Поради

«Хроніки Нарнії». В якому порядку читати?

«Хроніки Нарнії». В якому порядку читати?

Скептики неправі, – книга ніколи не вийде з моди! В кожному жанрі літератури є свої лідери. Ось уже більше п’ятдесяти років почесну трійку кращих дитячих авторів посідає творець «Хроніки Нарнії» Клайв Стейплз Льюїс.

Добре знають цього письменника і батьки. Його книги повчальні, скромні та наповнені добром. Діти в захваті від історій про справедливого лева Аслана та його вірних друзів.  Відтак, багато дбайливих матусь та татусів задаються питанням: «В якому порядку читати «Хроніки Нарнії?»

Серія цих казок створювалась протягом 1950-1956 років. А першою виданою історією була «Лев, чаклунка і платтяна шафа». І лише п’ять років потому Льюїс написав передісторію до цього твору. Відтак, як серед критиків, так і серед читачів виникли суперечки стосовно того, як правильно читати роботи автора.

Загалом, існує дві теорії знайомства з Нарнією:

  • Порядок публікації;
  • Хронологічний порядок.

Представники першої теорії запевняють, що в книзі «Лев, чаклунка і платтяна шафа» автор доступніше пояснював читачам закони свого світу. Він поступово вводив терміни та героїв, чіткіше та детальніше змальовував персонажів та стиль їхнього життя.

Прихильники другої теорії ж зазначають, що читати Нарнію слід у внутрішньому хронологічному порядку. Адже тільки так, картинка стає повною, а сюжет лінійним.

Давайте, розберемося з роботами Льюїса і ми:

Так, в першій книзі з серії «Небіж чаклуна» автор розповідає як було створено Нарнію та чому саме діти з нашого світу повинні рятувати цю далеку країну. Також згадується чарівна шафа, яка перенесла чотирьох Певенсі в інший вимір. Після «Небожа» слід читати «Лев, чаклунка і платтяна шафа», де головні герої племінники персонажа з минулої книги. Четвірка дітлахів порадує фанатів і в четвертій книзі «Принц Каспіан».

Потім пригоди чекають лише на двох менших Певенсі та їхнього кузена Юстеса. Цей хлопчик з’являється у трьох частинах: «Подорож досвітнього мандрівника», «Срібне крісло», «Остання битва». В двох фінальних історіях його напарницею стає однокласниця Джил, яка досить швидко вливається у цей світ.

Найоригінальніша та найцікавіша на думку читачів частина «Кінь і його хлопчик». Ця книга з іншого боку розкриває Нарнію. Тут нетипові герої та динамічний сюжет. Окрім того в цій історії також згадуються дорослі та сміливі Певенсі. Однак, за винятком цього факту, – ця частина абсолютно незалежна, відтак немає значення коли саме її читати. В хронологічному порядку ця книга стоїть третьою. Її читають після того, як ознайомлюються з книгою «Лев, чаклунка і платтяна шафа». Проте, історію «Кінь і його хлопчик» можна прочитати першою чи останньою, аби не ще більше не загубитися у сюжеті.

Дитяча книга?

Фінал дивовижної історії видався аж ніяк не казковим і його зможе сприйняти не кожний читач. Тай взагалі, книга має багато суперечностей. Зокрема, не те що дітям, дорослим тяжко зрозуміти, чому тварини, які вміють розмовляти з задоволенням смакують стравами зі звірів, які живуть у лісах…

Читачів чекає неабияке розчарування сьомій частині. Сьюзен відречеться від Нарнії. А інші герої цього світу, всі наші улюблені персонажі, як і сама країна Аслана, припинить свої існування. Пояснити дитині, чому казкова історія закінчилася смертю головних героїв буде досить складно. Сюжет Льюїса тісно переплітається з християнськими мотивами. Відтак, малюку доведеться розтлумачити, не тільки те, що лев – це образ Ісуса, але і те, що світ у який потрапили дійові особи після фінальної битви – рай. Якщо Джоан Роулінг, авторка Гаррі Поттера, зробила своїх героїв старшими, то Льюїс їх жорстоко вбив.

Рекомендація від самого Клайва Стейплза Льюїса

Насправді, в книзі не має настільки багато деталей, які не зможе зрозуміти читач. Загалом, герої казки – міфічні істоти, знайомі діткам з інших творів. В кінці книги чи знизу сторінки є багато посилань та пояснень. Окрім того, три частини фільмувалися і, варто зазначити, досить успішно. Відтак, тисячі фанатів спочатку дивилися кіно, а вже потім вирішили прочитати книгу. Отже, чудовий світ Нарнії знайомий для них.

Висновок можна зробити наступний: якщо ви вирішили заглянути в книгу після перегляду кіно, тоді краще читати історію у хронологічному внутрішньому порядку. Якщо ні, то порядок публікації дозволить насолодитися приквелами. Та варто зазначити, що сам автор говорив, що неважливо у якому порядку читати книги, та все ж віддавав перевагу хронологічному.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему

Останні матеріали