Поради

Як правильно лікувати рак та які рослини і продукти допоможуть швидше одужати

Як правильно лікувати рак та які рослини і продукти допоможуть швидше одужати

Нині кожен наш день починається зі статистики заражень та смертей від коронавірусу. Але усі інші небезпечні хвороби нікуди не ділися! Вони теж забирають у людей здоров’я та навіть життя. І дуже часто пацієнтам нікуди звернутися або для належного лікування не вистачає коштів.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Наразі ситуація із захворюваннями дуже складна, – погоджується кандидатка медичних наук, фітотерапевтка Алла Борщ. – Люди телефонують, приїжджають, приходять із благанням допомогти. І під час лікування злоякісних новоутворень пацієнти потребують не тільки ліків, а й порад.

Отож, на найпоширеніші запитання попросимо в Алли Андріївни дати відповіді.

Чи можуть лікарські трави замінити методи офіційної медицини?

– Ні! Роль фітотерапії полягає у проведенні курсу лікування, спрямованого на усунення побічного негативного впливу внаслідок проведення основних методів (променева та хіміотерапія). Тобто лікарськими травами ми знімаємо інтоксикацію (отруєння організму), виводимо вільні радикали, що утворюються внаслідок розпаду пухлини, проводимо протипухлинне лікування та загалом зміцнюємо імунну систему. Водночас наголошу: застосування лікарських рослин потребує контролю з боку фітотерапевта. Бо, щоб досягнути позитивних результатів, потрібно знати не лише рецепт приготування фітопрепаратів, а й їхню дозу та послідовність застосування.

Які фактори враховує лікар, підбираючи хворому той чи інший фітопрепарат і визначаючи послідовність прийому?

– При лікуванні злоякісних новоутворень необхідно враховувати індивідуальні особливості організму, місце утворення та характер пухлини, постійно під контролем даних лабораторних обстежень контролювати динаміку.

Як тільки до мене звертається пацієнт, я аналізую, яке лікування він уже отримав, які в нього дані КТ та загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою тощо. Це допомагає відстежити динаміку, вчасно виявити та усунути певні ускладнення, оцінити роботу імунної системи хворого та скорегувати подальше лікування. Тобто індивідуальний підхід до кожного пацієнта обов’язковий!

Окрім того, є так звані гормональнозалежні пухлини: рак передміхурової, щитоподібної, молочної залоз. Цей фактор теж необхідно враховувати й додавати до фітозбору рослини відповідного спектра дії. Так, при лікуванні раку передміхурової залози я додаю до препарату буквицю лікарську, шавлію, материнку. Особливо заслуговує на увагу хміль. Адже його шишки містять естрогенні компоненти, що пригнічують вироблення чоловічих статевих гормонів. Готую настій так: 2 столові ложки подрібненої сировини заливають склянкою окропу, настоюють годину. Пити рекомендую по третині склянки тричі на день за 30 хвилин до їди.

Часто в онкохворих падає гемоглобін. Чому це стається та як нормалізувати рівень червоних кров’яних тілець?

– Причиною можуть бути інтоксикація (отруєння), розпад пухлини, локалізованої біля судин та розвиток кровотечі. Гемоглобін може падати і через зниження апетиту, недостатнє надходження з їжею заліза та порушення його всмоктування.

Щоб нормалізувати стан крові чи запобігти браку заліза, треба щодня їсти печінку, яловичину, рибу, бобові. Ефективно підвищує гемоглобін така вітамінна суміш: перемолоти по 150 грамів чорносливу, горіхів, родзинок, кураги та цедру одного лимона, додати 150 грамів натурального меду, перемішати і в скляній тарі зберігати в холодильнику. Приймати по 25 грамів тричі на день.

Для максимального засвоєння заліза раджу поєднувати перелічені вище продукти з ягодами, фруктами, овочами, багатими на вітаміни С, В та фолієву кислоту (чорна смородина, шипшина, зелень, солодкий червоний перець).

Напої, що піднімають рівень гемоглобіну, – це узвар, буряковий квас, гранатовий і морквяно-яблучний соки, морс із журавлини та брусниці.

При онкології  збільшується потреба організму в цинку, який впливає на процеси кровотворення та роботу імунної системи. Тому у щоденному раціоні хворого повинні бути кукурудза, морква, бобові, малина, чорниця, волоські горіхи, гарбузове насіння.

А ще багаті на залізо, цинк і селен трава медунки лікарської, лофанту анісового та квіти конюшини: узяти їх порівну, подрібнити, 2 – 3 столові ложки суміші залити 0,5 літра окропу, настояти 30 – 40 хвилин, процідити, пити по 100 – 150 мл 3 – 4 рази на день.

Нерідко в пацієнтів із онко (особливо після хіміотерапії) знижується рівень лейкоцитів. Чим це небезпечно і як зарадити проблемі?

– Лейкоцити  – це, образно кажучи, «цеглинки» нашої імунної системи. Аби відновити захисну функцію організму, раджу застосувати ехінацею пурпурову. Вона багата на полісахариди – «їжу» для клітин імунної системи. Зі стебла, листя, квіток і кореневища ехінацеї готують відвари, настої, спиртові композиції. Для відвару 2 столові ложки подрібнених коренів заливають 0,5 л води, кип’ятять на слабкому вогні 2 – 3 хвилини, настоюють годину, п’ють по 100 – 150 мл 3 – 4 рази на день за 30 хвилин до їди.

Добре зміцнюють імунну систему квіти і ягоди чорної бузини. Для приготування настою столову ложку квітів заливають склянкою окропу, настоюють 30 хвилин, п’ють по пів склянки тричі на день до їди.

Я готую і складні імунокорегувальні фітозбори, куди входять оман високий, змієголовник молдавський, лофант анісовий, медунка лікарська, десмодіум канадський (останній дуже гарно себе показав при лікуванні аденом та раку передміхурової залози).

Для відновлення рівня лейкоцитів рекомендую також одночасно із прийомом лікарських рослин споживати продукти, багаті на вітамін С, або аптечну аскорбінку.

У розмові ви вже згадували про необхідність очищувати організм від токсинів, які отруюють організм онкохворого. Як правильно це робити?

– Проводячи курс дезінтоксикаційної та антиоксидантної терапії при онкологічних захворюваннях, у раціон включають продукти, які містять поліненасичені жирні кислоти, зокрема Омега-3 та Омега-6. Вони надходять лише з продуктами харчування.

Особливу увагу зверну на борсуковий жир, який має протизапальну дію, покращує обмін речовин, живить тканини, виводить вільні радикали. Борсуковий жир добре чергувати із олією чорнушки дамаської або чорного кмину.

– Наскільки впливає психологічний стан хворого на ефективність лікування раку?

– Почну з того, що сам факт встановлення діагнозу є для хворого стресом. І подальший перебіг хвороби багато в чому залежить від найближчих людей. Тому не лишайте людини сам на сам із недугою. Оточіть близького турботою, увагою, словами та вчинками підтверджуйте, що рак – це не вирок, а хвороба, яка давно успішно лікується. Повірте, від того, як буде налаштована людина, залежатиме реакція організму на недугу. І ось чому: стрес виникає, коли організм викидає у кров так звані агресивні гормони – адреналін та норадреналін. Аби зменшити викид цих гормонів, організм треба заспокоїти, а для цього – приймати лікарські рослини із седативним ефектом: взяти в однакових співвідношеннях траву чебрецю, змієголовнику молдавського, м’яти перцевої, звіробою, квіти глоду, кореневища валеріани лікарської. Столову ложку збору залити 200 мл окропу, настояти годину, пити по 100 мл двічі на день до їди у другій половині дня та перед сном.

Отож, ефективних методів подолання раку є чимало. Головне – не зволікати з візитом до лікарів та грамотно застосовувати досягнення офіційної і народної медицини.

– Так, ми маємо фахівців, які допоможуть здолати захворювання. Головне – довіритися їм і не займатися самолікуванням. А читачам газети даю для консультування мій номер телефону: 068 127 78 26.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: лікування, Поради, онкологія
В тему