Поради

Лікуємо обмороження шкіри

Лікуємо обмороження шкіри

Під час зимових морозів ніхто з нас не убезпечений від обмороження будь-якої із частин тіла: рук, ніг, обличчя. Найбільш неприємним є ураження шкіри обличчя. Процес лікування досить довгий, а пошкоджені ділянки не так легко приховати.

 

Ступінь обмороження буває різною. При поверхневому обмороженні (1 і 2 ступінь) потерпілий відчуває печіння, поколювання, оніміння. Шкіра на ураженій ділянці блідне. При глибокому обмороженні людина відчуває біль і оніміння. Уражена ділянка набрякає, і на ній з'являються бульбашки, як і при опіку. У другому випадку необхідно негайно звернутися до лікаря.

 

При обмороженні можна і потрібно надати першу допомогу. Найчастіше люди не знають, як чинити і можуть наробити грубих помилок. Так, у жодному разі не можна розтирати уражену ділянку, робити гарячий компрес. Перша допомога повинна бути спрямована на відновлення кровообігу в тканинах.

 

• Постраждалого необхідно перенести в тепле місце. Якщо він змок, то треба терміново зняти з нього мокрий одяг та взуття, накрити чимось теплим.

 

• Насамперед слід випити теплий напій. Це може бути чай, молоко, трав'яний відвар. У напій можна додати лимон, малину, мед. Не варто пити алкогольні напої та курити. Це тільки ще більше порушить обмінні процеси в тканинах.

 

• При несильному обмороженні можна застосувати капусту. Тонкий капустяний лист необхідно прикласти до ураженої ділянки і залишити на деякий час. Капуста знизить біль і зніме жар, не викликавши роздратування на шкірі.

 

• Якщо були обморожені руки (1 і 2 ступінь), то хороший ефект можна отримати, опустивши їх у теплу воду, де була відварена картопля.

 

• Відвар з калини необхідно пити 3 рази на день. Для його приготування візьміть калину з розрахунку 15 г на 750 мл води.

 

• З настоянки календули зробити компреси, які накласти на хворе місце на 30 хвилин 2 рази на день. Тривалість лікування – до двох тижнів.

 

• Соком алое просочити марлеву пов'язку і накласти її на уражену ділянку шкіри. Цей засіб допоможе зняти запалення і біль.

 

• Одну чайну ложку борної кислоти розчинити у склянці гарячої води, в цьому розчині намочити ватний тампон і прикласти його до шкіри хвилин на 30.

 

• У реабілітаційний період обморожену ділянку шкіри можна змащувати свинячим салом.

 

• Протягом тижня після обмороження рекомендують на хворе місце прикладати теплі компреси з ромашки на 20 хвилин.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему