Поради

Морква: коли вибирати, де зберігати і як вберегти від хвороб

Морква: коли вибирати, де зберігати і як вберегти від хвороб

Для того, щоб узимку мати смачні коренеплоди, треба правильно їх зібрати і зберігати. Детальніше про усі ці секрети – у розмові з Михайлом Шевчуком, доктором сільськогосподарських наук, викладачем Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Пане Михайле, коли і як саме найкраще вибирати моркву?

– Збирають моркву у фазі її повної стиглості до заморозків, тобто в жовтні, коли у коренеплодах достатньо поживних речовин і вітамінів. Раніше вибирати моркву небажано, оскільки плоди в’януть і є більш схильними до хвороб. Зібравши, коренеплоди складають в купи, укривають від сонця і провітрюють. У перші два-три тижні після збирання в коренеплодах моркви, переважно в головці, відбуваються раневі реакції, тому перед закладанням на зберігання коренеплодам необхідний лікувальний період, протягом якого температуру знижують до двох-чотирьох градусів.

– А які фактори впливають на якість та тривалість зберігання моркви?

– Якість зберігання коренеплодів моркви визначається тривалістю й характером періоду спокою, який в них неглибокий і за наявності сприятливих умов та ступеня їхньої зрілості (співвідношення глюкози і цукру). Найкраще зберігаються сорти, що мають конічну форму коренеплодів, гірше з циліндричною і ще гірше ранні сорти із вкороченими типами коренеплодів. Важкі за гранулометричним складом ґрунти уповільнюють достигання коренеплодів, на них гірше формуються покривні тканини, і, як результат, – їхня лежкість буде нижчою, а відсоток неповністю достиглих коренеплодів, і втрати при зберіганні в два рази вищі, ніж вирощених на легких ґрунтах.

– Як найкраще зберігати моркву?

– Коренеплоди моркви краще зберігаються, якщо їх розмістити вертикально, кінчиками вниз, ідентично як морква росте на грядці. Зберігають моркву у тарі (контейнерах, ящиках, поліетиленових відкритих мішках), насипом (без перешаровування та з перешаро­вуванням). Режим зберігання: наявність темноти, темпера­тура плюс два – мінус три градуси, відносна вологість повітря близько 90 відсотків. Моркву різних строків дозрівання краще збирати і зберігати окремо, за сортами. Коренеплоди моркви зберігають в підвалі в ящиках або старанно укладають в бурт пірамідою (один метр – в основі та 0,8 на 0,8 метра – у верхній частині). В обох випадках пересипаючи піском (звичайний, або якщо він відсутній то деревною тирсою, стружками) або уклавши шарами із лушпинням ріпчастої цибулі. Технологія закладки проста і не потребує досвіду: у ємкість насипається пісок або укладається на дно тирса та перший шар моркви. Зверху повторно засипається пісок (тирса, стружка).

– А що порадите тим, в кого немає підвалу?

– У домашніх умовах, коли немає підвалу і при невеликій кількості коренеплодів, їх укладають в поліетиленові пакети і зберігають в холодильнику або в картонних коробках, які зберігають у приміщенні, де нижча температура, а вища вологість. При такому способі зберігання вона може залишатися свіжою декілька місяців.

– Що Ви порадите для того, щоб вберегти цей овоч від ураження різноманітними хворобами?

 – Щоб при зберіганні морква не уражувалася хворобами, її обпилюють крейдою або додають крейду або гашене вапно в пісок, в якому зберігають моркву. При незначних обсягах зберігання моркви її можна покрити глиною, розведеною водою. Коренеплоди при цьому не гниють і не втрачають корисних властивостей. Коренеплоди моркви обробляють настоєм хвої або цибулиння (50 – 100 г на один літр води, настоюють протягом трьох-п’яти днів) і у приготовлений настій опускають коренеплоди на десять хвилин та без просушування укладають на зберігання. Здорові, без пошкоджень, трохи підсушені коренеплоди опускають в настій часнику (дві-три головки часнику пропускають через м’ясорубку і розводять у п’яти-семи літрах води) і, не підсушуючи, занурюють у сметаноподібну бовтанку з глини (при цьому глина не повинна стікати з моркви) на кілька хвилин. Після підсушування коренеплоди розкладають рядками в ящиках, перешаровуючи цибулевим або часниковим лушпинням.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: їжа, Поради
В тему