Легкі курячі жульєни
Взагалі французьке слово «julienne» (липневий, річний) означає «особливу нарізку овочів соломкою». Проте часто це слово використовують для назви гарячої закуски, найчастіше з курки або грибів, запеченої із сиром. У цьому рецепті жульєн готується з курки з додаванням білих грибів, а запікається не просто у формочках, а в тісті філо. Така страва виглядає більш вишукано та ефектно, відтак вона відмінно підійде до святкового столу.
Інгредієнти:
Куряче філе – 200 г, рослинна олія – 20 мл, сіль, білі гриби сушені – 15 г, тісто філо – 150 г, вершкове масло – 60 г, твердий сир (Пармезан, Грюйер, Пекоріно) – 50 г, вершки 10-11% – 250 мл.
Куряче філе наріжте невеликими кубиками і швидко обсмажте на досить великому вогні до рум'яності. Всередині курка повинна залишитися соковитою, навіть вогкуватою.
Окремо смажимо 20 г борошна до кремового відтінку і появи горіхового запаху. Перемішуйте борошно, щоб воно не підгоріло.
До борошна додайте подрібнені сушені білі гриби (теж близько столової ложки). Вони суттєво збагачують і прикрашають смак страви, виступають тут як приправа.
Готуємо вершки. Влийте вершки, посоліть і спостерігайте, поки соус не загусне. Можна замість частини вершків додати сметану, тоді соус буде мати легку кислинку. Взагалі жульєн готують з вершками і тільки зі сметаною.
Соус повинен вийти досить густим, але гладким і однорідним.
Підготовляємо тісто. Тісто потрібно розморозити, не відкриваючи упаковку. Якщо тісто у вас у вигляді великих аркушів, за допомогою ножиць наріжте квадратами зі сторонами 10-12 см залежно від розміру ваших формочок для запікання. Тісто, з яким ви не працюєте, обов'язково загортайте в плівку або накривайте, щоб воно не засихало. Кожен квадрат змастіть розтопленим маслом і покладіть по 3-4 аркуші один на одного, злегка зміщуючи за годинниковою стрілкою.
У кожну формочку покладіть таку стопку аркушів і акуратно зробіть заглиблення. У центр покладіть обсмажену курку.
Оформлення. На курку вилийте соус і посипте дрібно натертим сиром. Запікайте близько 15 хвилин при 180 градусів. Подавайте в гарячому вигляді.
Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.