Поради

Які фрукти і ягоди треба їсти з кісточками

Які фрукти і ягоди треба їсти з кісточками

Більшість ягід і фруктів, які входять в повсякденний раціон, багаті кісточками. Напевно, в дитинстві кожен чув про небезпеку поїдання плодів з кісточками.

Чого тільки варте висловлювання «не точіть вишневу кісточку – дерево в животі виросте». Але якщо говорити серйозно, то існує цілий список продуктів, які набагато корисніше їсти повністю.

Виноградні кісточки

Напевно, багато хто знайомий з тим фактом, що червоне вино і виноград є найбагатшими джерелами ресвератролу – фітонутрієнту, що допомагає в боротьбі з раком. Ще ресвератролу приписують властивість зміцнювати здоров’я серця і судин, знижувати ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Ця потужна речовина також виявлена в достатній кількості в виноградних кісточках, поряд з вітаміном Е і лінолевою кислотою.

Кавунові кісточки

Насіння кавуна – це джерело заліза і цинку в біодоступній формі зі ступенем поглинання більш 85-90%, а також корисних для травлення клітковини і білка - 1 грам на 24 насіння. Також було доведено, що кісточки кавуна можуть допомогти в регуляції рівня цукру в крові, а також в поліпшенні стану шкіри. Зрозуміло, мова йде не про парникові плоди.

Насіння дині

Якщо їсти насіння дині в первозданному вигляді, без пережовування, то воно досить швидко виводиться з організму природним шляхом, приносячи користь хіба що як натуральне проносне. Однак слід гарненько розгризти насіння дині, щоб роздобути цінні травні ферменти, які можуть допомогти при розладі шлунка. На додаток до цих ферментам, насіння дині містить білок, фосфор, калій і вітамін А.

Насіння граната

Насіння граната особливо багате на поліфеноли, а також дубильні речовини, кверцетин і антоціани – весь цей набір робить гранатові кісточки корисними для здоров'я серця і в боротьбі проти раку. Також вважається, що потужні антиоксиданти і поліфеноли можуть підвищити виживаність здорових клітин і викликають загибель ракових клітин, запобігаючи зростання пухлин. Антоціани також мають протизапальну, противірусну і протимікробну властивостями.

Цитрусові

У насінні лимона і лайма в достатній кількості міститься саліцилова кислота - основний інгредієнт аспірину. Саме тому їх корисно розгризати при головному болю – навагато безпечніше і без побічних ефектів від таблеток. А ось насіння апельсину спеціалізуються на інших недугах – виявлений в кісточках цих цитрусових вітамін B17 здатний надати допомогу в боротьбі з раком, а також грибковими захворюваннями. Не забувайте, що для того, щоб активізувати корисний потенціал насіння, їх потрібно попередньо погризти.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: їжа, здоровий спосіб життя, Здоров'я, харчування, Поради
В тему