних порад

За останні декілька років популярність віддаленої роботи зросла в рази. Можливо, цьому посприяв карантин, можливо, численні блогерські курси по заробітку в мережі... Як би там не було, факт залишається фактом: все більше людей відмовляються від традиційної роботи «на дядю» і працюють вже на іншого «дядю», а може і на себе, але тільки вже сидячи вдома.

Природно, у такої роботи є маса плюсів - хоча б те, що не потрібно вставати рано-вранці. Але і мінуси є... Найголовніший - сидячий спосіб життя, який негативно позначається на загальному стані здоров'я. Чи можна мінімізувати втрати і як це зробити, читайте в цьому матеріалі.

Вже давно відомо, що сидячий спосіб життя може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям. Не тільки спина може «страждати» через вашу низьку активність. Доведено, що це збільшує ризик розвитку раку грудей і кишечника, серцево-судинних захворювань і навіть цукрового діабету. Ну і, звичайно, проблеми із зором і головні болі теж нікуди не поділися ... Але що робити, якщо робота передбачає довге сидіння за комп'ютером?

Під час дослідження за участю більше 40 тисяч чоловік вчені з'ясували, що для компенсації шкоди від сидячого способу життя, досить займатися будь-якою активною діяльністю хоча б 30-40 хвилин в день. Погодьтеся, це зовсім небагато? ВООЗ взагалі рекомендує хоча б 150-300 хвилин помірної або 75 - 150 хвилин високої активності в тиждень! Це одне невелике тренування щодня.

Але що робити, якщо часу на спорт зовсім немає або здоров'я не дозволяє? Ось 6 простих порад, які допоможуть вам рухатися більше.

Вибирайте прогулянку пішки, а не поїздку на транспорті

Якщо у вас є можливість пройтися пішки, обов'язково нею скористайтеся! Ходьба - це різновид аеробних фізичних навантажень, грубо кажучи, той же спорт. Вона зміцнює м'язи, покращує роботу серцево-судинної системи і сприяє спалюванню калорій. Зовсім не обов'язково ходити горезвісні 10 тисяч кроків - вчені вже давно розвіяли міф про їхню користь. Але навіть 5, 3 або 1 тис кроків вже краще, ніж нічого! Тому, якщо перед вами стоїть вибір: їхати на транспорті або йти пішки, вибирайте друге.

Ходіть по сходах

За тим же принципом варто віддавати перевагу підйомам по сходах, а не поїздкам на ліфті. Звичайно, це не в тому випадку, якщо ви живете десь на 20 поверсі - подолання такої великої дистанції може повністю вибити з сил, та й до того ж займе дуже багато часу. Але піднятися на 4, 6, 7 поверх - чому б і ні? Як і ходьба, це дуже корисно для серцево-судинної системи, включає в роботу всі основні групи м'язів і збільшує загальну витривалість.

Купіть фітнес-браслет

Щоб мотивувати себе на ходьбу, варто купити фітнес-браслет. Він допомагає відслідковувати кількість пройдених кроків, контролювати пульс, рівень стресу та інше. А ще в сучасних фітнес-браслетах є одна дуже корисна функція - нагадування про активність. Коли «розумний» гаджет зрозуміє, що ви засиділися, він повідомить вам про це і запропонує встати і трохи порухатися. Дуже зручно, особливо, в моменти підвищеної концентрації на роботі, коли сам зовсім не замислюєшся про те, скільки вже сидиш.

Робіть зарядку вранці

Говорити про користь зарядки вранці можна нескінченно, але чи є сенс, якщо і так всі це знають. Знають, але не роблять. А це ж так просто: прокинутися на 10 хвилин раніше і розім'яти м'язи і суглоби. Так, 10 хвилин цілком достатньо. Можете більше? Вперед! Але краще хоча б так, ніж зовсім нічого. До того ж, зарядка - це чудовий спосіб позбутися від ранкової втоми. Якраз те, що потрібно, перед початком робочого дня.

Частіше вставайте зі стільця

Намагайтеся протягом робочого дня рухатися якомога частіше. Навіть при максимально сидячій роботі це можливо. Сходити зайвий раз вмитися, вимити руки, випити води, взяти ручку, подивитися у вікно ... Не бійтеся «придумати» собі привід встати і пройтися. І ні в якому разі не лінуйтеся! Якщо вам щось потрібно - встаньте і візьміть це, а не просіть когось подати.

Заведіть собаку

Це досить серйозний крок, який потрібно обміркувати. Але ми не знаємо ще жодної людини, який пошкодувала б про те, що завела собаку. Собаки - неймовірно милі, віддані і дуже кумедні домашні улюбленці, а деякі навіть вміють допомагати по господарству! Те, що її потрібно буде регулярно вигулювати, тільки піде вам на користь. Прогулянка вранці, прогулянка перед сном, і ось «накопичилися» 30 хвилин активності.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: робота, Здоров'я, Поради
В тему

Останні матеріали