Поради

Мікрозелень урятує від хвороб і збагатить раціон

Мікрозелень урятує від хвороб і збагатить раціон

В усьому світі все популярнішим стає вирощування мікрозелені у лоточках. Рослинки соняшнику, редиски, базиліку, гороху, кінзи та інших культур багаті на вітаміни, які особливо потрібні нашому організму в холодну пору року. Завдяки мікрозелені люди зміцнюють імунітет і вкрай рідко хворіють. Проте детальніше про цілющі властивості мікрозелені та її використання розповість Любов Заточій, імунолог.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Пані Любо, чому Ви радите включити до свого раціону ці малесенькі рослинки?

– Передусім тому, що з настанням холодної пори року нашому організму потрібні додаткові сили, аби протистояти різноманітним вірусним захворюванням, які особливо активні в цей час. А мікрозелень – це справжня скарбниця вітамінів та корисних речовин. Учені довели, що вона допомагає справитися із хронічною втомою, виводить шкідливі вільні радикали, активізує обмін речовин і зміцнює опірні сили організму.

На власному досвіді я переконалася, що мікрозелень чудово впливає на роботу чи не усіх систем організму – відколи у нашій сім’ї почали споживати цю вітамінну зелень, то ми стали здоровішими, бадьорішими і ще – майже не хворіємо. Також серед плюсів мікрозелені є те, що вживати її можна як в обробленому, так і сирому вигляді. Її дуже просто вирощувати, і росте вона буквально тиждень-два. Організм легко засвоює мікрозелень, а ще її вживання майже не має протипоказань.

–  Чи складно вирощувати мікрозелень у домашніх умовах?

 Ні, процес вирощування дуже простий. Отож, потрібно придбати у магазині спеціальну ємність з решіткою для пророщування насіння. Або взяти широку тарілку, дно якої треба застелити паперовими рушниками. Далі слід налити воду в ємність або тарілку. Розсипати насіння так, аби воно рівномірно покривало усю воду, і накрити прозорою кришкою та поставити в тепле, гарно освітлене місце. Як варіант – тарілку можна помістити у поліетиленовий пакет, а його зав’язати. Два-три рази на день «грядку» слід відкривати, аби забезпечити доступ кисню. Сходи прокльовуються і ростуть дуже швидко. Проте в їжу мікрозелень потрібно включати тоді, коли довжина рослинок сягає п’яти сантиметрів і вони мають по два листочки.

– А як споживати мікрозелень?

– Зазвичай її додають до салатів та других страв. А також подрібненою зеленню прикрашають канапки, посипають м’ясні страви. Зараз триває Різдвяний піст, тож мікрозелень стане гарною добавкою до пісних страв. А заодно і допоможе легко пережити піст тим, хто лише починає постити. Адже лише 30 грамів овочевих проростків на добу – і організм повністю забезпечений необхідними вітамінами і мікроелементами.

–  Які культури найбільше підходять для пророщування?

–  Я раджу вирощувати мікрозелень з декількох видів рослин. Адже кожна має свій склад корисних речовин, і в поєднанні вони приносять чимало користі організму. Приміром, паростки соняшнику мають максимально збалансований рівень амінокислот, високий вміст заліза, цинку, йоду, фосфору, антиоксидантів і вітамінів. Мікрозелень капусти містить речовини, які нейтралізують появу ракових клітин, а також вітамін С. Також вона багата на протеїни і вітаміни групи В. Паростки капусти особливо корисні людям, які перенесли стрес, важку хворобу. Паростки гречки багаті на рутин, який допомагає при ламкості кровоносних судин.

Ці паростки особливо корисні для діабетиків. Варто проростити і насіння люцерни, адже її паростки є джерелом антиоксидантів, магнію, кальцію, фосфору та вітамінів А, К, С. Окрім цього, рослинки люцерни дуже багаті на токоферол і тому сприяють уповільненню процесів старіння. Крес-салат варто проростити заради йоду, магнію та фосфору, на який ці рослинки дуже багаті. А ще його зелень має пікантний смак з легкою гірчинкою, яку особливо полюбляють гурмани. А ось мікрозелень руколи багата на аскорбінову кислоту і флавоноїди. Зазвичай її додають до страв з м’яса та риби.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: народна медицина, Поради, Життя
В тему