Поради

На городі колоради: що з ними робити?

На городі колоради: що з ними робити?

Досвідчені ґаздині добре знають, що побороти колорадських жуків неможливо. Бо ж нині наче їх нема на ділянці, а через тиждень на городі море «смугастиків». Тож про перевірені способи боротьби зі шкідниками – у розмові з Романом Шевчуком, досвідченим агрономом із Луцька.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Пане Романе, розкажіть трішки про нюанси цієї боротьби.

– Усі знають, що колорадські жуки дуже стрімко розмножуються. І, що найбільш прикро, з кожним новим поколінням виробляють імунітет до різних отрут, які пропонують на ринку. Тому раджу комбінувати засоби боротьби проти цих шкідників. Відтак застосовувати кожного разу нові препарати. Це неабияк збільшить шанс позбутися жуків у цьому сезоні.

А що порадите тим, хто не хоче застосовувати хімію?

– Вдатися до народних методів. Традиційним є ручний збір жуків та листя картоплі, на яких вони відкладають свої личинки. Однак це доволі часо- і трудомісткий процес. Тож раджу подбати про «пастки». Потрібно відрізати в пластикових пляшках верхню частину. А ту, яка залишиться, вкопати в землю так, аби краї посудини виступали над землею буквально на пів сантиметра. Їх слід змастити картопляним соком, провівши розрізом бараболі. Всередину потрібно насипати порізану дрібними шматочками бульбу. Шкідники йтимуть на запах і, впавши в ємкості, не зможуть з них вибратися.

Подейкують, що ефективним є настій гірчиці.

– Так, він доволі добре себе зарекомендував. Отож, потрібно 100 грамів порошку гірчиці всипати у відро, додати десять літрів води, 100 мілілітрів столового оцту і 5 столових ложок рідкого мила. Ретельно перемішати і рясно обприскати кущики. Також варто посіяти гірчицю в міжрядді бараболі. А коли почне цвісти, то зрізати і розкласти біля кущиків. Також можна настояти горіхове листя й обприскати рослини. Популярним є настій полину – 300 грамів свіжих стебел слід подрібнити, покласти у відро і залити п’ятьма відрами води. Довести до кипіння і кип’ятити 20 хвилин, тоді настоювати протягом доби, процідити і влити ще п’ять літрів води. Потім літр відвару розчинити в десяти літрах води і обробити ділянку.

Що ще можна використати для відлякування?

– Знаю, що при посадці бараболі в кожну луночку кладуть трішки цибулиння. Згодом воно почне розкладатися і своїм запахом проганяти шкідників. З цією ж метою в лунки кладуть ялівець. Рослини можна обпудрювати просіяним  попелом із деревини листяних порід дерев. Восени, коли ділянка буде очищена від рослинних решток, можна подрібнити горіхове листя і прикопати його. До речі, рослинами-відлякувачами шкідників є чорнобривці, настурція і календула, які вирощують поміж кущиками бараболі.

Чим можна налякати колорадів?

– Популярним є обпудрювання просіяним  попелом із деревини листяних порід дерев. Або кукурудзяним борошном. Хочу наголосити, що процедуру найкраще проводити, коли листя вологе, тобто після дощу, або коли є роса. Колорадських жуків залюбки їдять фазани, цесарки, шпаки, куріпки, індики. Щодо комах, то й серед них є вороги колорадів. Приміром, сонечко залюбки харчується яйцями та малесенькими личинками цих шкідників.

Спілкувалася Ксенія Фірковська

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: луцьк, сільське господарство
В тему