Поради

Кінь – кращий товариш та лікар людини

Кінь – кращий товариш та лікар людини

Хто може їздити верхи та для чого це потрібно?

 

Вікових обмежень практично немає. Дітей потрібно відправляти займатися кінним спортом з 10-12 років, а якщо мова йде про поні-клуб, то й раніше. Дорослі можуть починати навчатися в будь-якому віці – якщо ви не збираєтеся ставати спортсменом-розрядником, то це не важливо. Ніякої особливої «спортивної підготовки»не потрібно, всі необхідні м’язи окріпнуть в процесчі занять. І звичайно, самим важливим тут повинно бути бажання та час – хоча б година в тиждень. А також певна сума грошей.

Тепер про одяг. Для занять кінним спортом підійдуть будь-які спортивні брюки, а вимоги до взуття особливі. Це повинні бути чоботи на плоскій підошві, з невеликим підбором (1-2см.). Вони можуть бути гумовими або шкіряними, це не важливо. На крайній випадок, ви можете їздити верхи в кросівках, але це не спияє вимогам безпеки.

Те, що тварина здатна мати позитивний вплив на людину, не є новиною. Є навіть офіційний напрямок в психології та медицині, який має назву анімалотерапія – це іпотерапія, тобто використання в якості «ліків» коней та верхової їзди. Хоча цей метод лишається у нас не дуже відомим, але він не такий вже і новий. Ще в 5 столітті до н.е. Гіпократ помітив вплив оточуючої природи на людину і говорив про користь лікувальної верхової їзди. Він же відмічав, що окрім загальноукріплюючого ефекту спостерігається і психологічний ефект подібних занять та радив їздити верхи меланхолікам, оскільки це заняття звільняє людину від «темних думок» і викликає «думки веселі та радісні».

Засновником іпотерапії вважається французький лікар та психолог Ю.Лаллері, який використовував цей метод для того, щоб допомогти хворим досягнути рухової та психічної незалежності і зробити людину здатною самостійно долати проблеми, що виникають в її житті. Іпотерапія насправді є універсальною. Вона дозволяє і дітям, і дорослим справитися з такими важкими захворюваннями, як дитячий церебральний параліч, поліомієліт, ураження органів чуття, втрата слуху та зору, розсіяний склероз, м’язова дистрофія,  та з психічними захворюваннями і т.п. В чому ж успіх та дієвість верхової їзди? Кінь дає відчуття стабільності, а це відчуття – основа для зняття страхів в дітей та дорослих. Довіряючи коневі, вершник покладається на те, що він справиться з тими змінами в середовищі, з якими він сам поки-що справитися не в змозі. А через довіру до коней виникає і довіра до людей. Також коні використовуються для підвищення самооцінки  та зняття депресивногоо настрою. Та і сама їзда верхи викликає у вершника, і в будь-якої людини, яка просто знаходиться поруч з конем, феєрверк емоцій, відчуттів, переживань. Діти з захватом розповідають друзям про своїх улюбленців, із задоволенням малюють їх. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему