Поради

Чи потрібні «розвантажувальні дні»: пояснення лікарів

Чи потрібні «розвантажувальні дні»: пояснення лікарів

Чи є життя після смерті і що б такого з'їсти, щоб схуднути, - мабуть, головні питання світобудови. Не впевнені щодо першої, а ось на другу тему ми готові дискутувати вічно.

У спекотну пору року, коли апетит не так дошкуляє нашим розуму і почуттям, багато хто згадує про так звані «розвантажувальні дні». Особливо якщо до пляжної відпустки всього нічого і залишилася наївна віра в те, що можна наблизитися до форм своєї мрії за кілька днів. Наскільки корисний для організму такий «детокс», розповідає професіонал.

«Дійсно, на своїй практиці я досить часто стикаюся з пацієнтами, які пробують розвантажувальні дні з метою знизити вагу, очистити організм або отримати відчуття легкості після переїдання. При цьому варіанти таких днів можуть бути різні - на соках, на кефірі, яблуках, смузі (список можна продовжувати нескінченно).

Але наскільки це виправдано і безпечно? Спойлер: ні.

Коли можна включити режим розвантаження

Насправді розвантажувальні дні з метою зниження ваги не рекомендовані жодним науковим співтовариством. Іноді такий захід можуть використовувати після операцій або при деяких захворюваннях, коли людина не може вживати певну їжу, але не більше.

Єдиний і неповторний: принцип здорового харчування

Для здорової людини підхід «їм, що хочу, а потім розвантажуся на соках» необґрунтований і навіть небезпечний. Здорове харчування - це перш за все здорове харчова поведінка: ми їмо, коли голодні, і перестаємо їсти, коли відчуваємо насичення. Усе. Головне завдання - навчитися не переїдати протягом дня і одночасно не ігнорувати почуття голоду, а не виробити в собі унікальну силу волі, щоб періодично входити в режим голодування і так же легко з нього виходити, не зриваючись на заборонене.

Розумію, це звучить не так ефектно, як обіцяючі швидкий результат чудо-дієти, але здорове харчування має бути різноманітним і повноцінним і мати на меті заповнювати наші енергетичні потреби. І розвантажувальний день на 800 калорій не має нічого спільного з цією ідеєю.

Чи треба виводити шлаки

Що стосується детоксикації і виведення «шлаків і токсинів», то це зовсім антинаукова теорія. У нашому організмі не існує ніяких шлаків, а токсини можуть бути присутніми після харчового, алкогольного або наркотичного отруєння. Така ситуація потребує екстреної госпіталізації - і тут точно не допоможе зелений смузі з ананасом і насінням чіа. На жаль!

Печінка, нирки, шкіра - ось що відповідає за виведення продуктів розпаду. І вони прекрасно справляються без розвантажувальних днів. Якщо ти дійсно хочеш допомогти собі, то краще відмовся від куріння і постарайся обмежити вживання алкоголю. Займайся спортом, різноманітно харчуйтеся, і тоді ніякої «чистки» проводити не потрібно.

Якщо дуже хочеться посидіти на кефірі

Що стосується абсолютних протипоказань, то розвантажувальні дні не можна проводити вагітним і годуючим жінкам, а також людям із захворюваннями жовчного міхура і цукровим діабетом, людям похилого віку, дітям і пацієнтам з розладами харчової поведінки.

Якщо ж ти все-таки відчуваєш гостру необхідність відчути легкість після переїдання і не набрати вагу, просто повернися до свого звичного харчування (або налагодь його). Додай в раціон фрукти, овочі, легкий білок (риба, птиця), цільнозернові продукти, пий багато рідини. І звичайно, відмовся від рафінованої їжі, фастфуду та складних вуглеводів. Запевняю, легкість повернеться відразу без всяких дієт і детокс-програм.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Харчування і дієти, харчування, схуднення, Поради, Лікарі, здоровий спосіб життя, Здоров'я
В тему