Поради

Ви навіть не уявляли: чому не можна чистити вуха ватними паличками

Ви навіть не уявляли: чому не можна чистити вуха ватними паличками

Чистка вух ватними паличками – стандартна процедура більшості людей, що піклуються про особисту гігієну. Однак лікарі виступають проти їх використання.

Виявляється, ватні палички можуть бути небезпечні і користуватися ними не рекомендується.

Чому і як тоді чистити вуха?

На упаковці ватних паличок дрібними літерами написано: «Увага: не слід застосовувати на внутрішніх частинах носа, вуха, очей».

Вони призначені для використання в косметичних цілях. Наприклад, щоб підтерти макіяж. Ще їх використовують в хірургії і для взяття біологічних матеріалів.

Чому чистити вуха ватними паличками шкідливо?

Отоларингологи кажуть, що це може призвести до утворення сірчаної пробки. Через це порушується слух, з’являються закладеність, дзвін у вухах, свербіння і кашель.

«В кращому разі ви проштовхуватимете сірку назад, ще більше забиваючи канал. У гіршому – ризикуєте пошкодити вушний канал або барабанну перетинку», - вважає лікар Сет Р. Шварц.

Люди сприймають сірку як ознаку нечистоплотності. Однак, на думку лікаря, це дезінформація. Сірка – це речовина, яку виробляє наше тіло, щоб очищати, захищати і «змащувати» вуха. Вона не дозволяє бруду, пилу, мікробам, грибкам проникати в організм. Надлишки сірки виходять в зовнішнє вухо і самі відшаровуються, або змиваються, коли людина приймає душ.

Використовуючи ватяні палички, ми порушуємо природний процес очищення, запихаючи сірку глибоко всередину і блокуючи вушний канал.

Крім появи сірчаних пробок, високий ризик занести інфекцію або проткнути барабанну перетинку (так, це справді можливо). Чистка ватними паличками також призводить до мікротравм шкіри, в які потрапляють мікроби.

Виходить, що наш організм не потребує додаткових інструментів для вичищення сірки. Однак, якщо вона все-таки заважає і накопичується понад норму, не варто чистити вуха занадто інтенсивно і глибоко.

А якщо ви помітили, що стали гірше чути, і вам часто говорять: «Почисти вуха», - краще звернутися до отоларинголога. Можливо, ви якраз таки занадто добре це робили.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, Поради, Лікарі
В тему