Поради

Як вивести міль з шафи назавжди

Як вивести міль з шафи назавжди

Розповідаємо, як можна успішно боротися з летючими шкідниками.

Якщо ви виявили зараження одягом молі, доведеться діяти швидко. Оскільки комахи, які належать до сімейства метеликів, можуть сильно нашкодити вашому одягу. 

Що відомо про міль?

Самка однієї молі одягу висотою від шести до дев’яти міліметрів може відкласти до 300 яєць між вашим одягом і в щілинах шафи. Личинки вилуплюються з них і потребують кератину з тваринних волокон вашого одягу. 

Інструкція до дій

Якщо ви підозрюєте, що у вашій шафі оселилася моль, слід діяти крок за кроком:

  • Спочатку огляньте свій одяг на наявність дірок та ниткоподібних відшарувань

Це перші свідчення того, що у вас завелася міль.

  • Потім слід викласти феромонову пастку

Як описано в підказках для користувачів, вони ловлять лише самців, але за допомогою клейких смужок, які забезпечені спеціальним статевим атрактантом, ви можете дізнатись, які шафи чи шухляди взагалі заражені. 

Крім того, феромонні пастки допомагають перевірити, чи всі молі дійсно знищені. Тому що було б прикро, якби у вашій шафі вижили молі, і вам довелося починати все спочатку. Також переконайтесь, що ви не відчиняєте вікон увечері, коли не світло, або встановлюйте мухоловки, щоб феромонна пастка не приваблювала молі ззовні.

  • Приберіть у шафі

Викиньте одяг, який комахи вже пошкодили. Варто пропилососити свою шафу і не забувайте про тріщини та стики. Можна також протерти вологою ганчіркою, але слід переконатися, що згодом все висохло. Якщо у вас є улюблені речі, які ви не часто носите, найкраще упакуйте їх у герметичні сумки для одягу, щоб захистити від молі.

  • Виперіть одяг

Навіть якщо це багато роботи, вам слід випрати весь одяг. З 50 градусами молі та їх личинки не мають шансів у барабані. Якщо у вас є сушарка, використайте її. Влітку ви також можете сушити одяг на сонці. Речі, які не можна прати в гарячій воді, слід заморозити. Тому що міль не любить холод так само, як і спеку. 

Методи боротьби з міллю

Методів боротьби з міллю є багато, назвемо найефективнішим, якого виділили користувачі соцмереж. Перевірено користувачами.

  • Скористайтеся її природним хижаком

Щоб покінчити з одягом молі, ви також можете скористатися її природним хижаком. Вживання паразитичних ос вважається особливо ефективним. Ці крихітні тварини, розміром лише 0,4 міліметра, відкладають яйця в яйцях одягової молі. 

Спочатку це звучить лячно, але дуже ефективно. Тому що, коли осі іхмона вилуплюється, вона пожирає яйце молі і не дає молі поширюватися далі. Коли вони з’їли всі яйця молі, паразитичні оси гинуть і розпадаються, як домашній пил. Наприклад, невеликі картки з яйцями молі, в яких ростуть личинки паразитичних осів, можна придбати в господарських магазинах. 

Домашні засоби для профілактики зараження міллю

Звичайно, якщо вам вдалося вивести міль з одягу, ви не хочете, щоб вони поверталися. Існує маса речей, які ви можете зробити, щоб відлякати міль та уникнути того, щоб ваш одяг був комфортний їй. Однак варто обійтися без хімікатів.

Можна скористатися:

  • миючим засобом чи оцтовою есенцією для протирання поличок та шафи;
  • загорнути одяг у газету;
  • розкласти сушену цедру лимона;
  • використати лавандову чи лаймову олію;
  • покласти у гардероб шматок мила;
  • повісити у шафі лавандові пакетики.

Як бачите, існує досить підказок, як боротися з міллю для одягу без хімікатів. Класичного нафталіну, який був настільки популярним у минулому, серед них вже не знайти, оскільки сьогодні багато хто вважає запах застарілим і неприємним. 

Крім того, експерти попереджають про нафталін, який діє через хімічні речовини. Деякі з них вважаються шкідливими для здоров’я і важко розкладаються в навколишньому середовищі. А от у нафталіні з кедрового дерева чи лаванди немає нічого поганого.

Отже, якщо ви хочете бути впевненими в перемозі над міллю слід скористатися одним чи кількома природними домашніми засобами. Більшість порад легко реалізувати, а деякі навіть не коштують грошей. У вас обов’язково знайдеться клаптик старих газет або журналів, який ви зможете покласти в шафу. Ця підказка ефективна, оскільки молі для одягу не подобаються друкарські фарби. 

Одним з найпопулярніших засобів від одягу від молі є лаванда. Ви також можете просто зробити мішечки з лаванди самостійно і повісити їх у шафу. Вони також мають ту перевагу, що ваша білизна пахне особливо свіжо та квітково. 

Однак метелики ненавидять цей запах. Вони віддають перевагу запаху поту, тому в шафі повинен висіти лише випраний одяг. Оскільки молі подобається одяг, який зберігається протягом тривалого часу, вам слід провітрювати одяг у своїй шафі регулярно. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: одяг, Поради
В тему

Останні матеріали