Поради

Для щедрого врожаю вирощує полуницю в діжці або під плівкою

Для щедрого врожаю вирощує полуницю в діжці або під плівкою

Дачники, маючи традиційні шість соток, намагаються з максимальною віддачею використати кожен сантиметр землі.

А тому вдаються до ефективних методів вирощування, — йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Приміром, останніми роками ми вирощуємо полуницю на грядці під поліетиленом, – розповідає Дарина Хлистик, дачниця з міста Рівного. – Такий метод має чимало плюсів – передусім, колись ми постійно втрачали частину урожаю через те, що ягоди торкалися вологого ґрунту та пошкоджувалися бактеріями і шкідниками. Відповідно, втрачали товарний вигляд. Тому ми з чоловіком почали експериментувати з облаштуванням ділянки з полуницею так, аби ягодам нічого не шкодило. І в результаті зупинили свій вибір на облаштуванні своєрідної «ковдри».

Бо переконалися, що завдяки їй ягоди полуниці завжди є чистими і мають гарний вигляд. Також вирощування полуниці таким чином вберігає грядку від бур’янів, що суттєво економить час, бо її не потрібно прополювати. Суттєво легшою є і процедура видалення вусів, адже вони знаходяться над плівкою. Окрім цього, плівка затримує випаровування, тому до півтора тижня грядка може обійтися без поливу.

Щодо самого методу, то він є вкрай простим. Передусім знадобиться плівка товщиною не менше від 40 мікронів. Її розмір залежить від довжини грядок та їхньої кількості. Плівку можна брати білу або чорну, проте фахівці рекомендують брати все ж чорну. Адже темний колір значно швидше поглинає тепло і, відповідно, швидше прогріває ґрунт, що сприяє швидкому дозріванню врожаю. Інколи плівка під полуницю продається з готовими отворами, а коли їх немає, то потрібно ножицями власноруч їх прорізати.

– Також слід подбати і про ділянку, на якій ростиме полуниця, – каже господиня. – Передусім, це має бути гарно освітлене місце, яке слід попередньо перекопати і внести добрива. Із власного досвіду раджу вносити подрібнений кінський гній, ретельно перемішаний із компостом. І облаштувати систему поливу. Для цього між рядками прокладаємо шланг і робимо у ньому маленькі отвори, крізь які виходитиме вода. Кінець шланга ми закрили корком. Опісля висадили кущики і накрили грядку плівкою, просадивши крізь отвори стебла полуниці.

Раджу висаджувати кущики у шаховому порядку – таким чином рослини не заважатимуть одна одній і матимуть більше простору для росту й розвитку. Висадивши кущики, їх потрібно рясно полити, а згодом вологу подаватиме система поливу. За п’ять років, поки вирощуємо полуницю таким чином, переконалася, ще цей метод є найкращим: грядки не потребують особливого догляду і радують щедрим урожаєм. Щоправда, в цього методу є один мінус – чорний колір дуже притягує сонячне проміння, і тому в разі дуже спекотного літа існує загроза пересихання урожаю. А тому потрібно постійно стежити за цим і, відповідно, регулювати систему поливу.

Тим часом Оксана Стельмах на дачі вирощує полуницю у діжці. До речі, такий спосіб останніми роками стає дедалі популярнішим.

– У нас стояла пластикова діжка, і я вирішила спробувати посадити у ній полуницю, – каже господиня. – Отож, у шаховому порядку чоловік прорізав отвори на відстані 20 сантиметрів один від одного. У дні посудини зробив отвори для дренажу і засипав шар гравію. Тоді насипав трохи родючого ґрунту і встановив п’ятилітровий пластиковий бутель. Причому це потрібно робити догори дном, яке він попередньо акуратно відрізав. По периметру стінок добре розігрітим цвяхом зробив чимало отворів – у цей бутель ми заливали воду, яка рівномірно надходила у ґрунт і рясно зволожувала усі кущики. Опісля у кожен отвір у стінці бочки ми посадили по кущику полуниці. Із власного досвіду раджу висаджувати ягоду ремонтантних сортів. Перевагою такого способу є суттєва економія землі. Також ягоди не торкаються землі, а тому завжди чисті.

Не потрібно витрачати час на прополювання грядки. Щодо мінусів, то я побачила лише один – висаджувати кущики треба лише на сезон, бо в разі сильних морозів коріння підмерзне. Звісно, можна спробувати утеплити бочку або ж перекотити її у захищене від морозів місце.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: сільське господарство
В тему