Поради

Професійні хвороби «комп’ютерозалежних»

Професійні хвороби «комп’ютерозалежних»

Комп’ютери сьогодні стали такими ж незамінними елемантами офісної техніки, як і телефони.

 

Оскільки використаня комп’ютера вимагає постійного зорового напруження, проблеми із зором та симптоми з ними повязані є звичним явищем на робочому місці. Більшість досліджень виявили, що  комп’ютерні техніки, які цілодобово просиджують у своїх моніторах, складають 75-90% людей з такими симптомами. Зараз ми перерахуємо всі такі симптоми та з’ясуємо що є причиною їхнього виникнення.

 

Напруження зору

Напруження зору, або як говорять окулісти  «астенопія» є хворобою, що супроводжується скаргами на дизкомфортне та болісне бачення, та подразненням ока. Астенопія може бути спричиненою таким рядом речей, як спазм ока при фокусуванні погляду, різний зір у двох очах, астигматизм, гіперопія (дальнорукість), міопія (близорукість), мимовільне фокусування, проблеми з координацією очей та ін.

 

Головні болі

Головна біль є іншим симптомом  дизкомфорту, саме через неї багато людей йдуть на обстеження до окуліста. Головні болі спричинені зоровим перенапруженням супроводжуються болем у лобовій частині головию Вони, зазвичай, виникають всередині або під кінець робочого дня, переважно під час робочого тижня а не на вихідних. У людей, які постійно працюють за комп’ютером, головні болі мають характер «тиснення». Вони можуть бути спричиненими  різними формами стресу, влючаючи хвилювання та депресію;  різними захворюваннями очей - астигматизмом та гіперопією; неналежими  умовами  на роботі – надто яскраве осліплююче світло, неналежне освітлення, неправильне обладнання робочого місця.

 

Сухість та роздратування  очей

Передня поверхня ока покрита тканиною, що містить залози, які мають сльозову секрецію. Сльози змащують поверхню ока, щоб те зберігало  вологу і функціювало належним чином. Сльози також допомагають підтримуванти потрібний кисневий баланс зовнішньої структури ока, завдяки якому воно може здійснювати оптичні функції зорової системи.

Рефлекс моргання є одним з найшвидших рефлексів організму, який присутній з самого народження. Проте, частота моргання ока залежить від багатьох факторів: вона є частішою, коли ми дуже активні, повільнішою – коли ми спокійні або сконцентровані. Дослідження показали, що частота моргання у людей, що постійно працюють за комп’ютером, кардинально падає. Причиною цьому  є те, що люди за комп’ютером дуже сконцентровані на своєму завданні і така робота не вимагає великого діапазону руху ока.

 

Подвійне бачення

Коли дивитися на предмет, що знаходиться недалеко від тебе, м’язи ока зводять очі в одну точку у напрямку носа. Сходження в одній точці дозволяє очам зберігати регулювання образу на тому ж місці на обидвих сітчатках. Коли ми втрачаємо свою здатність зберігати «замок» між очима, вони не можуть вирівнюватися і погляд  спрямований в різні сторони. Якщо обидва ока збережуть здатність передавати зображення назад в мозок, бачення в нас стане подвійним. Подвійне бачення є неприйнятним станом, який може бути викликаний цілим  рядом факторів. Тому обов’язково потрібно пройти обстеження у окуліста.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему

Останні матеріали