Поради

Боїтеся вірусів? Рослини вам у поміч!

Боїтеся вірусів? Рослини вам у поміч!

На січень – початок лютого епідеміологи прогнозують сплеск гострих респіраторно-вірусних інфекцій та їхнього ще більш небезпечного «родича» – грипу.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Але не спішіть бігти по таблетки. Адже вірус, на відміну від бактеріальних захворювань, не боїться антибіотиків. Та й загалом лікарі не приписують ліків від ГРВІ, оскільки організм сам здатен за 5 – 7 днів подолати вірус.

Проте ми можемо допомогти нашій імунній системі в боротьбі ГРВІ. Як саме – розповість фітотерапевтка, кандидатка медичних наук Алла Борщ.

Алло Андріївно, чи є серед лікарських рослин такі, які здатні вбити вірус, а не просто зменшити його вплив на організм хворого?

– Так, є. Із цією рослиною я познайомилася більше від десяти років тому, коли вперше завітала до Селекційно-дослідної станції лікарських рослин у селі Березоточа Лубенського району Полтавщини. Саме тоді від завідувачки відділу селекції та насінництва Наталії Куценко я вперше дізналася про десмодіум канадський, а зокрема – його новий сорт персей. Розповідь Наталії Куценко мене, відверто кажучи, вразила. Адже в природі фактично немає рослин, які здатні знищити вірус, а тут така новина!

Звісно, я придбала насіння, посіяла на плантації, де вирощую найпопулярніші лікарські трави, і почала проводити дослідження на наявність у десмодіумі біологічно-активних речовин у різні фази його розвитку: на стадії бутонізації, цвітіння та на етапі дозрівання насіння.

Як саме Ви досліджували рослину?

– Зі свіжої лікарської трави ми готували екстракт, який експериментально використовували для профілактики й лікування застуди та грипу, лікування герпесу, оперізуючого лишаю, хронічних гепатитів, інших захворювань, що мають вірусне походження. І результати такого дослідження виявилися дуже успішними.

Після того ми вийшли на співпрацю з багатьма практикуючими лікарями, фармацевтами, біологами. І завдяки багаторічній роботі я зараз можу упевнено сказати: десмодіум – рослина надзвичайно перспективна! Вона потребує глибокого вивчення та уваги, адже результати її використання часом перевершують усі очікування!

Можливо, на конкретних прикладах розповісте про ефективність цієї рослини?

– У моїй практиці пацієнтів, яким допоміг десмодіум, було дуже багато. Останні кілька років препарати десмодіуму канадського рекомендую за розвитку патологій або відсутності позитивної динаміки у лікуванні простатиту, псоріазу, цукрового діабету, де однією з причин може бути вірусна етіологія. Завдяки цій рослині у хворих, що лікують герпес, виходять назовні гельмінти (глисти).

Цікаво, як зарекомендувала себе ця рослина в боротьбі з коронавірусом?

– Протягом останніх восьми місяців препарати десмодіуму, а саме 20-процентний екстракт і настій трави, приймали 648 пацієнтів. Восьмеро з них перенесли хворобу в легкій формі. Ті пацієнти, які звернулися за десмодіумом після зараження, переважно мали середній перебіг. Тобто для них рослина теж виявилася помічною.

Користуватися нею, до речі, дуже просто: із трави, зібраної під час цвітіння, треба готувати настій із розрахунку 2 столові ложки на 0,5 л окропу, настояти 30 – 40 хвилин, процідити, пити по 50 – 100 мл тричі на день до їди.

Для профілактики раджу цим настоєм після перебування в громадських місцях прополоскати горло, ротову порожнину, промити ніс. Адже при потраплянні в організм вірус (зокрема й коронавірус) декілька годин лишається на слизових оболонках дихальних шляхів, а полоскання та промивання перешкоджають подальшій активації вірусу, зменшують його кількість та знижують активність.

Які ще рослини, крім десмодіуму, рекомендуєте пацієнтам із вірусними інфекціями?

– Інгібують (тобто послаблюють) дію коронавірусу ягоди чорної бузини і трава шавлії лікарської. Для приготування з них ліків потрібно взяти по столовій ложці сировини, залити 250 мл окропу, настояти годину (краще в термосі), процідити й пити по 50 мл 3 – 4 рази на день до їди.

Із успіхом використовують для лікування запальних захворювань дихальних шляхів оман високий (дивосил), що здавна відомий як природний антибіотик. Препарати цієї рослини виявляють хорошу протизапальну, відхаркувальну дії, допомагають навіть при хронічних бронхопневмоніях і обструктивних станах. Із кореневищ рослини готують відвар: столову ложку подрібненої сировини заливають 200 мл води, кип’ятять на слабкому вогні 3 – 5 хвилин, проціджують та вживають по 50 мл 3 – 4 рази на день до їди.

На особливу увагу заслуговує і медунка лікарська – пульмонарія, що в перекладі з латини означає «легенева трава». Вона є справжньою «коморою» мікроелементів, необхідних для нормального функціонування легенів. Настій трави має протизапальну та відхаркувальну дії. Тому медунку рекомендують при всіх легеневих захворюваннях, при застуді, вірусних інфекціях, а також у період реабілітації після бронхітів, плевритів та пневмоній. Готують настій із розрахунку 2 – 3 столові ложки трави на 0,5 л окропу, настоюють 30 – 40 хвилин. Пити треба по 100 мл 3 – 4 рази на день до їди.

Нерідко вірусні захворювання супроводжуються підвищенням температури тіла. Які рослини допоможуть у такому разі?

– За високої температури і перших ознаках застуди хороший терапевтичний ефект має гадючник в’язолистий (таволга). Цілющою є вся рослина, але краще готувати відвар із коренів. Для цього беруть 2 столові ложки подрібненої сировини, заливають 0,5 л води, кип’ятять на слабкому вогні 5 хвилин, проціджують та вживають по 50 мл 3 – 4 рази на день за 20 – 30 хвилин до їди. Крім того, препарати гадючника є хорошою профілактикою застійних явищ у легенях. А завдяки вмісту в рослині саліцилових сполук гадючник запобігає утворенню мікротромбів.

До речі, на останньому дуже наголошують лікарі ковідних шпиталів…

– Авжеж. Дуже серйозним і небезпечним ускладненням коронавірусної інфекції є утворення в легеневих судинах мікротромбів із подальшим розвитком тромбозу. Особливо це стосується людей, які мають цукровий діабет, гіпертонічну хворобу, аритмії, тромбофлебіт, недуги щитоподібної залози, а також пацієнтів із хронічними бронхітами (в анамнезі), пневмоніями, легеневою онкологією.

Для недопущення ускладнень таким людям варто пройти обстеження, щоб з’ясувати показники коагулограми і, за потреби, приймати лікарські рослини, які не допустять тромбування судин.

Що це за рослини?

– Мабуть, найкращою я б назвала буркун лікарський. Його настої та екстракти розріджують кров і лімфу, цим самим запобігаючи виникненню тромбів. Для приготування настою потрібно столову ложку трави залити 200 мл окропу, настояти 30 – 40 хвилин, процідити та вживати по 50 мл тричі на день за 20 – 30 хвилин до їди. Але важливо, щоб сировина для готування ліків була гарно висушена і не була відволожена, бо тоді буркун втрачає свою лікувальну дію.

Ну і, звісно, для профілактики та швидкого одужання помічними є позитивні емоції. Тому всім нашим читачам бажаю здоров’я та гарного настрою. А хто потребує моїх консультацій, може телефонувати за номерами: 068 127 78 26, 050 072 51 23.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, Поради, народна медицина, грип, хвороби
В тему