Поради

Як пережити розлуку: 5 простих правил

Як пережити розлуку: 5 простих правил

Рано чи пізно це відбувається з усіма. Будь-які логічні слова і підтримка не втішають, швидше за дратують. Але рано чи пізно доведеться брати себе в руки і йти далі. Ось поради профі, як це зробити з мінімальними втратами.

Кінець відносин – це не привід впадати в депресію, навіть якщо в момент дуже хочеться ридати в подушку, їсти солодощі, дивитися мелодрами і перечитувати листування, то лаючи, то нудьгуючи по колишньому. Але це не конструктивно. Через кілька днів ти зрозумієш, що все це було на краще (навіть якщо зараз у тебе немає розуміння, чому все сталося саме так). Сприйми цю ситуацію як можливість зробити роботу над помилками. А допомогти повернутися до звичайного ритму життя без смутку, сліз і ностальгії допоможуть поради енергопсихологині Юлії Франгулян.

Напиши лист подяки

Передчуваючи скептицизм, скажемо відразу - це не банальна практика з коучингу і не данина інфоциганщині. Це – хороший спосіб екологічної рефлексії, який допоможе відпустити пішли почуття і стосунки без досади і фальші (щоб потім не заходити на друге коло). Саме слова подяки, які повинні бути спрямовані як до себе, так і до партнера, допоможуть максимально цілісно і гармонійно завершити процес розставання і звільнити вас від енергії один одного.

Напишіть листа і щиро подякуйте партнеру за емоції, щасливі моменти, уроки і час. Що робити з цим листом – вирішувати тобі. Комусь необхідно цей лист обов'язково відправити і можливо отримати подяку у відповідь, а комусь достатньо просто написати ці слова на аркуш паперу і спалити його, відпускаючи разом з тим і партнера. Головне пам'ятати, що подяка потрібна для того, щоб ви могли взяти з минулих відносин все найкраще.

Попрацюй з емоційної співзалежністю

Саме вона – головна причина сліз, болю і істерики. Твоя задача – не тільки звільнитися від емоцій, а й відпустити партнера по-справжньому. Говорячи простіше, треба пропрацювати свої почуття і дії, щоб подумки не переносити себе в минулі відносини і занурювати себе в ті емоції. Важливо змиритися з думкою, що це вже минуле, і повернення не буде.

Стикатися з наслідками ти будеш постійно – коли проїжджаєш знайоме місце, дивишся ваш улюблений фільм або чуєш знайому пісню по радіо. Якщо не працювати зі спогадами, жити буде неможливо – ти ризикуєш загнати себе в депресію, яка зіпсує і якість життя на фізичному рівні.

Її вивчати краще робити з професійним фахівцем, який буквально за 1-2 зустрічі зможе допомогти стати вільніше від цих відносин. Після таких напрацювань спогади про минуле або якісь нагадуючі про минуле моменти будуть приносити тільки радісні емоції, а не смуток. Але контролювати себе потрібно постійно – не шукай зустрічі з колишнім, не приїжджай спеціально в спортзал або улюблене кафе, щоб «випадково» зіткнутися з ним. Якщо будеш обходити ці місця стороною і не сипати собі сіль на рану, купаючи себе в жалості, тим легше переживеш розрив. А на місце чогось старого завжди приходить щось нове. Це правило працює завжди.

Напиши «дорожню карту»

Все як на роботі, але в житті це правило теж працює. По-перше, завжди корисно оцінити, де ти зараз, куди рухаєшся, що тобі заважає і навіщо тобі все це потрібно. Це – хороший спосіб об'єктивно оцінити з боку і себе, і ситуацію, що в момент емоцій зробити непросто. Коли ми закохані, по дефолту надягаємо рожеві окуляри і не можемо помічати очевидне. Можна почати з того, щоб виписати 10 головних цінностей і переконань. Періодично з ними можна звірятися, щоб розуміти, підходить партнер чи ні. Зроби це і на самому початку відносин, щоб зрозуміти, чи поділяє партнер твою позицію.

Після розставання це обов'язковий пункт. Є шанси, що ти зрозумієш, що хлопець зовсім тобі не підходив. Тоді і турбуватися не треба.

Прояви любов і турботу до себе

Тільки не в теорії, нова кофта, б'ютіванна і красива укладка можуть не спрацювати. І не обмежуйся на мотивуючих постах блогерів і коучів з соцмереж. Думати і робити – все-таки різні речі, а відносини часто даються нам не на все життя, а для того, щоб пережити якісь ситуації і винести досвід. Ми підсвідомо можемо вибирати партнера, який наповнює нас там, де з якихось причин залишилося порожньо, наприклад впевненість або любов до себе. Зустрічаючи людину, яка закриває ці потреби, ми відчуваємо себе щасливими і гармонійними. Коли людина йде з нашого життя, йдуть і відчуття, повертається гнітючий стан порожнечі.

Заповни її сама, не чекай, що прийде інша людина і зробить це. Якщо зможеш бути щасливою без хлопця, будеш відчувати себе добре і після розставання. А такі відносини будуть тільки кращими, тому що партнер стане не способом заповнити порожнечу.

З ним ти зможеш побудувати повноцінні, гармонійні відносини, а не вибудовувати співзалежність, від якої будеш страждати і до, і після.

Розслабся і одержуй задоволення

Банально, але ефективно – коли заспокоїшся, зрозумієш, що з будь-якої ситуації можна і потрібно отримувати вигоду. Дозволь собі робити все, що приносить радість - від зустрічей з друзями до подорожей. Рівень задоволення від життя стане вище, з'явиться енергія, і процес розриву пройде легше і менш болісно.

Якщо хочеш трохи посумувати, не лай себе і зроби це. Але постав чіткі часові рамки, наприклад 2-3 дні. А після повернися до початку цього списку і починай витягати себе з цього стану. Далі – тільки краще.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: розлучення, стосунки, кохання, чоловіки, жінки, психологія, Поради
В тему