12 Квітня 2019
Новини

Чи варто вживати ранню полуницю і чому

Чи варто вживати ранню полуницю і чому

На українські ринки починають активно ввозити імпортну полуницю з Іспанії, Туреччини та Греції.

Про те, чи варто купувати ягоду в даний час року, розповів інформаційний портал «Сьогодні».

Ціни шокують, однак це не зупиняє українців.

У рамках експерименту були куплені кілька зразків ранньої полуниці. До речі, вартість становить близько 400 гривень за кіло, тому задоволення дійсно недешеве.

Для перевірки на нітрат полуницю віднесли у лабораторію, де в подальшому подрібнили на тертці, поклали в мірний стакан, залили спеціальним розчином і ретельно перемішали. В отриману рідину занурили електроди. Перший результат - 57 мг на кілограм при нормі 60. Ягода виявилася придатною для вживання.

Проте наступна проба показала зовсім інший результат - 137 мг. Перевищує норму більш ніж у два рази. За словами експертів, надлишок нітратів в організмі, коли вони переходять в нітрити, блокує доступ кисню до органів, гемоглобін перетворюється у метгемоглобін, виникає кисневе голодування. А це у свою чергу може спровокувати в організмі незворотні процеси.

Тому фахівці не радять поспішати з покупкою полуниці. Краще почекати, але, якщо вже зовсім не терпиться, можна з'їсти пару плодів в день, щоб не завдати шкоди своєму організму.

Рано цього року з'явилися в продажу ягоди і фрукти нового врожаю. Першу полуницю – з Іспанії – можна було знайти на прилавках магазинів і на ринках ще в середині березня. А зараз вже завезли свіжу лохину і навіть малину. Радують і ціни. Зараз полуниці на оптових ринках вже багато, і, за словами експертів, ціни на неї вже помітно нижче, ніж були торік: 100-130 грн/кг. Ожина і малина ще дуже дорогі – до 600 і 640 грн/кг відповідно.

Тепер в квітні можна купити навіть персики. Щоправда, ціни кусаються: на оптових ринках персики коштують в середньому 130 грн/кг.

Нагадаємо, що зростання цін і подорожчання продуктів, товарів і послуг в Україні триває. Стало відомо, що за перший квартал поточного 2019-го року інфляція в річному вимірі сповільнилася з 9,8% до 8,6% за минулий рік.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: суспільство, Україна, полуниця, ціни
В тему