Поради

Фундамент для гаража з газобетону

Фундамент для гаража з газобетону

Як зробити фундамент для гаража з газобетону, якщо він розташований на складному ґрунті?

Пам'ятайте, що фундамент повинен забезпечувати надійність і цілісність всієї будови. І, незважаючи на те, що газобетон досить легкий матеріал, краще зробити основу для гаража міцною. Інакше доведеться через кілька років розбирати всю конструкцію і переробляти гараж по-новому.

Критерії вибору фундаменту для гаража

Щоб правильно вибрати тип основи для майбутньої споруди, потрібно врахувати наступні фактори:

  • Габарити і загальна маса конструкції.
  • Тип ґрунту.
  • Рівень залягання ґрунтових вод.
  • Глибина промерзання ґрунту.

Функціональність майбутньої будови: чи буде в гаражі облаштований підвал, підсобне приміщення або оглядова яма.

На основі цих критеріїв і вибирається тип основи для гаража з газобетону. Найпростіший і популярний варіант – це мілко заглиблений стрічковий фундамент, який облаштовується на міцному ґрунті (пісок з глиною), якщо ґрунтові води розташовуються досить глибоко. Якщо у вас на ділянці рухливий ґрунт, а ви хочете облаштувати в гаражі оглядову яму або підвал, то оптимальним варіантом буде зведення стовпчастого фундаменту.

Особливості монолітної основи під гараж

Це один з універсальних типів фундаменту, який може використовуватися на будь-якому типі ґрунту. Завдяки своїй монолітності і масивності така конструкція чудово зарекомендувала себе і на проблемних ділянках. Адже завдяки принципу плаваючої платформи монолітний фундамент буде або м'яко рухатися разом з ґрунтом, не руйнуючи стіни будівлі, або частково гасити деформацію ґрунту. У будь-якому випадку ваш гараж буде цілий і неушкоджений на будь-якому найскладнішому ґрунті.

До інших переваг монолітного плитного фундаменту належать:

  • Облаштувати таку основу можна навіть на ділянці з високим заляганням ґрунтових вод. Єдине – доведеться передбачити хорошу гідроізоляцію і дренажну систему, щоб у гаражі завжди було сухо.
  • Залізобетонна плита – це чудова підлога для гаража, яка здатна витримати вагу будь-якого транспортного засобу. Ви заощадите на додатковому облаштуванні чорнової підлоги для вашого гаража.
  • Монолітна плита – відмінний захист від проникнення комах і гризунів, які зазвичай потрапляють в приміщення через підлогу.

Але монолітний плитний фундамент для гаража з газобетону має і свої недоліки. Це – передусім велика витрата бетону та арматури, що значно здорожує будівництво. Ще один мінус – у гаражі з такою основою не вийде зробити оглядову яму і підвал.

У той же час для гаража з газобетону або іншого легкого матеріалу можна зробити пористий або ребристий тип такого фундаменту. Тобто заливають не суцільну плиту, а роблять решітку, ділянки якої мають розміри 1,5×1,5 м. Це дозволяє значно заощадити.

Робимо монолітний плитний фундамент: етапи робіт

Хочу відразу попередити, що всі роботи можна виконати самостійно – без залучення фахівців і важкої техніки. Але щоб прискорити процес, можна замовити міксер з бетонною сумішшю для заливки. Адже заливати бетон доведеться безперервно, щоб плита вийшла міцною і надійною. Основні етапи облаштування монолітної основи:

1. Розмітка ділянки.

Як і для будь-якого іншого типу фундаменту, потрібно перенести проект гаража на місцевість і за допомогою кілочків намітити кути майбутньої будови, а між ними натягнути будівельний шнур.

2. Далі по всій площі гаража риємо котлован.

Залежно від особливостей ґрунту і конструкції самої споруди поглиблення під фундамент може становити 0,2-0,5 м. Потім котлован ретельно утрамбовуємо.

3. Засипка гравієм і піском.

Гравій повинен рівномірно покрити всю площу котловану і підняти основу фундаменту на 35-45 см. Зверху насипається пісок шаром в 10-15 см і теж розрівнюється. Потім дренажний пиріг поливають водою і знову утрамбовують.

Існує і більш економічний метод, який можна використовувати, якщо ґрунтові води на вашій ділянці залягають досить глибоко. У цьому випадку беруть скришу (суміш ґрунту, каміння, відсіву та щебеню) – вона значно дешевше, але на відміну від гравію не може забезпечити гарну дренажну систему.

4. Установка опалубки.

Для цього використовуємо дерев'яні дошки, з яких спочатку виставляємо один кут, а потім за допомогою саморізів і брусків кріпимо наступну дошку. Таку коробку, облаштовану по всьому периметру гаража, додатково армують.

Для цього через кожен метр вбивають у землю металеві прути і присипають їх землею. Якщо цього не зробити, то при заливці бетону дошки можуть «попливти».

5. Каркас з арматури.

Крок ділянки для армувальної сітки повинен становити від 20 см. При наявності зварювального апарата зробити каркас досить просто: арматура нарізається на шматки потрібної довжини, зварюється і збирається всередині опалубки. Якщо ж зварювального апарата немає, то нарізати прути потрібно заздалегідь. А з'єднувати їх між собою будемо за допомогою спеціального дроту.

Беремо металеві прути (довжина – до 30 см) і вбиваємо їх усередині опалубки. Потім на них прив'язуємо поздовжні напрямні на висоті 8-10 см. Нам потрібно зробити два шари армувальної сітки, тому на верхні кінці також нав'язують другий шар.

Обов'язково перевірте готову конструкцію на горизонтальність і усуньте можливі перепади висот. Потім каркас потрібно підняти на висоту, відповідну товщині майбутньої бетонної плити (зазвичай це 15-20 см).

5. Заливка бетоном.

Для облаштування фундаменту під гараж з газобетону беріть якісний бетон (не нижче М250 з водостійкістю від W6). Як вже згадували вище, краще замовити міксер з бетонною сумішшю, який безперервно буде подавати розчин.

При ручному методі заливки фундаменту поставте бетономішалки на протилежні кінці плити. Бетонну суміш розрівнюють за допомогою спеціальних дерев'яних гребків. Наступного дня після заливки обов'язково полийте новий фундамент водою. У спекотну погоду краще вкрити його плівкою, щоб запобігти розтріскуванню основи під гараж у процесі висихання. У залежності від температури повітря бетон буде сохнути 10-30 діб. Тому не поспішайте і дайте фундаменту набрати потрібну міцність.

Ваш міцний і надійний фундамент для гаража готовий.

Щодо фундаменту для гаража з піноблоків, то  хочемо попередити, що не варто використовувати як матеріал для основи сам піноблок. Цей матеріал відрізняється крихкістю і пористістю, а при навантаженнях на вигин схильний до руйнування. Тому через кілька років після завершення будівництва піноблок, розташований під землею, перетвориться на бетонну крихту.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Фундамент
В тему