Поради

Хто не хворіє на COVID, де здавати тест і кому лікування безкоштовне

Хто не хворіє на COVID, де здавати тест і кому лікування безкоштовне

Улітку цього року мій близький родич, якому 30 років, їхав маршруткою з відрядження. Позаду в салоні сидів хворий чоловік і всю дорогу чхав та кашляв. Маска на обличчі недужого була скоріше психологічним фактором, аніж медичним.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Тож уже через тиждень у мого родича з’явилися симптоми, схожі до ГРВІ. «У маршрутці були протяги, от і застудився», – відповідав молодий чоловік на запитання про стан здоров’я. Втім, коли піднялася температура і хворий здав тест на коронавірус, той виявився позитивним.

Два тижні родич провів на самоізоляції, лікуючи нежить, кашель, сильний біль у м’язах. А от дружина хворого, яка весь цей час була поруч, не підхопила коронавірусу.

Схожа ситуація була і в 42-річного Ігоря Івакіна. Половину травня чоловік лікував удома коронавірус, проте ні дружина, ні двоє дітей не підчепили ковіду. 57-річний Джон Гелхвіїдзе теж удома лікував коронавірус, але хвороба оминула як його дружину-ровесницю, так і внуків. Із триденною температурою переніс у серпні ковід і 49-річний Олександр Гончар, а його дружина та маленький син лишилися цілком здоровими. 48-річний Юрій Вульвач, який два тижні доглядав хвору на коронавірус 15-річну доньку, та 43-річний Олександр Галицький, котрий допомагав дружині, яка через ковід задихалася, не заразилися. І таких історій можна назвати сотні.

Які ж чинники впливають на здатність організму не підпустити коронавірусу?

У ЗМІ є чимало теорій про те, хто не може заразитися на коронавірус. Одні стверджують, нібито люди з першою групою крові більш стійкі до хвороби. Інші кажуть: увесь секрет – у достатньому рівні вітамінів С і D.

Аби перевірити правдивість цих теорій, журналісти проєкту «Головна тема» спеціально провели експеримент: у десятьох добровольців, які у близькому контакті з ковідхворими лишилися здорові, провели перевірку групи крові, стану імунної системи, способу життя, особливостей харчування тощо. Лише у двох із десяти людей, які виявилися стійкими до коронавірусу, кількість вітаміну D і С була в нормі. Функціонування щитоподібної залози і відтак – гормональний фон у ковідстійких учасників також були різними і не завжди хорошими. Однак семеро з десяти учасників експерименту підтвердили: рідко вживають алкоголь, не курять, виконують посильні фізичні навантаження (в тому числі на присадибній ділянці). Восьмеро з десяти вміють зберігати спокій у стресових ситуаціях. Дев’ять із десяти щодня проводять на свіжому повітрі не менше від години. А десять із десяти мають хороший стан крові (хоча й різні групи крові), невисокий рівень холестерину, цукру та глюкози. І всі, кому вдалося не заразитися коронавірусом, сплять по 7 – 8 годин на добу, в той час як їхні рідні, котрі перехворіли, мали всього по 5 – 6 годин сну на добу.

Скажете, дивина? Ні. Виявляється, коли дефіцит сну накладається на стресову ситуацію (як-от потрапляння в організм вірусу), наш імунітет різко падає, і організм втрачає здатність протидіяти хворобі.

 Яке тестування обрати

Але якщо раптом вам стало зле і ви переживаєте, чи це бува не коронавірус, то перше, що маєте зробити, – зателефонувати своєму сімейному лікареві. Коли лікар не відповідає, звертайтеся на гарячу лінію Мінохорони здоров’я за номером 0 (800) 60 20 19, де консультацію надають 170 операторів (дзвінки в межах України безкоштовні).

У власний ґаджет ви також можете закачати мобільний додаток «Лікар-онлайн», вибрати фахівця, зважаючи на відгуки інших пацієнтів, і, написавши цьому лікареві повідомлення, отримати консультацію (ціна послуги – 50 гривень). До речі, пацієнти, які скористалися цим додатком, відзначили оперативність і професійний підхід у консультуванні.

Щодо ПЛР-тестів (мазків із носо- та ротоглотки), то їх рекомендують здавати за перших запідозр зараження ковідом. Згідно з рекомендаціями МОЗ, мобільна бригада повинна приїхати до вас додому після того, як до них надійде відповідна інформація від вашого сімейного лікаря чи від оператора гарячої лінії МОЗ. Матеріал тесту бригада має відвезти до державної лабораторії. І цей тест, як зазначив у нещодавньому інтерв’ю головний санітарний лікар Віктор Ляшко, повинен проводитися безкоштовно.

Щоправда, черга на безкоштовні тести іноді така велика, що для отримання результатів людям доводиться чекати по два тижні. Тож, аби якнайшвидше зрозуміти, що робити (ізолюватися й лікуватися чи спокійно контактувати з іншими), багато українців звертаються у приватні клініки, де ПЛР-тестування на ковід обходиться в тисячу та більше гривень.

Експрес-тест (береться кров із пальця) доречно проводити не раніше від п’ятого-сьомого дня хвороби, бо він показує лише наявність антитіл до коронавірусу (антитіла – це реакція організму на вірус, яка виникає десь на п’ятий день захворювання). І якщо експрес-тест виявляється позитивним, то для цього підтвердження (чи спростування) все одно посилають на ПЛР-тест, який вважається більш точним.

Існує також ІФА-тест (береться кров із вени), але він також виявляє антитіла. Якщо то будуть антитіла типу IgM, це означатиме, що в пацієнта гостра стадія хвороби. Якщо IgG, то це свідчитиме, що пацієнт уже перехворів коронавірусом.

 Яка ціна лікування

Проте навіть якщо ви ще не знаєте, що у вас – ГРВІ, грип чи коронавірус – пийте якнайбільше теплої рідини (вона вимиває вірус із організму), їжте продукти з максимальним вмістом вітаміну С (квашенина, цитрусові, перетерті з цукром смородина чи малина) і вживайте продукти з жирними кислотами Омега-3 (їх багато в оселедцях, скумбрії та насінні льону).

Ліки приймайте лише за призначенням лікаря (спектр їхньої дії залежатиме від ваших симптомів). Адже препаратів від суто коронавірусу нема, а вакцина надійде із січня-лютого.

Якщо ж стан хворого настільки важкий, що людина потребує госпіталізації, боятися дороговартісного лікування не треба – всі витрати оплатить держава. Принаймні, так заявив міністр охорони здоров’я Степанов.

Лучанка Марія, котра восени потрапила у ковідне відділення Волинської обласної лікарні, підтвердила: за лікування не заплатила ні копійки.

Але, звісно, ситуації бувають різними. Приміром, 64-річний Володимир Коломієць, котрий задихався і в жовтні змушений був лікувався в центральній районній лікарні Білої Церкви, купував усе: ліки, вату, крапельниці, спирт, рукавички.

– 12 днів, скільки я пробув у лікарні, медсестра щодня приносила мені список того, що я маю купити. Тож загалом я потратив майже десять тисяч гривень. І це ще в мене не було запалення легенів. А якби довелося купувати кисень чи застосовувати штучну вентиляцію легенів, то скільки б грошей це все потягнуло, боюся уявити, – зізнався пенсіонер.

Щодо ситуації з Володимиром, то заступник головного лікаря районної лікарні Олександр Грузинський пояснив: чоловік проходив госпіталізацію в середині жовтня, а медзаклад уклав угоду з Національною службою здоров’я України лише наприкінці місяця, відповідно, й кошти на лікування коронавірусу почали надходити лише в кінці жовтня.

Аби подібного не повторилося, очільник НСЗУ Андрій Віленський нагадав: лікування ковідних хворих, які потрапили до стаціонару, оплачує держава в особі Нацслужби здоров’я. Гроші, зокрема, перераховуються за ліки, розхідні матеріали (вата, бинт, шприци, системи для крапельниць, спирт тощо), аналізи, місце в палаті та харчування. Лише коли хворий лікується вдома, всі витрати лягають виключно на його плечі.

У випадку з Володимиром Коломійцем керівник НСЗУ порадив вимагати в лікарні повернення коштів. А всіх пацієнтів, у яких виникають питання, закликає звертатися на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77 (дзвінки безкоштовні, а телефонувати можна цілодобово).

 Як не заразитися

Коли людина перехворіла ковідом, то виходити на роботу вона може після десяти днів після появи перших симптомів за умови, що впродовж трьох останніх днів не спостерігалося ніяких ознак коронавірусної інфекції. Додатковий ПЛР-тест при цьому не вимагається.

Ну, а для профілактики коронавірусу лікарі часто рекомендують екстракт грейпфрутових кісточок, який володіє антибактеріальними властивостями. Позитивно впливає на імунну систему якісне сухе червоне вино, про що каже навіть Всесвітня організація охорони здоров’я. Щоправда, ВООЗ рекомендує вживати не більше від 150 мл вина на день, інакше потерпатиме печінка, якій у разі хвороби і так доведеться працювати в посиленому режимі.

Щоб не заразитися коронавірусом, відповідально поставтеся до вибору антисептика для рук (вміст спирту в ньому повинен становити не менше від 70%). А ще обов’язково провітрюйте приміщення! У прохолодному зволоженому повітрі коронавірус швидко гине. Крім того, ваші слизові не будуть пересихати, а відтак створять природний бар’єр, аби не впустити коронавірусу всередину організму.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: коронавірус, Надзвичайні події
В тему