Поради

Системи поливу

Системи поливу

Крім посадки яскравих квітників і створення барвистих рослинних композицій на дачній ділянці, потрібно подумати і про догляд за садом, зокрема, про системи поливу. Системи поливу на дачній ділянці значно полегшать роботи по догляду за рослинами і допоможуть заощадити час.

Часто системи поливу просто необхідно встановити, наприклад, на великих за площею ділянках, з різноплановими посадками, різними видами газонів та насаджень. Системи автоматичного поливу незамінні в посушливі періоди. Встановивши автополив рослин і задавши йому певну програму, Ви можете не турбуватися про те, що рослини будуть отримувати недостатню кількість вологи. Види автополива підбирають відповідно до типів посадок: газонами, клумбами, живоплотами, чагарниками.

Існують два основні види систем поливу: автоматичний і крапельний. Автополив використовують, найчастіше, для зрошення великих газонів. Автоматичні системи поливу являють собою складні конструкції, що включають поливальні головки, які перед поливом висуваються над поверхнею землі і розбризкують воду на певну відстань. Крапельний полив відрізняється від автополиву тим, що він являє собою особливу систему шлангів з отворами, які заглиблені в землю. Крапельний полив можна використовувати для різних типів посадок, для живоплотів, в тому числі. Системи автополиву і крапельний полив універсальні, їх можна використовувати на різних типах ділянок.

 

Переваги автополиву

Система автоматичного поливу (автополив) – це інженерно-технічний комплекс, який забезпечує автоматизоване, безперебійне та автономне зрошення заданих площ. Автоматичний полив має чимало плюсів:

  1. системи поливу прості в експлуатації і дуже надійні (деталі в них виготовляються з полімерів);
  2. в залежності від того, що Ви будете поливати, встановлюється витрата води і час поливу;
  3. дощовики з’являються над поверхнею тільки під час роботи, і не помітні в інший час;
  4. за допомогою датчиків вологості можна визначати, коли потрібно здійснювати полив (система реагує на погодні умови, і в дощ полив здійснюватися не буде);
  5. автоматичний полив зручний тим, що він економить кошти, електрику і воду;
  6. кут поливу можна встановити таким чином, що будуть поливатися тільки необхідні об’єкти, а не те, що їх оточує.

Робота систем поливу залежить від типу форсунок. Роторні форсунки (вода виходить у вигляді струменя, яка рухається по колу) застосовують для поливу великі території газонів, там, де немає щільних посадок; вони охоплюють велику ділянку (від 8 до 15 м). Форсунки віялового типу (вода розбризкується в різні сторони) забезпечують делікатне зрошення рослин, оскільки напір води менше, ніж при використанні роторних форсунок. Однак радіус дії у них менше, ніж у роторів. За допомогою віялових форсунок поливають квітники. Баблери використовують для поливу прикореневій системи чагарників і крупномірів; в тому числі, баблери застосовують для поливу молодих рослин, які потребують рясного поливу для активного зростання. Всі типи форсунок відрізняються один від одного тим, що вода в них подається з різною силою і під різним кутом, дозволяючи розкидати воду або на велику відстань, або здійснювати спрямований полив.

 

Установка систем автополиву

Системи автополиву включають в себе наступні базові частини: поливальні головки, електромагнітні клапани, пульт управління, метеодатчики, підземний трубопровід, гідророзетки (водні розетки або гідранти), насосну станцію, накопичувальну ємність.

Поливальні головки вибирають, виходячи з розмірів ділянки. Для невеликої території, в тому числі, клумб, підійдуть спринклери віялового типу, а для великих ділянок (газонів, спортивних майданчиків) – роторні та імпульсні поливальні головки. Поливальні головки розташовуються під землею, а при подачі тиску штоки з форсунками висуваються на висоту від 5 до 30 см.

Електромагнітні клапани також встановлюються під землею в спеціальних коробках і потрібні для подачі води в певну зону поливу з пульта керування. Вибирають і розміщують клапани, враховуючи розрахунок необхідної кількості води і розташування рослин.

Пульт управління сконструйований на основі мікропроцесора, який і керує всією системою по заданій Вами команді. Він подає сигнали електромагнітних клапанів відповідно до графіка, по черзі включаючи зони поливу.

Метеодатчики реагують на опади або перезволоження повітря, тому автоматичний полив не буде працювати в дощ. Можна встановити датчики, які реагують на зниження температури або посилення вітру, або встановити свого роду міні-метеостанції, які поєднують у собі різні види датчиків.

Підземний трубопровід закладають на глибині 20-30 см. Труби роблять з ПНД, вони бувають різного діаметру.

Гідророзетки (водні розетки, гідранти) встановлюють для швидкого підключення до води. Їх кількість і розташування залежить від Ваших побажань і потреб. Гідранти використовують для різних садових потреб (ручного поливу, наповнення фонтанів і водойм, мийки доріжок).

Автоматична насосна станція і накопичувальна ємність встановлюються при недостатньому тиску і кількості води в місцевій системі водопостачання. Насоси підбираються, враховуючи навантаження на них та інші характеристики. Обсяг накопичувальних ємностей повинен відповідати споживанню води системою автоматичного поливу.

При установці автополиву, потрібно враховувати кілька важливих деталей. По-перше, системи поливу рослин потрібно внести на креслення ділянки і обдумати їх розташування заздалегідь. Це потрібно для того, щоб згрупувати системи поливу відповідно до типів посадок. Об’єднувати системи поливу ділянки можна групами (як можна ближче один до одного) або лініями (там, де проходять труби), або можна комбінувати системи автоматичного поливу. Це зручно на однорідних ділянках (якщо Ви поливаєте тільки газони або тільки живоплоти, наприклад). Ні в якому разі не поєднуйте віялові і роторні системи поливу в одну зону. Хоча з точки зору монтажу це найпростіший і дешевий варіант, що не підключайте різні види поливу до однієї труби. У той час, за який роторні системи здійснять полив, віялові системи заллють територію.

По-друге, поливальні головки потрібно розташовувати так, щоб сектори поливу перекривалися, оскільки частина землі, розташована ближче всього до них, поливається менше далеких ділянок.

По-третє, приділіть увагу розташуванню комунікацій. Усі складові системи автоматичного поливу не повинні кидатися в очі або порушувати дизайн саду. Завдання зі встановлення необхідного обладнання можна полегшити, якщо Ви звертаєтеся до ландшафтного дизайнера. Він підкаже, як замаскувати елементи систем автополиву.

Роботи з монтажу систем поливу полягають в наступному: прокладка траншей, монтаж трубопроводів і дощовиків, монтаж блоків автоматики.

 

Крапельний полив

Крапельний полив універсальний, економічний і ефективний, тому саме такі системи поливу все частіше трапляються на дачних ділянках. Крапельний шланг (з поліетилену) має отвори, розташовані на різній відстані, через яких вода і надходить до рослин. Крапельний полив має багато плюсів:

  1. вода розподіляється рівномірно;
  2. утворюється менше бур’янів (на відміну від поверхневого поливу ґрунту);
  3. можна поливати різні типи посадок;
  4. можливо рівномірне внесення добрив;
  5. крапельний полив простий в установці та економічний.

Отвори в шлангу можуть бути зроблені таким чином, що полив буде глибше і більш спрямованим або охопить більшу ділянку на невелику глибину. Компенсовані крапельниці встановлюють на ділянках з перепадами рельєфу або в системах з нестабільним тиском, оскільки незалежно від ухилу ділянки або перепадів тиску, вони забезпечують рівномірні витрати води.

Мінус крапельного поливу – жорсткі вимоги з очищення і фільтрації; основна частина коштів йде на установку таких систем, а не на укладку самого шланга.

Якщо на дачній ділянці немає централізованої подачі води можна зробити крапельний полив від ємностей. Так, від бочок, в які збирається дощова вода або попередньо наливається вода з колодязя, можна прокласти шланги з отворами по периметру ділянки (посадок). При пуску вода буде надходити в різні частини саду. Тільки слід врахувати, що чим вище над рівнем землі буде стояти ємність з водою, тим більше буде напір води в шлангу. Але оскільки в подібній системі не буде фільтрів, вони можуть швидко засмітитися і прийти в непридатність.

Система крапельного поливу незамінна, якщо на дачній ділянці немає електрики.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім
В тему