Поради

Які бувають види бань?

Які бувають види бань?

Кожна баня по-своєму унікальна і має різні властивості. Виділяють три основних види.

Російська баня – вид проміжної за температурою та вологістю баня між фінською сауною та турецьким хаммамом. Виділяють два типи протоплювання: чорна та біла баня.

В чорній бані вогнище не має димоходу та труби, тому дим та копоть потрапляють прямо в баню. Після того, як баня натопилася, дим витягується через двері або спеціальний отвір в стелі. Звідси і пішов вираз «топити по-чорному».

Біла баня топиться класичною піччю. Температура становить  в середньому 60-70С. Вологість середня. На відміну від фінської сауни в парилці в бані , зазавичай, потім і миються. Вода гріється в вмазаному в піч котлі, кам’янка для пару  монтується за спеціальною ширмою, холодна вода, зазвичай, розміщується також тут, в бочках. Російську баню не можна уявити без запашного віничка і піддавання пару. Віники в’яжуть з берези, дуба, липи, кропиви, пихти та ін. Кожен віник ціниться по-своєму.

Найпоширеніший – березовий віник, міцний та зручний. Лікувальне березове листя містить ефірне масло, вітаміни С та А. Після такого віника легко дихається, він незамінний для асматиків та курців.

В дубовому вінику листя широке та цупке, що полегшує нагнітання пару. Листя дуба має сильну протизапальну дію, містить велику кількість дубильних речовин, тому дубова настоянка після запарювання віника викороистовується при шкірних захворюваннях та сильній пітливості ніг.

Липовий віник проганяє головну біль, проводить м’яку гімнастику для нирок, має заспокійливу та загоюючу дію.

Кропив’яний віник буде до душі тим, хто хворий на ревматизм, радикуліт та подагру.

Пихтовий віник вижене будь-яку застуду, а завдяки бальзамічним речовинам, що виділяє хвойне гілля, масаж буде особливо корисним, лікарським.

Піддавати пар можна простою водою, трав’яним відваром, квасом, пивом, але краще всього травою з аромомаслами. Важлива особливість російської бані – поєднання контрасних процедур: обливання холодною водою або снігова ванна після гарячої парилки.

 

 

Фінська сауна - це європейська класика. Парилка в фінській сауні обшивається хвойними породами дерев. Температура висока (80-100С). Її легко переносити, тому що вона відрізняється  надзвичайно низькою вологістю – в класичній фінській сауні не прийнято піддавати пару. В сауні не використовують березовий віник, але паритися можна за допомогою рушника або купального простирадла з каплею масла розмарину. Також популярні медові розтирання і пивні обгортування.

 

Турецький хаммам – турецька баня, відрізняється від російської та фінської бань своїм облаштуванням та дією. Велика вологість та середня температура повітря (до 50С), підлога з підігрівом, стіни та лежаки (супи) створюють атмосферу м’якого тепла та комфорту. Отоплюється баня гарячим паром, який поступає через отвори в стіні на висоті 1.5 м від рявня підлоги.

Традиційно турецькі бані будують по принципу долоні: напроти центру парної розміщені п’ять ніш, температура в кожній з яких поступово підвищується. Після доброї пропарки на гарячих кам’яних супах слідує сильний розслаблюючий масаж та мильна процедура. Велика увага приділяється розтиранню жорсткою губкою – це додатковий масаж та пилінг.

Завершальний етап – купання в басейнах. Перевагою турецької бані є поступове звикання до підвищеної температури і, звичайно, східне мистецтво масажу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему