Поради

Чи загрожує пил вашому здоров'ю?

Чи загрожує пил вашому здоров'ю?

Домашній пил – не лише речовий доказ поганої господині. Він також є сильним побутовим алергеном, який здатен викликати  алергічні реакціїї та захворювання.

 

Склад пилу неоднорідний. В ньому містяться частинки одягу, постільної білизни, м’яких меблів та портьєр, ворсинок килимів. Але в більшій мірі алергенна активність домашнього пилу обумовлена присутністю в ньому дерматофагоїдних кліщів. Кліщі харчуються  злущеними лусочками шкіри людини: їх ми зазвичай втрачаємо 0,5 - 1 грам в тиждень. Лусочки попадають в постільну білизну, на ковдри, подушки, матраци. Тут і оселяються дерматофагоїдні кліщі.  В грамі постільного пилу їх налічується 500 і більше особин, але, оскільки розміри кожного з них не перевершують 0,4 міліметра, неозброєним оком побачити таких кліщів неможливо.

Найбільш оптимальною температурою повітря для життєдіяльності цих кліщів є + 25º С, а відносною вологістю 75-80%. Саме такий мікроклімат зазвичай і підтримується в перинах, подушках, які довго зберігають тепло і вологу. Іншими словами, постіль – своєрідна «екологічна ніша» для дерматофагоїдних кліщів, звідки вони під час прибирання постелі, струшуваня подушок та ковдр розносяться по всій оселі.

Як показали дослідження, пил, в якому немає кліщів, теж може викликати алергічні захворювання, однак алергія на пил, в якому знаходяться дерматофагоїдні кліщі, зазвичай виражена сильніше.

Існує метод діагностики алегрічних захворювань з допомогою алергічних проб. Для цього пацієнту вводять різними способами, наприклад, під шкіру або шляхом аплікаційного накладення на шкіру, той чи інший алерген і оцінюють, як організм на нього реагує. Позитивна відповідна реакція, коли на місці введення алергену виникає запалення з почервонінням та набряком. Це свідчить про те, що цей алерген провокує захворювання,  яке є в пацієнта.

Так ось, у деяких людей хворих на бронхіальну астму алерген, виготовлений з дерматофагоїдних кліщів, які містяться в домашньому пилі, дає позитивну реакцію шкіри. Ці ж кіліщі можуть стати причиною і таких зазворювань, як алергічний риніт (нежить), ларингіт, дерматит.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему