Поради

Яка олія найбільш корисна, а якою можна й отруїтися

Яка олія найбільш корисна, а якою можна й отруїтися

На прилавках магазинів та на базарних ятках стільки нині олії, що очі розбігаються. Тільки чому ж одна пляшка коштує 30 гривень, а інша – 300? І чи можна за невисоку ціну придбати смачний та корисний продукт? Спробуємо розібратися…

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Олія – це продукт, який людство застосовує упродовж не одного тисячоліття. Древні греки, приміром, вважали, що оливкова олія – це дар богині краси Афродіти, і дарували саджанець оливкового дерева переможцям олімпійських ігор. Цариця Єгипту Клеопатра, про красу якої досі ходять легенди, активно застосовувала оливкову олію для підтримки своїх молодості та вроди. А «батько лікарів» Гіппократ казав, що оливкова олія здатна вилікувати понад 60 захворювань.

А от ацтеки – індіанські племена, які проживали на території сучасної Мексики і мали дуже високий рівень розвитку, – даром богів вважали соняшник та олію, з нього отриману. За допомогою неї, до речі, вони позбавлялися від кашлю, бородавок, лікували укуси змій та сонячні удари.

То хто ж мав рацію і яка олія більш корисна – дорога оливкова чи дешеваш соняшникова?

Оливкова чи соняшникова?

Експертка із якості та безпечності харчових продуктів Вікторія Кійко пояснює, що наявність корисних властивостей олії залежить від способу її виготовлення:

– Рафінована олія – це продукт, який пройшов декілька стадій очищення та переробки. Через це на кінцевому етапі ми отримуємо прозору рідину без смаку та запаху. Така олія добре підходить для смаження (як-то кажуть, «не димить і не піниться»). Проте в ній майже не лишається корисних речовин.

Однак, коли йдеться про смаження, то нам підходить саме рафінована олія. Бо в живій (тобто нерафінованій) олії за температури 120 і більше градусів утворюються канцерогени – елементи, які провокують розвиток злоякісних новоутворень у людському організмі. Та й загалом смажена їжа, особливо з рум’яною шкоринкою, досить шкідлива, позаяк провокує утворення атеросклеротичних бляшок.

– Живу олію найкраще застосовувати у стравах, де вона не проходить термічної обробки. Ось тоді ви зможете отримати з неї вітамін Е, котрий поліпшує циркуляцію крові та слугує профілактикою онкозахворювань, – розповідає дієтологиня Катерина Кондратюк. – У живій соняшниковій олії міститься також вітамін Д, який потрібен для засвоєння кальцію (від цього залежить міцність кісток і зубів), а також для нашої ендокринної системи (особливо щитоподібної залози).

Останні дослідження, до речі, показали, що люди з достатньою кількістю вітаміну Д рідше хворіють на коронавірус та швидше проходять реабілітацію після нього.

До складу живої соняшникової олії входить ще вітамін А (відповідає за зір та молодість шкіри, нігтів, волосся).

Оливкова олія теж містить вітаміни А та Е. Крім того, вона багата на вітамін С, В3, К, феноли, що уповільнюють процеси старіння, та лінолеву кислоту, яка позитивно впливає на зір.

– Я б іще додала, що оливкова олія – то скарбничка жирних кислот Омега-3 (схожих до тих, що містяться в червоній рибі), – зазначає Катерина Кондратюк. – Аби покрити добову потребу організму в Омега-3, достатньо в салат добавити дві столові ложки оливкової олії.

А от українцям, особливо в давні часи, більш знайома була кукурудзяна олія. За словами експертки Вікторії Кійко, вона корисніша за соняшникову. Тому якщо оливкова олія для вас надто дорога, то можете зупинити свій вибір на кукурудзяній НЕрафінованій.

Тим паче, що жива олія, коли її споживати правильними дозами, здатна посилювати нашу опірність до хвороб, оскільки містить оксиданти, які «виштовхують» із організму шкідливі для імунітету вільні радикали.

Лікує навіть імпотенцію!

Крім найбільш поширених видів олії, в магазинах також продаються гарбузова, лляна, конопляна тощо. Вони недешеві, але мають дуже багато лікувальних властивостей. Ось що розповідає дієтологиня Олена Кондратюк:

– Гарбузова олія містить дуже багато цинку, тому допомагає позбутися захворювань сечостатевої системи, а отже – особливо корисна для чоловіків. Кедрова олія чудово відновлює печінку, особливо після отруєнь. Кунжутна дуже корисна для центральної нервової системи, тому рекомендована для профілактики хвороби Альцгеймера та атеросклерозу великих судин мозку. Лляна ж олія дуже ефективна для сповільнення старіння, особливо в жінок.

Але, наголошує дієтологиня, олією не можна зловживати, тим паче – приймати її цілими ложками та натщесерце. Адже цей продукт володіє сильною жовчогінною дією і є протипоказаним при запаленні підшлункової та ряді інших захворювань травної системи.

Чому зберігати треба в холодильнику

Утім, наголошують експерти, для отримання максимальної користі ми повинні навчитися серед великого асортименту олій вибирати лише якісний товар і при цьому орієнтуватися не тільки на ціну.

Отож, перед купівлею прочитайте напис на етикетці, де зазначається, в який спосіб виготовили олію. Жива олія отримується шляхом пресування та холодного віджиму. Якщо ж рафінована, то виробник повинен зазначити всі етапи, які пройшла олія (очищення, вимороження, дезодорація тощо).

Серед ознак, які свідчать про зіпсутість товару, – каламутність, запах цвілі чи оліфи, гіркий присмак.

Навіть коли ви придбали якісну продукцію, важливо у правильних умовах її зберігати. Щоб максимально довго не втрачалися корисні властивості живої олії, після першого відкриття її краще тримати в холодильнику та у скляній тарі. Це допоможе сповільнити процеси окислення.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Поради, отруєння
В тему

Останні матеріали