Поради

Для зору, судин і нормалізації тиску: як помагає горобина

Для зору, судин і нормалізації тиску: як помагає горобина

Ягоди червоної горобини містять багато корисних речовин: яблучну, винну, лимонну і бурштинову, аскорбінову і сорбінову кислоти, дубильні і пектинові речовини, сорбіт, амінокислоти, флавоноїди, тритерпенові сполуки, каротин, харчові волокна. Горобина багата вітамінами А, В, С, Е і РР, мікро- і макроелементами.

Саме тому ця ягода має властивості, які сприяють процесу травлення, стимулюють обмін речовин, покращують еластичність судин. Має антибактеріальну, в’яжучу, сечогінну і жовчогінну дії. Каротин, якого багато в плодах горобини, підвищує гостроту зору. Вітамін Р допомагає вийти з депресивного стану. Вітамін С зміцнює стінки судин.

Настої та чаї з плодів горобини корисно пити при авітамінозах, як сечогінний, жовчогінний і кровоспинний засіб. Горобину рекомендується їсти людям, що страждають від гіпертонії і закрепів. У жінок горобина допомагає регулювати менструальний цикл і полегшує прояви клімаксу.

Сорбіт, який містить горобина, знижує вміст жиру в печінці і холестерину в крові. Крім того, завдяки сорбіту горобина ефективна при хронічному закрепі. Сорбіт викликає проносний ефект протягом декількох годин.

Сік зі свіжих ягід горобини слід вживати по 1 ч. ложці перед їдою при зниженій кислотності шлункового соку. Також свіжий сік застосовують при гіпертонічній хворобі, запаленні нирок, захворюваннях сечового міхура.

Для лікування гнійних наривів можна приготувати мазь: гроно горобини добре промити, зірвати ягоди і розтовкти їх дерев’яним товкачем. Така «мазь» сприяє загоєнню ран і синців.

Чай зі свіжих або сушених ягід горобини має потогінні властивості, тому помічний при застудних захворюваннях, що супроводжуються високою температурою. А ще по кілька ягід висушеної горобини можна просто додавати у чай, для зміцнення організму, судин, для очищення кишківнику, від здуття живота і для покращення стільця, зниження холестерину.

Горобину можна зберігати, перетерши з цукром 1:1, і по 1 ч. ложці додавати у чай.

Не варто вживати горобину людям, які мають підвищену кислотність шлункового соку, підвищене згортання крові, тим, хто переніс інфаркт чи інсульт, має ішемічну хворобу серця, тромбофлебіт, виразку шлунка. При вагітності горобина категорично протипоказана, оскільки може зашкодити плоду.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Поради, Здоров'я
В тему