Поради

6 правил етикету, які дозволять не зганьбитися в ресторані

6 правил етикету, які дозволять не зганьбитися в ресторані

Незважаючи на те, що традиційні норми етикету поступово слабшають, вони все ще є. І якщо ви не ходите в ресторан на постійній основі, то про багато з них можете просто забути.

Розповімо про це докладніше.

Приберіть телефон

Так, так, сучасні норми етики стосуються сучасних проблем. У ресторані непристойно сидіти з телефоном в руках. Його також не варто тримати на столі, як і інші предмети, які не пов'язані з прийомом їжі.

У деяких закладах пропонують спеціальну підставку під сумку або смартфон. До речі, голосно говорити по телефону теж не варто. Пам'ятайте, що навколо вас люди.

Робимо замовлення

Якщо вам потрібен час, щоб ознайомитися з меню, можна попросити офіціанта підійти до вас через 5-10 хвилин. У разі, коли потрібна допомога, попросіть пораду, що краще замовити.

У нормі першим замовляє той, кого запросили. Так людина не буде соромитися і замовить те, що реально хоче. Найчастіше більш забезпечені знайомі чи колеги сидять за порожнім столом зі скромними партнерами якраз через цей момент.

Як покликати офіціанта

В хорошому ресторані гість не залишиться без уваги - офіціанти дбайливо стежать за ходом обіду або вечері. Але буває так, що вам потрібно привернути увагу обслуговуючого персоналу. Звичайно, не варто свистіти, кричати або ж почати активно жестикулювати. Досить встановити зоровий контакт з кимось із співробітників і підняти вгору руку.

Що робити з серветкою

Сервіровка столу призначена не для рук і обличчя, а для захисту одягу. Тому серветку слід розправити і розташувати на колінах. Якщо серветка забрудниться, попросіть офіціанта принести свіжу. По закінченню вечері складіть тканинну серветку навпіл і покладіть зліва від тарілки, але не треба класти її на брудний посуд. А ось губи краще витирати за допомогою звичних паперових серветок.

Що робити з кісточками

Під час вечері можуть залишатися неїстівні частини, наприклад, кісточки від оливок, рибні кістки або лимонна цедра. Куди їх можна скласти? Не варто загортати їх у серветку і підсовувати під тарілку. Їх можна залишити у верхній лівій частині вашої тарілки.

А чи потрібні чайові

Середній розмір чайових становить 10-15% від суми кінцевого рахунку. Зараз можна скористатися спеціальним додатком або відсканувати QR-код на чеку, щоб надіслати чайові. Однак в деяких закладах можуть включати в рахунок рядок «Сервіс».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: ресторани, цікаво знати, Поради
В тему